17.8 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Η ιστορία του iPhone 5C: Το πιο πολύχρωμο iPhone

    Screen Shot 2014-09-03 at 2.01.44 AM

    Μιας και πλησιάζουμε στην επίσημη παρουσίαση του iPhone 6S σε ξεχωριστά άρθρα θα σας παρουσιάσουμε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την ιστορία του iPhone μέχρι και σήμερα.

    H πρόσκληση της Apple για το 2013 iPhone event είχε στοιχεία από τις κουκκίδες η οποίες παρουσιάστηκαν στο animated βίντεο της Apple στο WWDC και στο οποίο η Apple εξήγησε στους παρευρισκομένους της αρχές της και τα πιστεύω της. Υπήρχε όμως μια διαφορά μιας και στην πρόσκληση οι κουκκίδες είχαν έντονα και ζωντανά χρώματα.

    Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013 o Tim Cook ανέβηκε επί σκηνής και ανακοίνωσε κάτι τελείως διαφορετικό για την πολιτική της εταιρείας μέχρι τότε. Η Apple δεν είχε σκοπό να μειώσει τις τιμές από το επερχόμενο iPhone 5 αλλά να το αντικαταστήσει με κάτι τελείως νέο, πιο διασκεδαστικό και με περισσότερο χρώμα. Το όνομα αυτού ήταν iPhone 5C.

    “To iPhone 5C είναι ότι και το iPhone 5 αλλά και πολύ περισσότερα, έχει νέο σχεδιασμό και υπέροχα χαρακτηριστικά. Το iPhone 5C έχει ένα πολυκαρβονικό όμορφο σασί και η αφήνει μια αίσθηση μιας στέρεης και ακριβής συσκευής στο χέρι σας”

    Το iPhone 5C είχε την κωδική ονομασία N48 και αριθμό μοντέλου iPhone5,3, ενώ αποτέλεσε την πρώτη φορά που η Apple δεν έριχνε την τιμή του προηγούμενο μοντέλου στην αγορά αλλά το αντικαθιστούσε εξ ολοκλήρου με μια νέα συσκευή. Η αλλαγή αυτή σήμαινε πως η εταιρεία αντικατέστησε το πιο δύσκολο στην συναρμολόγηση iPhone 5 με ένα υψηλού επιπέδου πλαστικό iPhone 5C. Επίσης ακολουθώντας το παράδειγμα της iPod γραμμής η Apple έδωσε και αρκετό χρώμα στην συσκευή με το iPhone 5C να κυκλοφορεί στην αγορά σε πράσινο, μπλε, κίτρινο, ροζ και άσπρο.

    Στο εσωτερικό του iPhone 5C συναντήσαμε τον ίδιο Apple A6 system-on-a-chip (SoC) του iPhone 5. Για την ακρίβεια το εσωτερικό του ήταν ταυτόσημο. Είχαμε τον ίδιο 1.3GHz ARMv7-based Swift central επεξεργαστή, τον ίδιο PowerVR SGX543MP3 επεξεργαστή γραφικών και την ίδια 1GB RAM. Οι ομοιότητες συνεχίστηκαν και στην 8mp iSight κάμερα στο πίσω μέρος της συσκευής αλλά και στο ίδιο Bluetooth 4.0 (low energy), 802.11a/b/g/n dual-band Wi-Fi στα 2.4GHz και 5GHz.

    Κάποια λίγα χαρακτηριστικά όμως άλλαξαν. Έτσι αν και οι επιλογές των 16 GB και 32 GB αποθηκευτικού χώρου παρέμειναν δεν είχαμε την επιλογή των 64 GB. H μπαταρία του iPhone 5C αυξήθηκε στις 1510 mAh ενώ η FaceTime HD κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος έγινε μεγαλύτερη στα1.9 micron pixels και δέχτηκε και οπίσθιο φωτισμό. Το LTE 4G επίσης βελτιώθηκε.

    Η κοστολόγηση της Apple ήταν στα $99 για τα 16GB, και τα $199 για τα 32GB μοντέλα με συμβόλαιο.

    Screen Shot 2014-09-03 at 2.02.55 AM

    Η Apple για χρόνια ήθελε να τολμήσει την ιδέα ενός νέου-παλαιού iPhone. Τελικά το έκανε το 2013 αλλά παρά τις φήμες σε καμιά περίπτωση και ουδέποτε άφησε να εννοηθεί πως το iPhone 5C θα ήταν ένα “φτηνό” iPhone. To iPhone 5C έκανε το ντεμπούτο του διπλά στο iOS 7. Μια πολύ προσεγμένη κίνηση μιας και το νέο  λογισμικό με το νέο σχεδιασμό στην διεπαφή του χρήστη και τα ζωντανά χρώματα συμπλήρωνε άριστα την νέα συσκευή.

    Το iPhone 5C έγινε διαθέσιμο στην Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Αγγλία στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013. Είναι δύσκολο να πούμε πόσο iPhone 5C πωλήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο μιας και το iPhone 5S έκανε παράλληλα το ντεμπούτο του και η Apple δεν διαχωρίζει τους αριθμούς για κάθε μοντέλο. Η εταιρεία ανέφερε όμως πως συνολικά 9 εκατομμύρια iPhones πωλήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο με μερικούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως από αυτά τα 2.25 εκατομμύρια ήταν iPhone 5C.

    Οι φήμες για το iPhone 5C το θέλανε να είναι το οικονομικό iPhone της Apple και ήταν τόσο έντονες που δημιούργησαν λαθεμένες εντυπώσεις στην αγορά μπερδεύοντας αρκετούς καταναλωτές. Ιστορικά τα iPhones είναι σαν μια μεγάλη παραγωγή ταινία του Hollywood που κάνει ένα μεγάλο μπαμ και σιγά σιγά καταλαγιάζει πριν βγει η νέα. Το iPhone 5C από την άλλη ήταν σαν μια σειρά της τηλεόρασης σχεδιασμένη για να μαζεύει ακροατήριο κάθε εβδομάδα για όλο τον χρόνο. Εξού και η συσκευασία του δεν ήταν σαν τα προηγούμενα iPhones. Δεν υπήρχε το κουτί που κάποιος περήφανα θα έβαζε σε κάποιο μέρος της βιβλιοθήκης του. Είχε πακεταριστεί όπως ένα iPod σε μια διαφανή πλαστική θήκη για να φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα ο έντονος χρωματικός χαρακτήρας του με απώτερο σκοπό να τραβάει τα βλέμματα μέσα σε ένα κατάστημα.

    7 χρόνια μετά το πρώτο iPhone ήταν το iPhone 5S που δέχτηκε την μεγαλύτερη πίεση στην αγορά και όχι το iPhone 5C. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το δεύτερο να κάνει καλύτερες πωλήσεις από ναυαρχίδες άλλων εταιρειών όπως Samsung, HTC, Motorola, και Nokia. Το γεγονός πως ήταν λιγότερο ακριβό αλλά όχι μια φτηνή επιλογή και μια θέση της Apple που έδειχνε την κουλτούρα της εταιρείες το εμπόδισε με το να συναγωνιστεί με τα φτηνότερα μοντέλα της αγοράς.

    Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του iPhone:

    H ιστορία του iPhone: H Αpple επαναπροσδιορίζει το κινητό

    H ιστορία του iPhone 3G: Διπλάσια ταχύτητα, μισή τιμή

    Η ιστορία του iPhone 3GS: Γρηγορότερο και ισχυρότερο

    H ιστορία του iPhone 4: Αλλάζοντας τα πάντα για ακόμη μια φορά

    H ιστορία του iPhone 4S: To πιο ολοκληρωμένο iPhone

    H ιστορία του iPhone 5: Η μεγαλύτερη αλλαγή του iPhone

     

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles