15.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η Apple έδωσε έγκριση στην λειτουργία ενός malware για τα Mac από λάθος

    Αν και η Apple έχει την αυστηρότερη πολιτική ασφαλείας στο λογισμικό των Mac και ειδικά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό πάρα αυτά δεν έχει το αλάθητο.

    Όπως αναφέρει το TechCrunch, οι ερευνητές ασφαλείας Peter Dantini και Patrick Wardle ανακάλυψαν πως η Apple από λάθος έδωσε έγκριση σε ένα malware το οποίο ήταν κρυμμένο μέσα σε μια αναβάθμιση του Flash Player. Το “Shlayer” malware όπως είναι η ονομασία του επίσημα είχε ανακηρυχθεί από την Kaspersky ως την πιο επίφοβη απειλή για το Mac το 2019.

    To γνωστό adware Shlayer κατάφερε να παρακάμψει όλες τις διαδικασίες ελέγχου της Apple και να βρει τη θέση του στο λογισμικό των Mac. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το TechCrunch, αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται εφικτό κάτι τέτοιο και δεν είναι λίγες οι φωνές που εκφράζουν μία ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθούν αντίστοιχα περιστατικά που να υπονομεύουν την παροιμιώδη ασφάλεια ενός της Apple. 

     Σε αυτή τη φάση δεν έχει καθοριστεί ακόμα το πώς ακριβώς κατάφερε το εν λόγω λογισμικό να παρακάμψει τις αυστηρές παραμέτρους ασφαλείας της Apple.

    Το στοιχείο που σημειώνουν όλες οι πηγές, πάντως, είναι ότι το malware αυτό διαρκώς αλλάζει και προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό στην εκτέλεση των κακόβουλων σκοπών των δημιουργών του. 

    Η επίσημη απάντηση της Apple ήταν η εξής:

    “To κακόβουλο λογισμικό συνεχώς αλλάζει και προσαρμόζεται με το σύστημα της Apple να μας βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις malware και να τα κρατάει μακριά από τα Mac αλλά επίσης μας επιτρέπει να κάνουμε άμεσες ενέργειες όταν γίνεται κάτι αντιληπτό. Στην περίπτωση αυτό κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές, απενεργοποιήσαμε τον λογαριασμό του developer καθώς ακυρώσαμε και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Ευχαριστούμε τους ερευνητές για αυτή την βοήθεια που μας παρείχαν έτσι ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ασφάλεια στους χρήστες μας”

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.