Saturday, June 6, 2020

Η ιστορία του iPhone και πως η Apple επαναπροσδιόρισε τη χρήση smartphones

history-iphone-original-hero-fixed

Λίγο πριν την αναμενόμενη κυκλοφορία του iPhone 6S, αποφασίσαμε να κάνουμε μια ανασκόπηση στην ιστορία του iPhone, ξεκινώντας πρώτα απ’ όλα από το πρώτο iPhone το οποίο κυκλοφόρησε στην αγορά.

Στις 9 Ιανουαρίου 207, ο Steve Jobs ανέβηκε στην σκηνή για να κάνει μια από τις πιο συναρπαστικές παρουσιάσεις της ζωής του -μιας ζωής γεμάτη με λαμπρές παρουσιάσεις- τόσο για την εταιρεία όσο και για των τομέα των ηλεκτρονικών συσκευών. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα παρουσιάσει ένα wide-screen iPod με διάφορες λειτουργίες αφής, μία επαναστατική συσεκυή τηλεφώνου και μία συναρπαστική συσκευή η οποία θα έχει πρόσβαση στο internet. Και φυσικά δεν αναφερόταν σε τρεις διαφορετικές συσκευές. Αναφερόταν μόνο σε μία και αυτή ήταν το iPhone.

Εκείνη την εποχή ήταν πολύ σπάνιο μία εταιρεία να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό ενός τέτοιου προϊόντος, ακόμη και αν αυτό ήταν από μία και μόνο συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δεν θα γινόταν για πρώτη φορά από την μεριά της Apple καθώς στο παρελθόν είχε ήδη επαναπροσδιορίσει τον τομέα των υπολογιστών με την κυκλοφορία των Mac και τον τομέα της μουσικής με την κυκλοφορία των iPod.

Αρχικά, με την παρουσίαση ενός κινητού χωρίς φυσικό πληκτρολόγιο και stylus έβγαλε από τον ανταγωνισμό τα ήδη υπάρχοντα smartphones όπως το BlackBerry, Motorola, και Palm smartphones τα οποία βρισκόταν μέχρι τότε στην αγορά. Στην συνέχεια, ο Jobs παρουσίασε το multitouch interface το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν zoom με έναν πολύ εύκολο τρόπο, καθώς και το multitasking το οποίο επέτρεπε να μεταβεί εύκολα από την μία εφαρμογή στην άλλη, όπως για παράδειγμα από την μουσική του, στις κλήσεις, στο web browser, στο email και αντίστροφα.

Ήταν τεχνολογίες οι οποίες μια ημέρα θα χρησιμοποιούταν από κοινού από όλες τις εταιρείες στην αγορά, αλλά την εποχή της κυκλοφορίας του πρώτου iPhone, φάνταζαν τεχνολογίες επιστημονικής φαντασίας.

Η Apple ανέφερε τα εξής τότε:

iPhone is a revolutionary and magical product that is literally five years ahead of any other mobile phone. We are all born with the ultimate pointing device—our fingers—and iPhone uses them to create the most revolutionary user interface since the mouse.

 

Οι τεχνολογικές επιτεύξεις της εποχής δεν ήταν αρκετές από μόνες τους

Το πρώτο iPhone, ήταν βασισμένο στη συσκευή P2 από την ομάδα Project Experience Purple (PEP), με κωδική ονομασία Μ68 και αριθμό συσκευής iPhone1,1, είχε LCD οθόνη 3.5 ιντσών με ανάλυση 320×480 και 163ppi, ένα quad-band 2G EDGE data radio, 802.11b.g Wi-Fi, Bluetooth 2.0 EDR, και κάμερα 2 megapixel.

Επίσης, η συσκευή έφερε τον επεξεργαστή ARM 1176JZ(F)-S και το chip γραφικών ήταν το PowerVR MBX Lite, τα οποία είχαν κατασκευαστεί από την Samsung. Η μπαταρία είχε χωρητικότητα 1400 mAh ενώ η μνήμη RAM ανερχόταν στα 128ΜΒ. Η συσκευή ερχόταν σε δύο διαφορετικές χωρητικότητες, των 4GB και 8GB.

Το πρώτο iPhone περιελάμβανε επίσης αρκετούς αισθητήρες για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης, όπως για παράδειγμα ένα accelerometer το οποίο αυτόματα μπορούσε να περιστρέψει την οθόνη, ανάλογα με τον τρόπο που ο κάθε χρήστης κρατούσε την συσκευή. Επίσης, είχε ενσωματωμένο έναν αισθητήρα απόστασης, ο οποίος μπορούσε αυτόματα να απενεργοποιήσει την οθόνη, όταν ο χρήστης πλησίαζε την συσκευή κοντά στο πρόσωπο. Τέλος, είχε ενσωματωμένο και έναν αισθητήρα φωτός, ο οποίος ανάλογα με το πόσο αυξημένο ή χαμηλο είναι το φως που λαμβάνει, προσαρμόζει ανάλογα και την φωτεινότητα της οθόνης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγόνος, πως η συσκευή μπορούσε επίσης να φορτίσει -και να συγχρονιστεί με το iTunes- χρησιμοποιώντας απλά το 30-pin Dock connector, τον οποίο η Apple είχε ήδη χρησιμοποιήσει και για τα iPod.

iphone-original-left

 

iphone-original-right

iphone-original-top

iphone-original-bottom

 

Παρά τις αρκετές τεχνολογίες και υπηρεσίες τις οποίες ενσωμάτωσε το πρώτο iPhone, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι πως δεν είχε συμβατότητα με τα δίκτυα CDMA και EVDO rev A, πράγμα το οποίο είχε φέρει μεγάλο πονοκέφαλο σε αρκετούς παρόχους της Αμερικής.

Από την άλλη, αυτό που επίσης έλειπε ήταν το GPS ή υποστήριξη για γρηγορότερες ταχύτητες 3G UTMS/HSPA. Παράλληλα με την χρήση μη φυσικού πληκτρολογίου, το iPhone δεν είχε επίσης αποσπώμενη μπαταρία και δεν είχε επίσης και υποστήριξη για χρήση εξωτερικής μνήμης αποθήκευσης. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ήταν ικανό να τραβήξει τους χρήστες μακρυά από το iPhone, όπως επίσης και το λογισμικό του, παρά τους πάρα πολλούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα η υποστήριξη εφαρμογών τρίτων προγραμματιστών, δεν μπόρεσε να κρατήσει μακρυά τους αγοραστές. Παρομοίως, παρά το γεγονός πως το iPhone είχε έναν κανονικό browser αντί για κάποιον WAP browser, δεν ήταν συμβατό με την αποστολή MMS.

Όλα αυτά τοποθετήθηκαν μέσα σε μια αλουμινένια θήκη και ένα πλαστικό κάλυμμα στο πίσω μέρος της συσκευής προκειμένου να έχει καλύτερη λήψη σήματος η συσκευή.

Και μετά από όλα αυτά, έρχεται και η τιμή της συσκευής. Το πρώτο iPhone ξεκινούσε από τα $499 για την έκδοση των 4GB και $599 για την έκδοση των 8GB. Οι συγκεκριμένες τιμές δεν ήταν πρωτόγνορες για εκείνη την εποχή, καθώς και τα πρώτα μοντέλα Motorola RAZR ήταν εξίσου πανάκριβα.

 

Αγώνας δρόμου για την κυκλοφορία της συσκευής

Ο Jony Ive, Richard Howarth και η υπόλοιπη ομάδα σχεδιασμού της Apple, είχε τελειώσει την δουλειά του λογισμικού και του σχεδιασμού κατά ένα μεγάλο μέρος, ωστόσο οι μηχανικοί της Apple αντιμετώπιζαν ακόμη αρκετά προβλήματα. Κατά την διάρκεια των δοκιμών, ο Steve Jobs είχε χαράξει την οθόνη του κινητού με τα κλειδιά του, όταν το είχε τοποθετήσει μέσα στην τσέπη του και επομένως ζήτησε από την ομάδα σχεδιασμού να βρουν μία λύση για αυτό το πρόβλημα. Έτσι η Apple στράφηκε στην Corning, η οποία δημιούργησε ένα νέο σκληρό υλικό, το οποίο όμως δεν είχε κάποια εμπορική εφαρμογή μέχρι τότε. Και έτσι η ομάδα της Corning δημιούργησε το Gorilla Glass για το iPhone.

mobile-safari-original-iphone-hero

 

H ομάδα λογισμικού, υπό την καθοδήγηση του Scott Forstall, ακόμη ήταν σε αγώνα δρόμου. Οι Greg Christie, Bas Ording, Mike Matas και άλλοι δούλευαν στην ανθρώπινη διεπαφή και την διαδραστικότητα του λογισμικού με τον χρήστη για πολύ καιρό, αλλά και πάλι έπρεπε να γίνουν αρκετές αλλαγές. Για παράδειγμα, το Split Screen στην εφραρογή του email, εξαφανίστηκε από την εφαρμογή, καθώς ο ίδιος ο Jobs ανέφερε πως δεν μπορούσαν να συνηπάρξουν στην ίδια οθόνη, καθώς ήταν αρκετή μικρή.

Παρομοίως, ο μηχανικός λογισμικού, Henri Lamiraux, και η frameworks team, συμπεριλμβανομένης και της ομάδας των native apps του Nitin Ganatra και της ομάδας mobile web team του Richard Williamson, ήταν στον ίδιο αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις αλλαγές. Έπρεπε στην ουσία να σιγουρευτούν πως όλες οι εφαρμογές και τα χαρακτηριστικά είναι όχι μόνο λειτουργικά αλλά και εύκολα στην χρήση.

Παράλληλα, είχαν μία έτοιμη έκδοση του Safari, βασισμένη στο WebKit το οποίο είχε δημιουργήσει ο Don Melton με την ομάδα για τα Mac, η οποία μπορούσε να λειτουργήσει λαμβάνοντας τα δεδομένα τοποθεσίας από την Google και να δημιουργήσει μία εφαρμογή χαρτών, την οποία οι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

Στις 6 Ιουνίου του 2007, ο Steve Jobs ανέβηκε και πάλι στην σκηνή του Moscone West, αυτή τη φορά για το WWDC εκείνης της χρονιάς. Αρχικά, ανακοίνωσε το web 2.0 apps ως development platform, αλλά παράλληλα ανακοίνωσε και κάτι ακόμη. Την ημερομηνία κυκλοφορίας του πρώτου iPhone.

 

29 Ιουνίου 2007

Οι πρώτες σειρές άρχισαν να σχηματίζονται έξω από τα Apple Store και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα καταστήματα της Apple, όπως αυτό στην Νέα Υόρκη. Δεν ήταν μία απλή ημέρα, ήταν μια γενική εκδήλωση. Η καινοτομία και η εμπειρία ήταν τόσο καλή, δείχνοντας πως δεν ένοιαξε πάρα πολλούς ανθρώπους για τα χαρακτηριστικά που έλειπαν από την συσκευή και για τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Ο Walt Mossberg και η Katherine Boehret, οι οποίοι γράφουν για την The Wall Street Journal ανέφεραν τα εξής:

Our verdict is that, despite some flaws and feature omissions, the iPhone is, on balance, a beautiful and breakthrough handheld computer. Its software, especially, sets a new bar for the smart-phone industry, and its clever finger-touch interface, which dispenses with a stylus and most buttons, works well, though it sometimes adds steps to common functions.

Ο Ryan Block από το Engadget αναφέρει τα εξής:

It’s easy to see the device is extraordinarily simple to use for such a full-featured phone and media player. Apple makes creating the spartan, simplified UI look oh so easy — but we know it’s not, and the devil’s always in the details when it comes to portables. To date no one’s made a phone that does so much with so little, and despite the numerous foibles of the iPhone’s gesture-based touchscreen interface, the learning curve is surprisingly low. It’s totally clear that with the iPhone, Apple raised the bar not only for the cellphone, but for portable media players and multifunction convergence devices in general.

iphone-original-back-hero

 

Ωστόσο, η αυξημένη τιμή της συσκευής την έκανε λίγο απόμακρη, με αποτέλεσμα η Apple να μην έχει πουλήσει τον προβλεπόμενο σε αριθμό κομμάτια. Έτσι, στις 5 Σεπτέμβριο του 2007, στο μουσικό event “The Beat Goes On”, o Steve Jobs όχι μόνο παρουσίασε το πρώτο iPod touch, αλλά ανακοίνωσε πως αποσύρουν από την αγορά την συσκευή των 4GB και μειώνουν την τιμή της συσκευής των 8GB στα $399.

Η ίδια η Apple ανέφερε τα εξής:

The surveys are in and iPhone customer satisfaction scores are higher than we’ve ever seen for any Apple product. We’ve clearly got a breakthrough product and we want to make it affordable for even more customers as we enter this holiday season.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2008, ο Greg Joswiack ανακοίνωσε και το μοντέλο των 16GB με μια απλή ανακοίνωση μέσω της Apple:

For some users, there’s never enough memory. Now people can enjoy even more of their music, photos and videos on the most revolutionary mobile phone and best Wi-Fi mobile device in the world.

Παρά βέβαια το γεγονός πως δεν υπήρχε κάποια αλλαγή στην τιμή, ακόμα και σε χρήστες συμβολαίων, η νέα άφιξη έφερε ακόμη περισσότερους αγοραστές και ακόμη περισσότερα κέρδη στα ταμεία της Apple.

 

Οι ανταγωνιστές της Apple

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των smartphone το 2007, έφεραν φυσικά πληκτρολόγια και όσα από αυτά είχαν οθόνες αφής, όλες αυτές οι οθόνες ήταν resistive touchscreen και πάντα οι κατασκευαστές προμήθευαν και ένα stylus pen για να κάνουν πιο εύκολη την χρήση της συσκευής. Οι mobile εφαρμογές ήταν ανεπαρκής μέχρι τότε, ενώ το mobile web μέχρι τότε ήταν περιορισμένο στους WAP browsers.

history-iphone-competitors-2007

 

Παρά το γεγονός πως το iPhone δεν ήταν μία και τόσο αρκετά αρεστή συσκευή από πολλούς ανταγωνιστές, είδαμε αρκετούς από αυτούς να κάνουν αρκετά σκληρές κριτικές για την συσκευή και να την κατακρίνουν, προσπαθώντας να δείξουν στους πελάτες πως αρκετοί κατασκευαστές είχαν πολύ καλήτερες συσκευές από το iPhone.

O Ed Coligan, πρώην CEO της Palm, ανέφερε τα εξής:

We’ve learned and struggled for a few years here figuring out how to make a decent phone. PC guys are not going to just figure this out. They’re not going to just walk in.

Αντίστοιχα, ο Mike Lazaridis, πρώην CEO της RIM (και πλέον της BlackBerry) ανέφερε τα εξής:

Talk — all I’m [hearing] is talk about [the iPhone’s chances in Enterprise]. I think it’s important that we put this thing in perspective. […] Apple’s design-centric approach [will] ultimately limit its appeal by sacrificing needed enterprise functionality. I think over-focus on one blinds you to the value of the other. […] Apple’s approach produced devices that inevitably sacrificed advanced features for aesthetics.

Επίσης, ο Steve Ballmer, πρώην CEO της Microsoft, έκανε με την σειρά του τις εξής δηλώσεις:

You can get a Motorola Q for $99. […] [Apple] will have the most expensive phone, by far, in the marketplace. There’s no chance that the iPhone is going to get any significant market share. No chance.

Ο κόσμος γενικά ήταν πολύ διαφορετικός το 2007, ακόμη και στον τεχνολογικό τομέα. Τα κινητά είχαν μόλις αρχίσει να συνδέονται στο ίντερνετ με αρκετά μεγάλες ταχύτητες, ωστόσο η χρήση ίντερνετ εκείνη την εποχή, ήταν αρκετά ακριβή. Επίσης, η χρήση των smartphone ήταν περιορισμένη σε εκείνους που τα είχαν αγοράσει από την πρώτη στιγμή και σε εταιρείες που τα προμήθευαν στους υπαλλήλους τους.

Η Palm και η BlackBerry είχαν και οι δύο λάθος σε αυτά που ανέφεραν. Τα smartphones ήρθαν για να αντικαταστήσουν τους υπολογιστές τσέπης και τους γνωστούς “PC guys”. Ενώ αντίστοιχα για τους καταναλωτές, το γραφικό περιβάλλον του λογισμικού είναι εκείνο που μετράει πάρα πολύ και με αυτό το δεδομένο, η Apple έκανε τους υπολογιστές τσέπης να είναι προσβάσιμοι σε όλους.

Η Microsoft είχε κατά το ήμισυ τοποθετηθεί σωστά αναφέροντας πως το iPhone είναι αρκετά ακριβό. Αυτό, ωστόσο, ήταν κάτι το οποίο η Apple θα μπορούσε να αλλάξει και το οποίο τελικά και άλλαξε.

Η Google από την πλευρά της, προσπάθησε να δημιουργήσει την δική της πλατφόρμα λογισμικού και την δική της συσκευή, στηρίζοντας τις προσπάθειές της στην πλατφόρμα της Microsoft. Δεν κατάφερε βέβαια ποτέ να ξεπεράσει και να ανταγωνιστεί από καμία πλευρά το iPhone, κάνοντας την Google να καταλάβει από νωρίς, πως η νέα αυτή δημιουργία της Apple θα ήταν κάτι το οποίο θα έσπαγε τα ταμεία και τις προτιμήσεις των πελατών.

O τότε CEO της Google, Eric Schmidt, ο οποίος ήταν και στο Apple Board of Directors, είχε εμφανιστεί στην σκηνή για την εκδήλωση παρουσίασης του iPhone. Ωστόσο, δεν είχε αναφέρει στον Rubin το γεγονός πως η Google θα δώσει στην Apple, τους χάρτες και το YouTube ως εφαρμογές. Μετά από αυτή την ανακοίνωση ο Rubin έμεινε έκπληκτος καθώς δεν γνώριζε ακόμη κάτι τέτοιο.

Τέλος, οι υπεύθηνοι της Google κατάλαβαν γρήγορα πως η Microsoft δεν θα κατακτήσει την αγορά των smartphones σε αντίθεση με την Apple, και έτσι πλέον στράφηκαν στην ανάπτυξη του Android, το οποίο βρίσκεται πλέον σε εκατομμύρια συσκευές.

Ένα χρόνο μετά

Η Apple διέκοψε την κυκλοφορία του iPhone τον Ιούνιο του 2008. Μέχρι τότε οι πωλήσει είχαν αγγίξει τα 6 εκατομμύρια συσκευές. Και αυτές οι πωλήσεις έγιναν μόνο σε τέσσερις χώρες, από τέσσερις παρόχους. Από τότε, η πορεία των πωλήσεων άρχισε να ανεβαίνει με τρελούς ρυθμούς, όταν το iPhone έκανε την εμφάνισή του και σε άλλες χώρες.

Και τελικά, αυτό ήταν μόνο η αρχή των όσων έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα…

Σχολιασμός στο φόρουμ

Konstantinos Drosos (Κτηνιατρος)
Ο Κωνσταντίνος είναι αρθρογράφος του AppleWorldHellas και γνωστός ως ο Κτηνίατρος της κοινότητας. Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μεταπτυχιακού Μηχανοτρονικής και Ρομποτικής. Μεγάλες τους αγάπες είναι τα gadget του, η κιθάρα και η φωτογραφική μηχανή του. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone XS Max και το MacBook Pro. Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με φωτογραφικά event καθώς και τον αθλητισμό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Τέλος, είναι φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ και τρελαμένος με την Θεσσαλονίκη.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!