23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Γιατί ο Mark Zuckerberg πρέπει να το “βουλώσει” για την Apple

    facebook_logo_zuckerberg_profile_hero

    Όπως σας είχαμε ενημερώσει με άρθρο μας μέσα στο Σ/Κ o CEO της Facebook εξαπέλυσε ένα μεγάλο μένος κατά της Apple λέγοντας:

    “Είμαι εκνευρισμένος με πολλούς ανθρώπους που φέρετε να διαφημίζουν το μοντέλο δουλειάς τους τονίζοντας πως είναι στενά συνυφασμένο με τους καταναλωτές. Νομίζω είναι μια γελοία προσέγγιση. Τι νομίζετε; Επειδή πληρώνετε την Apple είστε και στο ίδιο μήκος κύματος με αυτούς; Αν αυτό ίσχυε τότε τα προϊόντα τους δεν θα ήταν τόσο ακριβά!!”

    Το παρακάτω άρθρο το διαβάσαμε στο iMore και δεν θα μπορούσαμε να μην συμφωνήσουμε απόλυτα.

    O Ζuck καταλαβαίνει πολύ καλά το μοντέλο διαχείρισης της Apple αλλά κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται σχεδόν τίποτα.

    Η Apple σίγουρα θα μπορούσε να δημιουργήσει φτηνότερα προϊόντα αλλά ΔΕΝ θέλει. Ο λόγος είναι πως αυτή η πλευρά της αγοράς έχει πάρα πολλούς μικρούς κατασκευαστές με πολλές συσκευές και μικρότερα περιθώρια κέρδους.

    Η Apple έχει την μερίδα του λέοντος στην υψηλή πλευρά της αγοράς τόσο στα smartphones όσο και στους προσωπικούς υπολογιστές προσφέροντας προϊόντα και εμπειρίες για καταναλωτές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Και οι πωλήσεις της το αποδεικνύουν αυτό μιας και το ένα μετά το άλλο τα οικονομικά τρίμηνα κερδίζει δις μιας και οι χρήστες είναι διατεθειμένοι και αγωνιούν να κάνουν δικό τους ότι νέο βγάζει η εταιρεία.

    Σίγουρα, για να μην είμαστε παράλογοι, δεν είναι ο καθένας διατεθειμένος να πληρώσει αυτά που ζητάει η Apple για αυτή την premium εμπειρία ενώ σίγουρα υπάρχουν και άλλες επιλογές συσκευών εκεί έξω που είναι ίσως το ίδιο αξιόλογες και στοιχίζουν λιγότερα χρήματα.

    Αλλά μέχρι στιγμής η πολιτική της Apple έχει αποφέρει καρπούς και έχει πείσει τον κόσμο. Στην αντίπερα όχθη πολιτικές όπως αυτές τις Samsung για παράδειγμα αποδείχτηκαν φέτος τεράστιες αποτυχίες με μεγάλες απώλειες κερδών και δυσαρεστημένους χρήστες.

    Από την πλευρά της η Facebook είναι άκρως επιτυχημένη επίσης. Η εταιρεία μέσα στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο σημείωσε $3.2 δις. Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν το Facebook, μαζί με αυτούς και εγώ και πάρα πολλοί θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν.

    Εταιρείες όπως η Google και η Facebook μπορούν να κάνουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες με αντάλλαγμα το τι κάνουν με τις πληροφορίες που διαχειρίζονται. Εκατομμύρια άνθρωπο έχουν αποδεχτεί αυτό το γεγονός αν και πλέον όλοι μας προσέχουμε περισσότερο στο τι δημοσιεύουμε στο Facebook και τι κάνουμε κλικ εκεί. Από την άλλοι δεν είναι λίγοι οι χρήστες που έφυγαν μια και καλή από το Facebook ή το χρησιμοποιούν ελάχιστα γιατί δεν θέλουν να είναι το προϊόν που πουλάει η εταιρεία σε τρίτους που κανείς δεν γνωρίζει πολλές φορές.

    Ο Cook λοιπόν λέγοντας λοιπόν πως “Όταν μια online υπηρεσία είναι δωρεάν κάποιος χρήστης της δεν είναι ο καταναλωτής αλλά το ίδιο το προϊόν” δεν είχε κατά την προσωπική μου άποψη άδικο και ίσα ίσα έδειξε ή ανέδειξε αν θέλετε κάτι που ο κάθε λογικά σκεπτόμενος γνωρίζει.

    Ο Zuckerberg λοιπόν αντί να εξαγριωθεί θα έπρεπε να δεχτεί αυτή την κριτική και να σκεφτεί πως θα καταφέρει να συνεχίσει να κερδίζει έσοδα μέσω της διαφήμισης αλλά παράλληλα να εξασφαλίζει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Αυτό είναι κάτι που εκατομμύρια χρήστες του Facebook θέλουν να γνωρίζουν άμεσα μιας και το πως διαχειρίζεται το Facebook κάποιες φορές τις πληροφορίες μας μας κάνει να ανησυχούμε το λιγότερο.

    Το παραπάνω λοιπόν μοντέλο της Facebook και της Google διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτό της Apple. H Αpple θέλει από εσάς να αγοράσετε τα προϊόντα της και να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της αλλά για να γίνει αυτό υπάρχει μια σημαντική και για πολλούς υψηλή κοστολόγηση. Τα δεδομένα των χρηστών όμως παραμένουν στους ίδιους τους χρήστες στο μεγαλύτερο μέρος του και η εταιρεία δεν κερδίζει κάτι από αυτά.

    Εν κατακλείδι δεν υπάρχει η τέλεια προσέγγιση. Η αγορά της τεχνολογίας έχει γίνει τόσο σύνθετη που είναι ουτοπικό για μια εταιρεία να έχει την άριστη πολιτική. Δεν είναι πλέον η Google ενάντιων της Apple ούτε η Facebook ενάντιων της Apple. Υπάρχει χώρος για περισσότερα από ένα επιχειρηματικά μοντέλα και αυτό φαίνεται μιας και διαφορετικά και οι τρεις τους δεν θα έβγαζαν τα δις που βγάζουν.

    Δεν είναι κακό με το να ενημερώνεις τους καταναλωτές σου για το τι κάνεις με τις πληροφορίες τους και να τους τονίζεις τι σημαίνει μια δωρεάν υπηρεσία. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που είμαι χαρούμενος καταναλωτής της Apple και γιατί με την Apple δεν αισθάνομαι πως είμαι προϊόν της.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles