21.8 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Η Apple παρουσιάζει περισσότερες λεπτομέρειες για τα AirTags στο κομμάτι παρακολούθησης ανθρώπων μιας και εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες

    Η Apple ήταν προσεκτική στο να αναφέρει συγκεκριμένα θέματα για την χρήση των AirTags και ειδικά ως πιθανά εργαλεία παρακολούθησης ανθρώπων με το αρχικό της κείμενο όμως να είναι κάπως γενικό για την προστασία που παρέχει απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Πλέον η εταιρεία αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες μιας και εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες.

    Οι αρχικές ανησυχίες εκφράστηκαν από το National Network to End Domestic Violence (NNEDV) που είχε αναφέρει πως αν και τα Apple AirTags είναι οικονομικά και εύκολα στην χρήση έτσι ώστε κάποιος να βρει ένα αντικείμενο που έχει χάσει πάρα αυτά σε λάθος χέρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια συσκευή παρακολούθησης με ένα AirTag απλά να μπει στην τσάντα ή στην τσέπη κάποιου ανυποψίαστου ανθρώπου.

    Η Apple αρχικά είχε αναφέρει τρεις πυλώνες προστασίας:

    “Οι iOS συσκευές μπορούν να εντοπίσουν ένα AirTag που δεν είναι κοντά στον ιδιοκτήτη του και να ειδοποιήσουν τον χρήστη αν ένα άγνωστο AirTag αλλάζει τοποθεσίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ακόμη και αν οι χρήστες δεν έχουν iOS συσκευή ένα AirTag απομακρυσμένο από τον ιδιοκτήτη του για μεγάλο διάστημα θα αρχίσει να αναπαράγει έναν ήχο όταν μετακινείται για να τραβήξει την προσοχή. Αν ένας χρήστης το βρει μπορούν μέσω iPhone ή NFC συμβατή συσκευή να λάβουν οδηγίες για το πως να το απενεργοποιήσουν.”

    Πάρα αυτή η Apple δεν ανέφερε συγκεκριμένα για το πότε και που θα γίνεται αυτή η ειδοποίηση. Έτσι η Apple χρειάστηκε να γίνει πιο συγκεκριμένη σε δύο θέματα.

    Πρώτον αν φτάσει κάποιος στην διεύθυνση του σπιτιού του με ένα άγνωστο AirTag αυτόματα θα λάβει μια ειδοποίηση στο iPhone του. Η διεύθυνση που χρησιμοποιείται είναι αυτή της Me επαφής του χρήστη. Δεύτερον μια ειδοποίηση θα υπάρχει αν κάποιος έχει πάνω του ένα άγνωστο AirTag και φτάσει σε μια τοποθεσία που πηγαίνει συχνά όπως η διεύθυνση της δουλειάς του.

    Οι ειδοποίησες αυτές βέβαια λειτουργούν μόνο αν ο χρήστης έχει iPhone. Αν ο χρήστης που κουβαλάει ένα άγνωστο AirTag έχει Android συσκευή η μόνη ειδοποίηση που θα λάβει είναι ηχητική από το ίδιο το AirTag μετά από 3 μέρες.

    Εδώ υπάρχει και ένα κενό ασφαλείας όπως αναφέρουν και οι οργανώσεις κατά της ενδοοικογενειακής και όχι μόνο βίας. 3 μέρες είναι μεγάλο διάστημα για κάποιος να είναι θύμα παρακολούθησης χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Και η ηχητική αυτή ειδοποίηση ενεργοποιείται μόνον όταν το AirTag βγει εκτός εμβέλειας του iPhone που έχει ταυτιστεί.

    Όπως αναφέρουν λοιπόν οι οργανώσεις:

    “Ένας εκβιαστής που ζει με τον σύντροφο του που χρησιμοποιεί Android συσκευή μπορεί συνεχώς να ζευγοποιεί και να αποζευγοποιεί το AirTag έτσι ώστε να μην ενεργοποιηθεί ποτέ η ηχητική ειδοποίηση. Επίσης οι 3 μέρες είναι μεγάλο διάστημα αν συναντάς κάθε μέρα αυτόν που σε παρακολουθεί χωρίς να το ξέρεις.”

    Πολλοί αναφέρουν πως η Apple θα πρέπει να λύσει αυτό το κενό ασφαλείας μέσω αναβάθμισης στο λογισμικό και ακόμη καλύτερα και σε συνεργασία με την Google να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τέτοια φαινόμενα έτσι ώστε οι Android χρήστες να έχουν την ίδια προστασία από αθέμιτη χρήση των AirTag που έχουν και οι iPhone χρήστες.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.