16.8 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Θα πρέπει να κάνετε εγγραφή στις iOS, iPadOS, macOS, και tvOS public betas; και πώς γίνεται αυτό

    Οι περισσότεροι από εμάς εδώ στο AppleWorldHellas ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που ονομάζεται “early adopters”. Αυτό σημαίνει πως θέλουμε να δοκιμάζουμε ότι νέο σε θέμα hardware (όσο το μπορούμε οικονομικά) αλλά και software από την Apple κάθε χρόνο. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το λογισμικό θέλουμε να έχουμε από την αρχή μια εικόνα για το τι ετοιμάζει η Apple ειδικά και μετά από κάθε WWDC Keynote.

    Για χρόνια τώρα η Apple έχει χωρίσει τα beta λογισμικά της σε Developer Beta και Public Beta. Το Developer Beta πρόγραμμα χρειάζεται έναν developer λογαριασμό ενώ το δεύτερο πρόγραμμα έχουν πρόσβαση όλοι που κάνουν εγγραφή στο beta.apple.com.

    Αυτή την στιγμή όλο το beta λογισμικό που παρουσιάστηκε στο WWDC 2020 είναι διαθέσιμο για το Developer Beta πρόγραμμα. Η Public Beta θα έρθει κάποια στιγμή τον Ιούλιο.

    Θα πρέπει να κάνω εγγραφή στο Apple Software Public Beta Πρόγραμμα;

    Οι Apple public beta δίνουν την δυνατότητα σε μη προγραμματιστές να δοκιμάσουν όλα τα νέα χαρακτηριστικά των επερχόμενων εκδόσεων των λογισμικών της Apple χωρίς να χρειάζεται κάποιος να δώσει $99 που είναι η συνδρομή για το Developer Beta πρόγραμμα και που απευθύνεται σε προγραμματιστές.

    Σε κάθε περίπτωση όμως αυτές οι εκδόσεις είναι beta που σημαίνει πως δεν είναι ένα τελικό προϊόν και ειδικά στις αρχικές τους εκδόσεις. Σίγουρα λοιπόν με την εγκατάσταση τους θα έρθετε αντιμέτωποι με μια σειρά από bugs, όχι καλή αυτονομία στην μπαταρία της συσκευής σας και πολλά ακόμη.

    Έχετε κάποια παλαιότερη συσκευή που δεν είναι η καθημερινή σας για να κάνετε τεστ;

    To πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι και το πιο σημαντικό: Έχετε κάποια παλαιότερη συσκευή που δεν την χρησιμοποιείται καθημερινά; Αυτή η συσκευή θα πρέπει να είναι μια που αν κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή τότε δεν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα σας και η δουλειά σας.

    Αν δεν έχετε μια τέτοια συσκευή τότε δική μας συμβουλή είναι να μην κάνετε εγκατάσταση μιας τέτοιας beta. Αν κάτι συμβεί κατά την εγκατάσταση και χάσετε τα αρχεία σας θα έχετε πρόβλημα. Αν έχετε όμως ένα παλαιότερο iPhone ή iPad ή ένα δεύτερο Mac ή ακόμη θέλετε να κάνετε partition στον δίσκο που Mac σας τότε με άνεση μπορείτε να κάνετε εγγραφή γνωρίζοντας πως αν πάει κάτι στραβά δεν έχετε να χάσετε τίποτα.

    Κάποια από τα χαρακτηριστικά που είδατε θέλετε οπωσδήποτε να τα χρησιμοποιήσετε τώρα;

    Όταν η Apple παρουσιάζει ένα νέο χαρακτηριστικό επί σκηνής συνήθως δείχνει φανταστικό και σίγουρα πολλοί σκέφτονται πως πρέπει να το εγκαταστήσουν και να το χρησιμοποιήσουν άμεσα στην συσκευή τους. Θα πρέπει να θυμάστε όμως πως μέχρι και χθες ήσασταν μια χαρά με το λογισμικό που είχατε και τα χαρακτηριστικά που αυτό είχε. Έτσι η αναμονή για μερικούς μήνες ακόμη δεν είναι κάτι τραγικό…..

    Επίσης να τονίσουμε πως όλα τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η Apple μπορεί να μην είναι τελείως έτοιμα στις beta αυτές γιατί όπως είπαμε και στην αρχή είναι ουσιαστικά beta εκδόσεις. Ακόμη και αν περιμένατε για πάντα ένα χαρακτηριστικό όπως τα widgets στην κεντρική οθόνη του iPhone σας μπορεί να μην τα χαρείτε τόσο σε αυτές τις δοκιμαστικές εκδόσεις όχι μέχρι να έχουμε τις οριστικές το Φθινόπωρο.

    Σας αρέσει να αναφέρετε bugs;

    Με τα iOS, iPadOS, macOS, watchOS, και tvOS, υπάρχουν αρκετά νέα χαρακτηριστικά που κάνουν το κάθε λογισμικό πιο σύνθετο. Τα Bugs λοιπόν σίγουρα θα υπάρχουν αλλά είναι πρακτικά αδύνατο για μια εταιρεία να τα εντοπίσει όλα αν κανείς δεν τα αναφέρει.

    Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Apple προσφέρει το public beta πρόγραμμα καθώς και το developer πρόγραμμα της. Βασίζεται στην αναφορά σφαλμάτων από τους χρήστες και τους προγραμματιστές έτσι ώστε να έχει τις νέες εκδόσεις όσο το δυνατόν πιο έτοιμες όταν αυτές κυκλοφορήσουν στο ευρύ κοινό.

    Η Apple προσφέρει μια Feedback Assitant εφαρμογή για κάθε beta OS έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα και γρήγορα να αναφέρουν bugs τα οποία βρίσκουν.

    Συμπερασματικά

    Αν δεν έχετε μια δεύτερη συσκευή για beta testing τότε η συμβουλή μας είναι να μην προχωρήσετε σε εγκατάσταση beta λογισμικών. Σίγουρα είναι λάθος να κάνετε τέτοιες λήψεις στις κύριες συσκευές σας που τις χρησιμοποιείτε καθημερινά και στην δουλειά σας.

    Αν τώρα έχετε μια δεύτερη συσκευή συσκευή τότε η beta testing διαδικασία είναι ευχάριστη αν μη τι άλλο ακόμη και το γεγονός πως μπορείτε εσείς οι ίδιοι να αναφέρετε bugs στην Apple απευθείας.

    Τονίζουμε εκ νέου οι beta εκδόσεις δεν έχουν σκοπό να σας προσφέρουν ομαλότητα, ελάχιστα προβλήματα και ασφάλεια και ειδικά δεν είναι από την πρώτη μέρα συμβατές με πάρα πολλές εφαρμογές τρίτων που μπορεί να χρησιμοποιείτε καθημερινά!!

    Πώς να κάνετε εγγραφή στο Apple Public Beta Πρόγραμμα

    1. Πηγαίνετε στο beta.apple.com.
    2. Κάντε κλικ στο Sign Up.
    3. Κάντε είσοδο με το Apple ID tπου θέλετε να χρησιμοποιήσετε για το Public Beta Program.
    4. Διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.