Ακόμη πιστεύουμε μακροπρόθεσμα στην Apple

0
1571

tim_cook-iphone-6

Στο ρεκόρ των κερδών που έθεσε η Apple μετά τις ανακοινώσεις των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2014, η εταιρεία κέρδισε ένα ακόμη στοίχημα έναντι των επενδυτών, με την μετοχή της να αγγίζει τα $120 κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας. Αν και τους επενδυτές δεν τους νοιάζουν τόσο οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στις τιμές των μετοχών, αυτή η συγκεκριμένη κίνηση στην τιμή της μετοχής της Apple αποτελεί μια αντανάκλαση του αισιόδοξου επενδυτή ο οποίος αποβλέπει στην καλύτερη επένδυση των χρημάτων του μακροπρόθεσμα. Και θα λέγαμε πως η επένδυση σε μετοχές της Apple αποτελεί μια από τις καλήτερες κινήσεις επενδύσεων μετά τα γιγαντιαία ποσά πωλήσεων και κερδών που ανακοινώθηκαν.

Και όμως είναι αλήθεια. Σε περίπτωση που ακόμα δεν το πιστεύετε, μέχρι τις αρχές του 2015 η Apple είχε κέρδος $18 δισεκατομμυρίων, ανεβάζοντας την έτσι ως την πιο επικερδή επιχείρηση όλων των εποχών παγκοσμίως.

Πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί μετά τα αποτελέσματα των οικονομικών της εταιρείας, επομένως, αντί να αναφερθούμε ξανά σε αυτά, θα εστιάσουμε λίγο περισσότερο στο πεδίο των μετοχών της εταιρείας και ποια είναι η μακροπρόθεσμη αξία τους για εκείνους που έχουν επενδύσει σε αυτήν. Ο Chris Umiastowski αποτελεί έναν από τους επενδυτές, ο οποίος εισήλθε στο χώρο των μετοχών το 2007, αγοράζοντας μετοχές της εταιρεία, χωρίς όμως να έχει πουλήσει ούτε μία μέχρι σήμερα. Και οι λόγοι είναι προφανείς σε όλους μας. Είναι από εκείνους που προτιμούν να κοιτούν κάθε τεχνολογική εταιρεία από την οπτική γωνία των επενδύσεων και όχι τόσο των αγορών προϊόντων της εταιρείας. Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει πως όσοι προσπαθούν να χρονολογήσουν την αγορά των επενδύσεων για την αποπληρωμή των μετοχών, τότε είναι σαν να αυτοκαταστρέφονται, ενώ αντιθετα, αν προσπαθήσουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα τότε θα βγουν κερδισμένοι. Ο ίδιος έχει επενδύσει σε πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς, αναφέροντας πως η Apple είναι από τις εταιρείες που τον έχουν αποζημιώσει και με το παραπάνω μέχρι στιγμής.

Όλοι θα θυμόμαστε την παρουσίαση και την κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007. Κατά την διάρκεια εκείνου του έτους, ο Steve Jobs είχε αναφέρει στην παρουσίαση που είχε γίνει στην Macworld Expo, πως η πρόβλεψη του ήταν ότι η εταιρεία θα πουλήσει 10 εκατομμύρια iPhone το έτος 2008. Ο Chris Umiastowski, όπως αναφέρει ο ίδιος, θεωρεί τον εαυτό πολύ αισιόδοξο, ενώ αντίστοιχα του αρέσει να βλέπει και άλλους αισιόδοξους ανθρώπους όπως ο Steve Jobs να προβλέπουν τέτοιες πωλήσεις για μία συσκευή την οποία ο κόσμος δεν είχε φανταστεί μέχρι τότε. Από την άλλη, ποιος πίστευτε ότι 7 χρόνια αργότερα, η ίδια εταιρεία θα φτάσει να πουλάει 74 εκατομμύρια iPhones μέσα σε ένα μόνο τρίμηνο?

Αλλά πάντα κάτι τέτοιο συμβάινει όταν βλέπουμε να εμφανίζονται νέες εταιρείες στην αγορά ενώ αντίστοιχα άλλες παλαιότερες να καταρέουν λόγω των χαμηλών πωλήσεων τους. Όσον αφορά την Apple, κανείς -ούτε καν οι αισιόδοξοι επενδυτές- δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο καλά θα είναι τα πράγματα για αυτήν την εταιρεία. Βλέπουμε την εταιρεία να σημειώνει έσοδα $74.6 δισεκατομμυρίων και κέρδος καθαρό $18 δισεκατομμύρια, το οποίο προέρχεται από την πώληση 74.5 εκατομμυρίων iPhones, 21.4 εκτομμυρίων iPads και 5.5 εκατομμυρίων Mac.

Από την εποχή όπου ο Tim Cook ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, η Apple έχει επιστρέψει παραπάνω από $100 δισεκατομμύρια στους επενδυτές της με την μορφή των αυξημένων τιμών των μετοχών που πουλήθηκαν ή μερισμάτων. Αν αναλογιστεί κανείς αυτό το ποσό, τότε θα καταλάβει ότι είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το κέρδος της Netflix, μία ακόμα μεγάλη εταιρεία στον χώρο της τεχνολογίας. Ακόμα η Apple κατέχει $178 εκατομμύρια σε καθαρό χρήμα ή $142 εκατομμύρια αν κανείς αφαιρέσει τις υποχρεώσεις και τα χρέη της εταιρείας απέναντι σε επενδυτές, συνεργάτες, κυβέρνηση κ.α.

Η Apple ως εταιρεία κοστίζει $693 δισεκατομμύρια, ένα ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με άλλες παρόμοιες εταιρείες στο χώρο. Αντίστοιχα, η μετοχή της μπορεί να θεωρηθεί ακριβή, αν αναλογιστεί ότι τα προβλεπόμενα κέρδη για το πρώτο μισό του 2015 θα αγγίξουν τα $8.46/μετοχή, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Και όμως αυτό τοποθετεί την τιμή της μετοχής σε υψηλα επίπεδα ενώ σε σχέση με άλλες φορές βλέπουμε πως έχει ανέβει αρκετά η τιμή.

Παρά τα κέρδη και τις επιτυχίες, ωστόσο η Apple έχει αρκετό ρίσκο να αντιμετωπίσει. Το Android είναι ο βασικός ανταγωνιστής του iOS σε ένα παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές φοβούνται μήπως οι τιμές του hardware καταρρεύσουν, ωθώντας την Apple στο να ακολουθήσει την ίδια πορεία, βλάπτοντας κατά αυτό τον τρόπο τα εκπληκτικά επίπεδα κέρδους και κατ’ επέκταση την συνολική εταιρική κερδοφορία. Ωστόσο, η Apple έχει αντιμετωπίσει την ίδια ακριβώς ανησυχία στην αγορά των Mac υπολογιστών για αρκετά χρόνια. Βλέπουμε ότι η εταιρεία έχει 7 χρόνια ιστορίας στον χώρο των πωλήσεων iOS συσκευών σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Οι αναλυτές και οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για το αν αυτή η ανάπτυξη θα σταματήσει κάποτε. Αλλά πρέπει να αναφερθεί πως η Apple ως εταιρεία είναι ‘τεράστια’. Δεν μπορούν όμως να αναπτύσσονται συνεχώς, σωστά? Αλλά ποιος μας λέει ότι δεν υποτιμάμε τα όσα θα συμβούν τα επόμενα 7 χρόνια, όπως όλοι υποτιμήσαμε τα όσα έγιναν τα προηγούμενα 7 χρόνια?

Η αλήθεια είναι πως έχουμε ακόμα να δούμε νέα πράγματα από την Apple, όπως για παράδειγμα το Apple Pay. Έχουμε ακόμα δρομο για να δούμε τι θα κάνουν οι developers με τις εφαρμογές που θα ετοιμάσουν για το Apple Watch, αναγκάζοντας τους ανθρώπους που έχουν ήδη μπει στο οικοσύστημα της Apple να το αγοράσουν, ή βρίσκοντας νέους αγοραστές και πείθοντας τους να αγοράσουν το Apple Watch. Από την άλλη βλέπουμε πως το iPad αποτελεί μια ακόμα επιτυχημένη κίνηση της Apple, βλέποντας να σημειώνει σημαντικές πωλήσεις από την πρώτη ημέρα ζωής του. Ίσως βέβαια να αναφερθήκαμε αρκετά στο τι περιμένου οι εταιρικοί χρήστες, ενώ θα ήταν αξιόλογο να δούμε τι σχεδιάζει να κάνει η Apple με την συνεργασία της που έκανε με την IBM.

Μένοντας στον χώρο των iPad, όταν σκέφτεται κανείς τις φήμες για το νέο iPad Pro, θα αναρωτηθεί κανείς για το πόσο θα μπορούσε μία τέτοια κίνηση από μεριάς Apple να μείνει ζωντανή (σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί). Θα χρειάζονται όλοι μία συσκευή που θα τρέχει OS X σε 5-7 χρόνια ή θα έχει βελτιωθεί τόσο πολύ το iOS που θα επιτρέπει στους χρήστες να ανοίγουν πολλαπλά παράθυρα, να συνδέονται ασύρματα σε μεγάλες οθόνες όταν θα το χρειάζεται ο χρήστης, να συνδέεται μέσω bluetooth με διάφορα πληκτρολόγια και trackpad που θα είναι απαραίτητα για κάποιες εφαρμογές? Ίσως ο μέσος χρήστης που δεν φτιάχνει εφαρμογές, δεν ασχολείται με 3D animation ή δεν ασχολούνται με Ultra HD video editing τότε δεν χρειάζεται κάποιο MacBook, αλλά μπορεί να συμβιβαστεί με μια πιο φθηνή λύση των $499 ενός iPad.

Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τι θα μπορούσε να κάνει η Apple για να επιταχύνει την διάσπαση των διάφορων υπηρεσιών στην τεχνολογική αγορά. Πόσο πιο γρήγορα θα μπορούσε ο κόσμος να στραφεί στο media streaming και να σταματήσει την συνδρομή της δορυφορικής τηλεόρασης, σε περίπτωση που η Apple στραφεί στην αγορά της Netflix? Και γιατί άλλωστε να σταματήσει μόνο εκεί? Αν πιάσει την Apple TV και την μετατρέψει σε video gaming συσκευή όπου θα χρησιμοποιεί μία υπηρεσία παρόμοια της Netflix με κάποιο χαμηλό μηνιαίο κόστος, τότε ίσως ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό να στραφεί στην Apple.

Τέλος, ίσως τίποτα από όσα αναφέραμε να μην συμβεί στο μέλλον. Αλλά με σιγουριά θα μπορούσαμε να πούμε πως η Apple βρίσκεται σε σωστό δρόμο και πως ακόμη έχει αρκετά πράγματα να μας δείξει. Και απόδειξη αυτού αποτελεί το κέρδος των $18 δισεκατομμυρίων που είχε. Και σίγουρα αναμένουμε να δούμε και άλλα τέτοια εντυπωσιακά νούμερα.

Σχολιασμός στο φόρουμ