Monday, November 30, 2020

Η πανδημία εκτοξεύει τη ζήτηση για υπολογιστές στην Ευρώπη

Υψηλές …πτήσεις συνεχίζει να κάνει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παγκοσμίως και οι πολίτες περιορίζονται στα σπίτια τους με νέα lockdowns σύμφωνα και δημοσίευμα του SEPE. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), με τη Δυτική Ευρώπη να κάνει συνεχή ρεκόρ αύξησης πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

Η αγορά υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης γνώρισε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,2% το 3ο τρίμηνο του 2020. Η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για φορητούς υπολογιστές είναι αυτή που, κατά κύριο λόγο, οδήγησε σε υψηλή διψήφια ανάπτυξη την αγορά.

Συνολικά, στην περιοχή της EMEA, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktops, notebooks και workstations) αυξήθηκαν κατά 11,7% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο, διαμορφούμενη στα επίπεδα των 21 εκατ. μονάδων. Σύμφωνα με την IDC, την αγορά τροφοδοτεί, κατά κύριο λόγο, η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών, η οποία ήταν της τάξης του 29,3% το εξεταζόμενο διάστημα στην ΕΜΕΑ. Η αύξηση αυτή ήταν περισσότερο από αρκετή για να αντισταθμίσει την οριακή πτώση κατά 2,1%, που σημειώθηκε στις πωλήσεις συσκευών για επαγγελματική χρήση στην περιοχή το ίδιο διάστημα.

“Η ισχυρή ζήτηση που δημιουργούν οι ανάγκες της εξ αποστάσεως μάθησης, σε συνδυασμό με τις σταθερές παραγγελίες των καταναλωτών για συσκευές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της τηλε-εργασίας και της κατ’ οίκον ψυχαγωγίας, ήταν οι πρωταρχικοί μοχλοί ανάπτυξης της αγοράς”, σημειώνει η IDC. 

Κορυφαίοι κατασκευαστές
Ενώ η Lenovo, η HP και η Apple κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των PCs για καταναλωτική χρήση στη Δυτική Ευρώπη, η Lenovo κατάφερε να εκτοπίσει την HP και να κερδίσει την πρώτη θέση της αγοράς το 3ο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, η HP διατήρησε, πάντως, την πρωτιά συνολικά στην περιοχή της ΕΜΕΑ το εξεταζόμενο διάστημα.

Η HP Inc διατήρησε την ηγετική θέση στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην EMEA, με μερίδιο αγοράς 25,1%. Η ανάπτυξη των πωλήσεων στις συσκευές για προσωπική (8,7% σε ετήσια βάση) δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης για υπολογιστές για επαγγελματική χρήση (-7,5%), με την εταιρεία να υφίσταται το εξεταζόμενο διάστημα συνολική μείωση πωλήσεων κατά 2,1%.

Η Lenovo (συμπεριλαμβανομένης της Fujitsu) παρέμεινε στη δεύτερη θέση της ΕΜΕΑ, με μερίδιο αγοράς 23,4% (-1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019). Η Dell Inc. διατήρησε την τρίτη θέση της αγοράς, καταγράφοντας μερίδιο 10,9% (-2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019). Για πρώτη φορά μετά από 16 συνεχόμενα τρίμηνα, η Dell σημείωσε πτώση και είδε μείωση 6,6% σε ετήσια βάση.

Η ASUS ανέκτησε την τέταρτη θέση έναντι της Acer με μερίδιο αγοράς 9,5%, σημείωσε αύξηση 66% YoY. Τέλος, η Acer κατέλαβε την πέμπτη θέση στην αγορά της EMEA, με μερίδιο 9,2%. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, το συνδυαστικό μερίδιο των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών μειώθηκε το 3ο τρίμηνο σε 78,1% (ως ποσοστό του συνολικού όγκου της αγοράς), σε σύγκριση με 84% το 2ο τρίμηνο του έτους.

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

Έρχονται στο Netflix Ελλάδας: Δεκέμβριος 2020

https://youtu.be/wUU4F4Q8YWU ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΟΥ NETFLIX Μπρίτζερτον (25/12/2020)BridgertonΕμπνευσμένο από τα διάσημα μπεστ σέλερ, το “Μπρίτζερτον” ακολουθεί τα οκτώ δεμένα αδέρφια της ισχυρής οικογένειας Μπρίτζερτον στην προσπάθειά τους να...

Apple Silicon Macs που αναμένουμε: Ανασχεδιασμένο iMac, νέο MacBook Pro, κ.α

Τα πρώτα Apple Silicon Mac είναι και επίσημα στα χέρια των καταναλωτών. Οι πρώτες επιλογές της Apple περιλαμβάνουν το 13 ιντσών MacBook Pro, το...

Developer κατάφερε να τρέξει ARM Windows σε έναν M1 Mac

Την περασμένη εβδομάδα όπως σας είχαμε αναφέρει και σε άρθρο μας ο Craig Federighi της Apple είχε αναφέρει πως μια ARM έκδοση των Windows...

Ξεκίνησε η διάθεση της Apple TV εφαρμογής σε Sony Android τηλεοράσεις| Λίστα με τα...

Μετά την έλευση της Apple TV εφαρμογής στην X900H σειρά έξυπνων τηλεοράσεων η Sony από χθες έχει ξεκινήσει να κάνει διαθέσιμη την εφαρμογή της...

Το Shazam προσφέρει μια δωρεάν συνδρομή 5 μηνών στην Apple Music υπηρεσία για νέους...

Η Apple πέρυσι προσέφερε ένα ωραίο δώρο Χριστουγέννων στους iOS χρήστες με 6 μήνες δωρεάν συνδρομής στην Apple Music υπηρεσία. Η εταιρεία και φέτος...

Απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας | Προσοχή

Οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής έχουν εντείνει τους  ελέγχους κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε (lockdown), σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), εστιάζοντας –...