16 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Θα πρέπει η Apple να πληρώσει για τις “Shot on iPhone” φωτογραφίες του διαγωνισμού που κάνει;

    Όπως σας ενημερώσαμε χθες ένας διαγωνισμός της Apple θα παρουσιάσει τις 10 καλύτερες “Shot on iPhone” φωτογραφίες. H κοινοποίηση αυτού του διαγωνισμού ξεκίνησε έναν έντονο διάλογο στο διαδίκτυο για το κατά πόσο η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει και να δώσει χρηματικό έπαθλο για αυτές ακόμη και αν θα χρησιμοποιηθούν σε παγκόσμιες διαφημιστικές καμπάνιες της αναδεικνύοντας τους φωτογράφους που θα κερδίσουν.

    Ένας επαγγελματίας φωτογράφος έγραψε στον Apple CEO Tim Cook για να παρουσιάσει το γιατί η Apple πρέπει να πληρώσει και εν συνεχεία κοινοποίησε αυτή του την επιστολή στο Reddit.

    “Η Apple θα κοινοποιήσει την φωτογραφία παγκόσμια και θα την κάνει το πρόσωπο της καμπάνιας για έναν χρόνο. Αν θέλεις λοιπόν να χρησιμοποιήσεις φωτογραφίες για έναν ολόκληρο χρόνο σε μια διαφημιστικά καμπάνια σου για να πουλήσεις περισσότερα iPhones, θα πρέπει να προσφέρεις χρηματικά έπαθλα στους 10 νικητές, όχι μόνο αναγνώριση του ονόματος τους σε ανταλλαγή με αποκλειστικότητα σε αυτές τις φωτογραφίες.”

    Ο φωτογράφος υποστηρίζει πως ένα χρηματικό έπαθλο στα $10.000 για κάθε φωτογραφία θα ήταν ιδανικό.

    Εν συνεχεία του γράμματος του τονίζει πως οι φωτογράφοι όχι μόνο χάνουν χρήματα, επίσης δεν μπορούν να κοινοποιήσουν αυτές τις φωτογραφίες και σε κανέναν άλλο.

    “Αν η φωτογραφία σου επιλεχθεί για μια διαφήμιση αυτόματα δίνεις το δικαίωμα στην Apple για αποκλειστική χρήση της για διαφημιστικούς σκοπούς. Με αυτό τον τρόπο η Apple δεν έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για αυτές τις λήψεις.”

    Αν και ο φωτογράφος παρουσιάζει μια σωστή γνώμη δεν συμφωνούν όλοι μαζί του. Με το να ανακοίνωνε η Apple χρηματικά έπαθλα αυτόματα θα κέντριζε πολύ το ενδιαφέρον επαγγελματιών φωτογράφων και έτσι οι πιθανότητες να κερδίσει ένας μη επαγγελματίας θα ήταν ελάχιστες. Οι μη επαγγελματίες θα ενθουσιάζοντας να δουν τις λήψεις τους σε διαφημιστικά της Apple.

    “Αν η Apple έδινε χρηματικά έπαθλα, πολλοί περισσότεροι επαγγελματίες φωτογράφοι θα λάμβαναν μέρος και θα ήταν πολύ δύσκολο για τους απλούς χρήστες να έχουν μια ευκαιρία να λάμψουν. Αν εξάλλου η Apple ήθελε επαγγελματίες φωτογράφους θα μπορούσε απλά να τους πληρώσει για την δουλειά τους.”

    Κάποιοι χρησιμοποιούν και αυτή την επιχειρηματολογία:

    “Aυτή είναι μια δημοτικότητα που μπορεί να φέρει πολλά άλλα κέρδη σε έναν μη επαγγελματία. Αν είσαι λοιπόν μη επαγγελματίας φωτογράφος και θέλεις να ασχοληθείς στο άμεσο μέλλον επαγγελματικά τι καλύτερος τρόπος να το κάνεις με το να έχεις την Apple ως πελάτη της δουλειάς σου και να δείχνεις φωτογραφίες που οι άνθρωποι θα τις αναγνωρίζουν από τις διαφημίσεις της Apple”

    Φυσικά υπάρχουν και πολλοί που υποστηρίζουν ότι η Apple θα μπορούσε να δώσει μη χρηματικά έπαθλα. Για ένα τέτοιο διαγωνισμό και με βάση το μέγεθος του η εταιρεία θα μπορούσε εύκολα να πει πως οι 10 νικητές θα μπορούσαν να αποκτήσουν όποιο προϊόν της εταιρείας θέλουν.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles