19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Ανοδικά κινούνται οι πωλήσεις μεταχειρισμένων smartphones

    Στην αγορά όχι νέων αλλά μεταχειρισμένων smartphones στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανά τον πλανήτη. Έτσι, ενώ η αγορά των νέων smartphones δεν διάγει μια από τις καλύτερες περιόδους της, στην κατηγορία των κινητών από …«δεύτερο χέρι» η εικόνα είναι πιο θετική, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του SEPE.

    Η IDC προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων smartphones θα φτάσει τα 351,6 εκατ. μονάδες το 2024, με την αξία της να ανέρχεται σε $ 65 δισ. Η εκτίμηση αυτή μεταφράζεται σε έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 11,2% έως το 2024.

    Οι παγκόσμιες αποστολές μεταχειρισμένων smartphones, συμπεριλαμβανομένων των επίσημα ανακαινισμένων και χρησιμοποιημένων, εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 225,4 εκατ. συσκευές το 2020. Πρόκειται για  μία αύξηση κατά 9,2% σε σχέση με τα 206,5 εκατ. μονάδες που πωλήθηκαν διεθνώς το 2019.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλο τμήμα της αύξησης του 9,2% προέρχεται από τις ώριμες αγορές του πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μιας μεταχειρισμένης συσκευής -όπως τονίζει η IDC- σε κάποιες αγορές προσομοιάζει με μια μορφή επιδότησης, που ωθεί τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους.

    Δυναμική της αγοράς
    Τη δυναμική της αγοράς μεταχειρισμένων smartphones υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 9,2% που εκτιμάται ότι επιτεύχθηκε το 2020, υπερτερεί σημαντικά έναντι των επιδόσεων στις παγκόσμιες πωλήσεις νέων smartphones. Σύμφωνα με την IDC (Worldwide Used Smartphone Forecast, 2020-2024), οι πωλήσεις νέων smartphones ήταν μειωμένες κατά 6,4% το 2020. Βέβαια, οι προβλέψεις είναι για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 11,8% την περίοδο έως το 2024.

    «Σε αντίθεση με τις πρόσφατες μειώσεις στην αγορά των καινούριων smartphones, καθώς και με την πρόβλεψη για μικρή ανάπτυξη των αποστολών τα επόμενα χρόνια, η αγορά των μεταχειρισμένων δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Οι ανακαινισμένες και μεταχειρισμένες συσκευές συνεχίζουν να παρέχουν οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις, που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα κατά την αγορά ενός smartphone» σημειώνει η IDC.

    Οι αναλυτές προσθέτουν μάλιστα ότι και οι προμηθευτές ωφελούνται από την προώθηση προσιτών  μεταχειρισμένων συσκευών σε αγορές, όπου κανονικά δεν θα είχαν παρουσία. Αυτή η στρατηγική, όπως εξηγούν, τους βοηθά αυτούς να αναπτύξουν την αναγνωρισιμότητα του brand, καθώς και το οικοσύστημα εφαρμογών, υπηρεσιών και αξεσουάρ.

    Σύμφωνα με την ταξινόμηση της IDC, ένα ανακαινισμένο smartphone είναι μια συσκευή που έχει χρησιμοποιηθεί και έχει διατεθεί σε ένα σημείο συλλογής από τον ιδιοκτήτη της. Μόλις η συσκευή εξεταστεί και ταξινομηθεί ως κατάλληλη, αποστέλλεται για επισκευή και τελικά πωλείται μέσω ενός δευτερεύοντος καναλιού αγοράς. Ως μεταχειρισμένο smartphone η IDC δεν ταξινομεί μια συσκευή “hand me down” ή μια συσκευή που αποκτήθηκε ως αποτέλεσμα πώλησης από ένα άτομο σε ένα άλλο.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.