14.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η Google πέταξε στα σκουπίδια τον κώδικα του Android μια μέρα μετά την παρουσίαση του iPhone

    steve-jobs-holding-iphone-640x480

    Ανεξαρτήτως για το πως αισθάνεστε για την Apple και το iPhone δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθείτε πως η εν λόγω συσκευή άλλαξε την βιομηχανία των κινητών όταν ο Steve Jobs την παρουσίασε το 2007. Χωρίς το iPhone σήμερα τα πράγματα θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετικά.

    Για να τονίσουμε το παραπάνω δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το Android. Το εν λόγω λογισμικό αποτελεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του iOS ενώ αυτή την στιγμή βρίσκεται στα περισσότερα κινητά ανά τον κόσμο. Η Google ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο Android από το 2005 αλλά μετά την παρουσίαση του iPhone το 2007 όλος ο κώδικας του πήγε στον κάλαθο των άχρηστων και ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο λογισμικό ξεκινώντας κυριολεκτικά από την αρχή.

    Όταν ο Steve Jobs λοιπόν τον Ιανουάριο του 2007 στο Macworld ξεσήκωσε το κοινό ανά τον κόσμο εμφανίζοντας το iPhone η Google δούλευε πάνω στο δικό της λογισμικό για 2 συνεχόμενα χρόνια έχοντας περισσότερους από 40 μηχανικούς για αυτό τον σκοπό. Η Atlantic αναφέρει  σήμερα πως όλοι οι μηχανικοί της Google δουλεύανε 60 με 80 ώρες την εβδομάδα για 15 μήνες συνεχώς δημιουργώντας την πρώτη έκδοση του Android.

    Με την επίσημη παρουσίαση του iPhone όμως ότι είχαν δημιουργήσει μέχρι τότε έμοιαζε παλαιό και άσχετο με τον φουτουριστικό χαρακτήρα που εισήγαγε το iOS.

    “Σαν καταναλωτής είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό. Ήθελα ένα άμεσα” εξομολογείτε ο Chris DeSalvo της Google στην The Atlantic. “Σαν μηχανικός όμως της Google κατάλαβα πως έπρεπε να ξαναρχίσουμε το δικό μας λογισμικό από την αρχή” 

    Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιο πως ήταν τα κινητά πριν το iPhone. Ελάχιστα είχαν οθόνη αφής και αυτά που είχαν θέλανε οπωσδήποτε ένα stylus για να έχουν την οποιαδήποτε διεπαφή με τον χρήστη. Τα περισσότερα είχανε φυσικά πληκτρολόγια με πολύ μικρές οθόνες.

    Επίσης δεν υπήρχε κάποια ανεπτυγμένη software βιομηχανία. Όλες οι εφαρμογές ήταν προ εγκατεστημένες από τον κατασκευαστή και η έννοια του App Store ανήκε στην σφαίρα της φαντασίας.

    Ακόμη τα περισσότερα smartphones εκείνης της εποχής ήταν αργά και δύσχρηστα. “Κοιτώντας την τότε έκδοση του Android που είχαμε δημιουργήσει έμοιαζε να είναι βγαλμένη από το….. ενενήντα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο μηχανικός της Google. “Eίναι ένα από εκείνα τα πράγματα που μόλις το δεις τότε καταλαβαίνεις πόσο πίσω έχεις μείνει” αναφέρει για το σοκ που πάθανε μόλις είδανε το iPhone.

    O Andy Rubin, director της ομάδας του Android εκείνο τον καιρό ήταν εν κίνηση για ένα συνέδριο στο Las Vegas και μόλις αντιλήφθηκε τι παρουσίαζε ο Steve Jobs από σκηνής είπε στον οδηγό του να κάνει στην άκρη, ακύρωσε το ραντεβού του και κάθισε να παρακολουθήσει όλο το Keynote της Apple πραγματικά εντυπωσιασμένος.

    Το κινητό που ετοιμάζετε η Google εκείνη την εποχή είχε την κωδική ονομασία Sooner και μπορείτε να το δείτε παρακάτω. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πούμε πολλά γιατί στην θέα του iPhone η ομάδα του Android δέχτηκε ένα τεράστιο σοκ.

    Screen-Shot-2013-12-19-at-14.42.06-640x456

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles