Οι πολέμιοι της Apple δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν όποτε μπορούν πως η Apple δεν καινοτομεί πλέον. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών της Apple με την ονομασία Apple Pay είναι μια καινοτομία στα καλύτερα της και πολλοί πιστεύουν πως θα αποτελέσει το μέλλον τον μελλοντικών συναλλαγών.
Αν και έτσι το Apple Pay πρέπει να ξεπεράσει μια σειρά από σκοπέλους για να γίνει ένα παγκόσμιο στάνταρ. Για τώρα είναι περιορισμένο στα νέα iPhones της Apple και σε μια σειρά συνεργατών της εταιρείας στην Αμερική. Η λογική όμως πίσω από την υπηρεσία που έχει να κάνει με την επιβεβαίωση πληρωμών με το δαχτυλικό μας αποτύπωμα από μια κινητή συσκευή είναι το μέλλον.
Για ακόμη μια φορά η Apple έδειξε σε όλο τον κόσμο πως πρέπει να γίνονται κάποια πράγματα.
Η μεγάλη διαφορά του Apple Pay με άλλα συστήματα έχει να κάνει με το γεγονός πως στο κέντρο της υπηρεσίας βρίσκετε ο ίδιος ο χρήστης. Δεν είναι σχεδιασμένο για της εταιρείες καρτών ή για τους μαγαζάτορες. Έχει σχεδιαστεί για να κάνει τα πράγματα ευκολότερα για εμάς τους καταναλωτές για να κάνουμε πληρωμές.
Το Apple Pay είναι αναμφισβήτητα ένας καλύτερος τρόπος πληρωμών. Είναι καλύτερο από τα χρήματα, καλύτερο από τις κάρτες και καλύτερο από συστήματα tap-to-pay systems όπως το Google Wallet.
Τα συστήματα πληρωμών που είναι σήμερα βασισμένα στις κάρτες είναι εύκολα στο να τα χρησιμοποιήσει κάποιος αλλά δεν είναι τόσο εύκολα όσο το Apple Pay, απλά να έχουμε συνηθίσει. Το να αγοράζει κάποιος κάτι χρησιμοποιώντας πλαστικό χρήμα πολλές φορές είναι πονοκέφαλος και περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα.
To Αpple Pay περιορίζει αυτά τα βήματα για μια συναλλαγή στο ελάχιστο. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ακουμπήσει το iPhone του στο τερματικό – ταμείο ενός καταστήματος, να ακουμπήσει το δάχτυλο του στο Home Button και η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί τόσο απλά.
Σίγουρα ο τρόπος πληρωμών της μορφής touch-to-pay δεν είναι κάτι καινούργιο. Για πολλούς Android χρήστες το Google Checkout που πλέον ακούει στο όνομα Google Wallet έκανε την εμφάνιση του το 2011. Η BlackBerry είχε συσκευές με ενσωματωμένο NFC πολύ πριν την Apple.
Σε άλλες ηπείρους επίσης όπως η Ιαπωνία οι mobile πληρωμές έχουν ξεκινήσει από το 2004 ενώ στην Aφρική και σε άλλα κράτη πιο κοντά σε εμάς στην Ευρώπη το να πληρώσει κάποιος με την mobile συσκευή του θεωρείται σχεδόν δεδομένο.
Το Apple Pay όμως είναι καλύτερο από ότι έχουμε δει ως τώρα αλλά για να γίνει παγκόσμια αποδεκτό και να αντικαταστήσει το πορτοφόλι μας πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους και αυτό δεν είναι ότι πιο εύκολο.
Η Apple έχει στην φαρέτρα της κάποια ισχυρά βέλη για να επιτύχει τον στόχο της αυτό όμως και ίσως και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Apple Pay είναι πως δεν θέλει να εξαφανίσει από τον χάρτη τις κάρτες των τραπεζών αλλά να αντικαταστήσει το μεγάλο τους μειονέκτημα που είναι το πλαστικό. Αντικαθιστά λοιπόν την κάρτα και τον εύκολο για κλοπή αριθμό της με μια πιο ασφαλή μέθοδο που οι άνθρωποι μπορούν να την χρησιμοποιήσουν οπουδήποτε.
Ο Tim Cook πολύ σωστά είχε τονίσει πως οι κάρτες συναλλαγών είναι μια τεχνολογία προηγούμενων δεκαετιών με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτές σε απάτες και κλοπές.
To Αpple Pay δεν στέλνει καμιά πληροφορία της κάρτας. Αντί για αυτό έχουμε την δημιουργία ενός “Device Account Number” με ένα μοναδικό κωδικό ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μια συναλλαγή την φορά. Οι πληροφορίες δεν αποθηκεύονται κάπου ούτε και στο ίδιο το iCloud. Μάλιστα η Apple είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που συνδυάζει αυτή την μέθοδο με βιομετρική αναγνώριση μέσω του Touch ID.
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός πως στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών καρτών αποκαλούν ήδη το Apple Pay ως τον καλύτερο και ασφαλέστερο μηχανισμό mobile πληρωμών που έγινε ποτέ διαθέσιμος.