16 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Η Apple δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον A14 Bionic επεξεργαστή και για την σχεδιαστική γραμμή της στους νέους επεξεργαστές των iPhone και Mac

    Η Apple ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον A14 επεξεργαστή με την παρουσίαση του νέου iPad Air τον Σεπτέμβριο. Πλέον και λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση των νέων iPhone 12 που επίσης θα ενσωματώνουν μια έκδοση αυτού ο Apple VP of platform architecture Tim Millet έδωσε ακόμη περισσότερες πληροφορίες τόσο για αυτόν τον επεξεργαστή όσο και για την γραμμή σχεδιασμού στους επεξεργαστές της Apple που θα δούμε να έρχονται σε νέα iPhone αλλά και Mac.

    O Millet λοιπόν σε συνέντευξη που έδωσε στο Engadget ανέφερε χαρακτηριστικά:

    “Ένας τρόπος που οι αρχιτέκτονες των chip σκέφτονται για τα χαρακτηριστικά δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ταύτιση των πυκνωτών και άλλων εξαρτημάτων σε μια λειτουργία για τον χρήστη στην εκάστοτε συσκευή όσο με το πως μπορεί να ενεργοποιηθεί η τεχνολογία που θα χρειαστεί για αυτό τον σκοπό. Με τον ίδιο τρόπο που το λογισμικό στον τομέα των γραφικών μπορεί να ξεκλειδώσει μια νέα δυνατότητα της κάρτας γραφικών. Σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα νέο οπτικό χαρακτηριστικό για ένα παιχνίδι ή μια καλύτερη και γρηγορότερη χρήση της διεπαφής

    Ένα από τα τεράστια τεχνολογικά επιτεύγματα του A14 Bionic επεξεργαστή και της Neural μηχανής του είναι η δυνατότητα να μπορεί να κάνει 11τρις υπολογισμού το δευτερόλεπτο. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν ο διπλάσιος από τους 600δις υπολογισμούς που μπορεί να κάνει ο A13 επεξεργαστής αυτή την στιγμή. Αυτό έγινε μιας και η A14 Neural μηχανή συμπεριλαμβάνει 16 πυρήνες από τους 8 που είχε η αντίστοιχη Neural μηχανή του A13.

    “Είδαμε την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που θα ήταν απίθανα με ένα τυπικό σετ κανόνων ενός επεξεργαστή. Στην θεωρία μπορείς να κάνεις πολλά από αυτά που κάνει η Neural μηχανή σε έναν CPU ή GPU αλλά δεν μπορείς να τα κάνεις σε έναν περιορισμένο χώρο που έχει πολλούς περιορισμούς με την θερμοκρασία.”

    Ο Millet επίσης ανέφερε για τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την δημιουργία του A14 επεξεργαστή:

    “Προσπαθούμε να εστιάσουμε στην καλύτερη απόδοση ενέργειας μιας και αυτό αφορά όλες τις συσκευές που δημιουργούμε. Κάνοντας αυτό ένα από τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού των chip μας η Apple δεν χρειάζεται να ανησυχεί για περιπτώσεις που ένας επεξεργαστής θα είναι ενεργειακά αποδοτικός για ένα iPad Air αλλά όχι για ένα iPhone για παράδειγμα.”

    Στο θέμα του iPad τόνισε πως το iPad Pro με τον A12Z επεξεργαστή έχει περισσότερους πυρήνες τόσο στην CPU όσο και στην GPU – 8 για τον κάθε επεξεργαστή ενώ ο A14 του iPad Air 6 πυρήνες και 4 πυρήνες αντίστοιχα. Πάρα αυτά τονίζουν πως κάποιες ενέργειες θα γίνονται γρηγορότερα στο νέο iPad Air εξαιτίας του A14.

    “Επειδή ο A14 έχει την νεότερη γενιά πυρήνων μας μπορεί να δείτε κάποια πράγματα να γίνονται γρηγορότερα από ότι με τον A12Z επεξεργαστή”

    Για την σχεδιαστική σκέψη της Apple για τους επεξεργαστές που δημιουργεί ανέφερε:

    “Ιδανικά θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως όταν χτίζουμε ένα επεξεργαστή για μια γενιά δεν το κάνουμε αποκλειστικά για μια μόνο. Αν και αυτό δεν σημαίνει πως θα δείτε τον A14 επεξεργαστή σε μια συσκευή όπως το Apple Watch πάρα αυτά η αρχιτεκτονική που έχουμε χρησιμοποιήσει για ένα τηλέφωνο μας μπορεί να υιοθετηθεί και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου κάπου άλλου. Και σύντομα θα μπορέσετε να δείτε ένα καταπληκτικό παράδειγμα των όσων αναφέρω!!”

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.