14.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Δημοφιλείς τίτλοι παιχνιδιών στέλνουν άγνωστα δεδομένα σε άγνωστες πηγές ακόμη και αν οι developers τους είναι αξιόλογοι

    Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως δημοφιλείς τίτλοι παιχνιδιών στέλνουν δεδομένα σε πολλούς προορισμούς τρίτων και ακόμη και οι προγραμματιστές τους μπορεί να μην γνωρίζουν τι δεδομένα είναι αυτά και σε ποιον αποστέλλονται.

    Το Angry Birds για παράδειγμα στέλνει δεδομένα διαφήμισης σε 43 προορισμούς αλλά η Rovio που είναι ο developer του τεράστιου αυτού franchise mobile τίτλων αποδείχθηκε πως δεν γνωρίζει τα επιπρόσθετα αυτά δεδομένα που αποστέλλονται μέσω SDKs τρίτων…..

    Ένα εκτενές άρθρο του Vox παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα:

    “Σχεδόν κάθε εφαρμογή στο τηλέφωνο σας είναι γεμάτη από ενδιάμεσο κώδικα ενός τρίτου για διαφημιστικούς σκοπούς. Το ελάχιστο έχει να κάνει με λογισμικό που αφορά την διαφήμιση και που ανήκει στην Facebook ή στην Twitter ή την Google. Πέρα όμως από αυτές τις γνωστές εταιρείες υπάρχουν και πολλές ακόμη που δεν έχετε καν ακούσει ποτέ στην ζωή σας…

    Ο τρόπος που οι mobile τίτλοι συλλέγουν δεδομένα για τους χρήστες τους, ο τύπος της πληροφορίες που αποθηκεύουν και πολλά ακόμη παραμένουν μη ξεκάθαρα. Ως ενός σημείο εταιρείες όπως η Rovio μπορεί όντως να μην γνωρίζουν τι πληροφορίες συλλέγουν και πως χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα των χρηστών των εφαρμογών τους. 

    Έτσι όπως έχει προχωρήσει η ανάπτυξη mobile παιχνιδιών ο πηγαίος κώδικας αυτών είναι γεμάτος από κώδικα άλλων εταιρειών μιας και είναι πιο εύκολο και αποδοτικό να δημιουργήσεις κάτι οικονομικό και λειτουργικό που θα κερδίσει τον καταναλωτή παρά να παρουσιάσεις έναν τίτλο με πηγαίο κωδικό καθαρά δικό σου και από το μηδέν.”

    Σε αυτό το θολό τοπίο μάλιστα δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως οι πολιτικές απορρήτου των τίτλων αυτών είναι όσο πιο γενικές γίνονται αναφερόμενες στο γενικό “gameplay δεδομένα”…..

    “Τα δεδομένα που συλλέγονται από τίτλους παιχνιδιών μπορούν να πουν πολλά πράγματα για τους χρήστες τους. Μελέτες έδειξαν πως κάποιος παίζει διαφορετικά παιχνίδια όταν αισθάνεται καταπίεση για παράδειγμα ή ακόμη και όταν κάνει δίαιτα!!”

    Μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα αυτά θεωρητικά είναι ανώνυμα αυτό στην πράξη δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ισχύει!!

    Για παράδειγμα η Rovio είναι ένας developer που στοχεύει να είναι απόλυτα ξεκάθαρος για τα δεδομένα που συλλέγει. Πάρα αυτά δεν γνώριζε πως υπάρχουν SDKs που έχουν σχέση με την διαφήμιση στον κώδικα των παιχνιδιών που κυκλοφορεί!!!

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles