Η Apple είναι το ίδιο “βαρετή” όπως πάντα;

0
1993

microsoft+hololens

H Microsoft  την περασμένη εβδομάδα εντυπωσίασε τον τεχνολογικό κόσμο όταν παρουσίασε το νέο σετ επαυξημένης πραγματικότητας με την ονομασία HoloLens. H συσκευή παραμένει σε ένα πρωτότυπο στάδιο αλλά πάρα αυτά έκανε πολλές να συζητούν για αυτό. Η Microsoft από την πλευρά της δήλωσε πως “Η εποχή των ολογραμμάτων στους υπολογιστές είναι ήδη εδώ”

Με βάση αυτή την παρουσίαση της Microsoft το Engadget άρχισε να διερωτάται “Πότε η Apple ξεκίνησε να είναι μια βαρετή εταιρεία;”

H Αpple λοιπόν είναι όντως βαρετή; Θα γίνει μια νέα και μοντέρνα IBM – ένας δεινόσαυρος που έχει πάγιες πολιτικές για τα πάντα και σπάνια καινοτομεί;

H δική μας απάντηση πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Συμφωνούμε πως η σημερινή Apple είναι πιο βαρετή από ποτέ. Ο χαρακτηρισμός αυτός όμως έχει να κάνει με την φιλοσοφία της εταιρείας και με την στρατηγική του να δημιουργεί προϊόντα τα οποία θα τα αγοράσουν εκατομμύρια χρήστες και ως εκ τούτου πρέπει να ανταποκρίνονται στο υψηλά στάνταρ της εταιρείας. Είμαστε σίγουροι πως φουτουριστικά πρωτότυπα σίγουρα υπάρχουν στα εργαστήρια του Cupertino αλλά σπάνια θα τα δούμε στα ράφια των καταστημάτων.

Αυτή πιστεύουμε πως είναι και η δύναμη της Apple και όχι μια ένδειξη πως η εταιρεία έχει χάσει την επαφή με την καινοτομία.

Σε μια εποχή που η τεχνολογία κάνει άλματα προόδου υπάρχουν πολλές εταιρείες που ονειρεύονται μεγάλα πράγματα και προσπαθούν να τα φέρουν στο κοινό. Η Google είναι μια από αυτές ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Amazon αλλά και πολλές ακόμη.

Ποια είναι η θέση λοιπόν της Apple σε αυτό; Ποιο είναι το όραμα της για το μέλλον;

H απάντηση του Engadget είναι η εξής:

“H Apple αυτή την στιγμή είναι η Microsoft του 2000. Έχει πολύ καλά έσοδα και μια υγιή οικονομική τροχιά αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε μια εταιρεία που κάνει πράγματα γιατί πρέπει να τα κάνει, δεν παίρνει ρίσκα, και κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις. Το τελευταίο καινοτόμο προϊόν που είδαμε τα τελευταία χρόνια ήταν στην καλύτερη περίπτωση το Mac Pro.

Από την άλλη πλευρά η Microsoft έδειξε κάποια τρελά πράγματα. Υπολογιστές επαυξημένης πραγματικότητας και πολλά ακόμη. Το HoloLens μπορεί να μην πιάσει ποτέ τον παλμό της αγοράς. Μπορεί οι άνθρωποι να μην θέλουν να μιλάνε στους υπολογιστές τους. Θα το δούμε αυτό. Το σίγουρο είναι πως η Microsoft προσπαθεί να κλέψει τις εντυπώσεις και να μας κερδίσει με τον ίδιο τρόπο που έκανε κάποτε η Apple. Αν είσαι μια εταιρεία τεχνολογίας αυτό πρέπει να το κάνεις συνεχώς. Η Apple από την πλευρά της προσπαθεί αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει”

Αν αφήσουμε στην άκρη την παραπάνω άποψη του Engadget θα δούμε αντικειμενικά πως ο όρος “βαρετή” για την Apple δεν είναι κάτι νέο. Η Apple ποτέ δεν ήταν η εταιρεία που θα άνοιγε διάπλατα στον τύπο της πόρτες των R&D τμημάτων της και θα έλεγε “Κοιτάξτε αυτά τα φανταστικά προϊόντα πάνω στα οποία δουλεύουμε” Η Apple ξοδεύει δις για την έρευνα και την ανάπτυξη κάθε χρόνο και σίγουρα δουλεύει πάνω σε φουτουριστικές τεχνολογίες. Αν κάποιος δει τις πατέντες που κατοχυρώνει θα το καταλάβει αυτό.

Η Apple όμως δεν θα κάνει tease κάποιας νέας τεχνολογίας της στο κοινό. Δεν την ενδιαφέρει να ενθουσιάσει τον τεχνολογικό κόσμο με βαρύγδουπες υποσχέσεις η οποίες μπορεί να μην επαληθευτούν στο άμεσο μέλλον. Η Apple εστιάζει σε ένα μόνο πράγμα – Να ενθουσιάσει τους καταναλωτές της με προϊόντα που μπορούν να αγοράσουν, χρησιμοποιήσουν και αγαπήσουν σήμερα.

Αυτή είναι η φιλοσοφία της Apple από την στιγμή που ο Steve Jobs επέστρεψε στην εταιρεία το 90. Αυτή η φιλοσοφία έχει κερδίσει τους άπαντες 18 χρόνια τώρα. Η ασφάλεια με την οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για κάθε νέο της προϊόν εδώ και χρόνια δημιουργεί ενθουσιασμό και τεράστια αναμονή στους χρήστες. Δεν θα παρουσιάσει κάποιο προϊόν νωρίς που όταν θα κυκλοφορήσει μετέπειτα στην αγορά μπορεί να απογοητεύσει το κοινό της.

Για αυτό σας έχουμε πει πάρα πολλές φορές πως το ακριβός αντίθετο της Apple ως προς την φιλοσοφία είναι η Google με τον CEO Larry Page να θέλει να καινοτομήσει ανεξάρτητα αν αυτό που θα βγάλει η εταιρεία στην αγορά θα κερδίσει το κοινό ή όχι. Αυτό είναι ένα κόστος που η Google σαν εταιρεία δεν το υπολογίζει σχεδόν ποτέ.

Η Apple αν ήθελε να εντυπωσιάσει θα μπορούσε να το κάνει στο λεπτό. Αλλά δεν είναι στο DNA της εταιρείας να κάνει κάτι τέτοιο και να μας δείξει πάνω σε τι δουλεύουν. Η εντύπωση πως η Apple είναι μια “βαρετή” εταιρεία έχει να κάνει ακριβώς με αυτή την φιλοσοφία.

Για παράδειγμα οι περισσότεροι όταν κυκλοφόρησε το πρώτο iPod έγραφαν:

“Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό. Δεν είναι καινοτόμο. Ποιος νοιάζεται για ένα νέο MP3 player. Θέλω κάτι καινούργιο και να σκεφτούν διαφορετικά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κυκλοφορούν μια τέτοια συσκευή. Είναι λάθος και βλακεία”

Ο John Gruber έγραψε για το πρόσφατο όραμα της  Microsoft:

“To βίντεο με τα HoloLens δείχνει τα λάθη που κάνει η εταιρεία. Το πιο cool προϊόν που μπορούν να παρουσιάσουν στο κοινό είναι μια συσκευή που ακόμη δεν είναι στην αγορά και ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας. Το Minority Report το έχουμε δει ήδη. Αντί για αυτό θα προτιμούσα κάτι που θα μπορούσα να πάω και να το αγοράσω και να το χρησιμοποιήσω σήμερα. Όχι ακόμη ένα φουτουριστικό βίντεο με πολλές υποσχέσεις αλλά καμία πράξη”

Κλείνοντας λοιπόν θα πούμε πως η Apple θα συνεχίσει να είναι η ίδια “βαρετή” εταιρεία που ήταν πάντα.

Τα προϊόντα της Apple σήμερα εσωκλείουν πραγματικά φανταστικές τεχνολογίες. Είναι προϊόντα με τεράστια επιτυχία χωρίς όμως να τα έχουμε δει ως πρωτότυπα, χωρίς “κοιτάξτε τι ετοιμάζουμε στο μέλλον για εσάς”

Σχολιασμός στο φόρουμ