18.6 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Η πλειοψηφία των παιδιών στην Ελλάδα μπαίνει στα social media από την ηλικία των 11 ετών!

    Ακόμη πιο στενή έκανε τη σχέση των παιδιών στην Ελλάδα – αλλά και διεθνώς – η πανδημία του COVID-19. Ως αποτέλεσμα, είναι έντονη, πλέον, η ανησυχία των γονιών για το ενδεχόμενο μελλοντικών συμπεριφορών υπερβολικής χρήσης, ύστερα από την “αναγκαστική” σχεδόν καθολική χρήση του Διαδικτύου.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE το 38% των γονιών στην Ελλάδα απαντά ότι η ηλικία έναρξης ενασχόλησης με το Διαδίκτυο είναι πλέον τα 6-8 έτη, ενώ το 30,8% απαντά τα 9-11 έτη. Μάλιστα, ο ένας στους πέντε γονείς (21%) δηλώνει ότι το παιδί του ξεκίνησε να ασχολείται με το Διαδίκτυο στην ηλικία των 3-5 ετών.

    Στο μεταξύ, προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο, σύμφωνα με την πλειοψηφία των γονιών, αποκτούν στην ηλικία των 11-13 ετών. Τα παραπάνω αποτυπώνει η νέα διαδικτυακή έρευνας σε γονείς, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

    “Οι γονείς εκφράζουν την αγωνία τους για το πως θα επανέλθει η ισορροπία μεταξύ της πραγματικής και της ψηφιακής ζωής των παιδιών την επόμενη μέρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι εξαιτίας της πολύωρης χρήσης – ειδικά κατά τη διάρκεια των lockdown – τα παιδιά έγιναν πιο νευρικά, παρουσιάζουν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και πόνο στα μάτια”, αναφέρει η έρευνα. Πολλοί γονείς πάντως υπογραμμίζουν και την εξοικείωση, που παρατηρούν να έχουν πλέον τα παιδιά τους με τον ψηφιακό κόσμο.

    Διαδικτυακές αγωνίες

    Η βασική αγωνία των γονιών, όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι κατά 69% ο βαθμός επηρεασμού των παιδιών από το διαδικτυακό περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται. Αμέσως μετά ακολουθεί κατά 64% ο χρόνος, τον οποίο δαπανούν στο Διαδίκτυο.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διαδικτυακή φήμη του παιδιού δεν είναι από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους γονείς – μόνο το 10% ανησυχεί για αυτό το ζήτημα – και μόνο το 32% των ερωτηθέντων ανησυχεί, αν το παιδί έχει επαφή με αγνώστους κατά τη διαδικτυακή του ενασχόληση.

    Οι γονείς κατά 49% δηλώνουν ότι εν μέρει έχουν τον έλεγχο της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού. Τον απόλυτο έλεγχο δηλώνει ότι έχει το 35% και κανέναν έλεγχο το 13%. Το 11% απαντά ότι δεν γνωρίζει με ποιους συνομιλεί το παιδί του στο διαδίκτυο.

    Πάντως, το 56% των γονιών απάντησε ότι συζητά πολύ συχνά με το παιδί για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, ενώ το 29% δήλωσε πολύ συχνά και από σπάνια έως καθόλου το 16%. Όρια σχετικά με το χρόνο, που μπορεί το παιδί να δαπανήσει σε καθημερινή βάση στο Διαδίκτυο, βάζει το 81% των ερωτηθέντων.

    Το 54%, μάλιστα, δηλώνει ότι έχει επαρκείς γνώσεις για να μάθει στο παιδί να προστατεύεται στο Διαδίκτυο και μόνο το 24% ενημερώνεται σπάνια για τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.

    Γονικός έλεγχος

    Εργαλεία γονικού ελέγχου σε μόνιμη βάση ή περιστασιακά χρησιμοποιεί το 48% των γονιών. Ένα 18% δηλώνει ότι θα ήθελε, αλλά δεν γνωρίζει πως να τα χρησιμοποιεί.

    Από την άλλη πλευρά, περίπου οι μισοί γονείς δεν είναι ενημερωμένοι για τη σήμανση ηλικιακής διαβάθμισης PEGI και το 72% δεν αναγνωρίζει τι σηματοδοτούν τα σύμβολα περιεχομένου PEGI. Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτές οι σημάνσεις είναι ένα εργαλείο στα χέρια των γονιών και θα ήθελε να γνωρίζει εκ των προτέρων τι πιθανώς επιβλαβές περιεχόμενο περιέχεται στο οπτικοακουστικό υλικό, που θα δει το παιδί.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.