Monday, June 1, 2020

Η νέα εφαρμογή Photos δεν ανταποκρίνεται σε επαγγελματίες και δεν είναι κακό

Screen Shot 2015-02-10 at 01.46.59

Μετά την επίσημη διάθεση της πρώτης beta της εφαρμογής Photos που ήρθε μαζί με την beta έκδοση του OS X 10.10.3 στους εγκεκριμένους προγραμματιστές της Apple, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν η εν λόγω εφαρμογή θα ήταν και για επαγγελματίες και αν θα μπορούσε να αντικαταστήσει επαγγελματικά προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως η εφαρμογή Photos δεν έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει το κοινό των επαγγελματιών φωτογράφων. Όχι τουλάχιστον ακόμη. Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει στο μέλλον μπορεί και πάλι όχι.

Το καλό όμως είναι πως η εφαρμογή θα ικανοποιήσει τόσο τους νέους χρήστες όσο και τους πιο έμπειρους που θέλουν να κάνουν λίγα περισσότερα με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών.

Η Apple όπως όλα δείχνουν με τους πρόσφατους ανασχεδιασμούς των εφαρμογών της — iMovie, iWork, και τώρα Photos — ανοίγει ένα παράθυρο και μάλιστα σημαντικό στην κατηγορία των μέσων χρηστών παρουσιάζοντας δυνατά εργαλεία.

Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν και έτσι μπορούν να αναζητήσουν το λογισμικό που χρειάζονται είτε μέσα από την Apple είτε εκτός αυτής. Οι νέοι χρήστες όμως; Δεν γνωρίζουν ακόμη τι θέλουν ή τι μπορεί να χρειάζονται. Στο τομέα της φωτογραφίας πολλές λέξεις και χαρακτηριστικά μιας λήψης μπορεί να φαντάζουν άγνωστες ή να μην γνωρίζουν τι είναι σημαντικό και τι όχι.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μπορούν να κάνουν καλές λήψεις και κατόπιν αυτές να φαίνονται ακόμη καλύτερες σε κοινωνικά δίκτυα όπως τα Twitter, Facebook, Flickr και πολλά ακόμη. Πάνω από όλα θέλουν να κάνουν όλα τα παραπάνω εύκολα.

Για πολλά χρόνια η Apple για να ικανοποιήσει αυτή την κατηγορία χρηστών δημιουργούσε απλές εκδόσεις λογισμικών όπως τα iMovie. iPhoto. GarageBand. Οι νέοι χρήστες μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εύκολα ενώ αυτοί που ενδιαφερόντουσαν για κάτι παραπάνω θα μπορούσαν να βρουν λύση σε πιο επαγγελματικά προγράμματα.

Το πρόβλημα εδώ ήταν πως δεν υπήρχε μια καλή γέφυρα. Οι νέοι χρήστες που δεν ενδιαφερόντουσαν να μάθουν περισσότερα δεν χρειαζόντουσαν πολλά χαρακτηριστικά αλλά οι μέσοι χρήστες – όχι οι επαγγελματίες – είχαν πολλούς περιορισμούς στο ότι θέλανε να κάνουν και σίγουρα δεν είχαν σκοπό να δαπανήσουν πολλά λεφτά για ένα επαγγελματικό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών.

Η Apple για να ικανοποιήσει τους μέσους χρήστες θα μπορούσε να φορτώσει τα προγράμματα της με περισσότερα κουμπιά αλλά τελικά αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική γραμμή: Οι νέες εφαρμογές της Apple είναι εύχρηστες με πολύ καλές και άνετες διεπαφές για τους νέους χρήστες αλλά παράλληλα υπάρχουν και κάποια δυνατά χαρακτηριστικά για τους μέσους χρήστες. Αυτά τα πιο επαγγελματικά χαρακτηριστικά η Apple τα έχει μεταμορφώσει σε απλούς διακόπτες έτσι ώστε ακόμη και κάποιος μη έμπειρος να πειραματιστεί εύκολα μαζί τους ενώ ο μέσος χρήστης θα βρει ένα πολύτιμο εργαλείο.

Έτσι λοιπόν ακόμη και ένας νέος χρήστης με την συνεχή χρήστη του προγράμματος μπορεί να μαθαίνει πάρα πολλά και να εκπαιδεύετε σε πολλά χαρακτηριστικά χωρίς όμως καν να το καταλαβαίνει.

Τι θα γίνει όμως με τους επαγγελματίες;

Το καλό με τα προγράμματα της Apple είναι πως είναι έτσι σχεδιασμένα που άνετα μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις και για επαγγελματικά εργαλεία. Έτσι λοιπόν η Apple αν αποφασίσει μπορεί πολύ εύκολα να προσθέσει ακόμη πιο δυνατά εργαλεία στην εφαρμογή Photos χωρίς όμως να αλλοιώσει την διεπαφή και να την κάνει πιο δύσχρηστη στους νέους και μέσους χρήστες.

Βέβαια κακά τα ψέματα το Photos ή το iMovie δεν είναι τα προγράμματα και δεν είναι λογικό να γίνουν αυτά στα οποία θα βασιστεί ένας επαγγελματίας φωτογράφος ή ένας επαγγελματίας σκηνοθέτης.

Σχολιασμός στο φόρουμ 

Dimitris Georgoulas
O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...

Δείτε το νεότερο Navy Blue iPhone 12 Pro concept βίντεο

Οι φήμες για ένα Navy Blue iPhone χρωματισμό δεν είναι νέες και μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν πως η Apple θα φέρει αυτόν τον...

Η Apple κλείνει προσωρινά όλα τα Apple Stores στην Αμερική εξαιτίας των άγριων διαδηλώσεων...

Η Apple προσωρινά κλείνει όλα τα μεγάλα καταστήματα της στην Αμερική για να προστατέψει τους εργαζομένους της αλλά και το καταναλωτικό κοινό...

Η Apple θα φέρει το ‘Killers of the Flower Moon’ του Martin Scorsese στην...

Πίσω τον Απρίλιο σας είχαμε αναφέρει την φήμη πως η Apple και η Netflix προσπαθούσαν πολύ σκληρά για να κερδίσουν στις αντίστοιχες...

Το “SpongeBob: Patty Pursuit” από το Nickelodeon έγινε διαθέσιμο στην Apple Arcade υπηρεσία

Η Apple Arcade υπηρεσία δέχτηκε ένα νέο side-scrolling τίτλο στην συλλογή της που ακούει στο όνομα “SpongeBob: Patty Pursuit” από το Nickelodeon.

“Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered Edition” έρχεται στις 27 Αυγούστου

Η Square Enix και επίσημα από το Twitter την ημερομηνία διάθεσης του επερχόμενου Final Fantasy τίτλου. Σύμφωνα με Square...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!