Έρευνα δείχνει πως το iPhone 11 Pro εκπέμπει διπλάσια ακτινοβολία από το επιτρεπόμενο όριο;

0
3840

Το RF Exposure Lab, ένα ανεξάρτητο εργαστήριο στο San Marcos, στην California, δοκίμασε το iPhone 11 Pro για το επίπεδο της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF) που εκπέμπει και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα είναι διπλάσια από τα επιτρεπόμενα όρια και πολύ διαφορετικά από αυτά που αναφέρει η Apple.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης της νέας ναυαρχίδας της Apple, που εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, μετρήθηκε ότι ήταν 3,8W/kg. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) έχει ωστόσο ορίσει ως μέγιστο ρυθμό απορρόφησης το 1,6W/kg το κιλό.

Τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων αναμφισβήτητα δημιούργησαν αίσθηση ειδικά μιας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει την ακτινοβολία RF ως πιθανή καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό από το 2011 ενώ επιπλέον Εθνικά ιδρύματα υγείας έχουν βρει “σαφή στοιχεία” σε μελέτες σε ζώα ότι η ακτινοβολία RF μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, η ακτινοβολία έχει συνδεθεί με πονοκεφάλους, επιδράσεις στη μάθηση και στη μνήμη, στην ακοή, στη συμπεριφορά και στον ύπνο.

Όπως δηλώνει το εργαστήριο οι δοκιμές που γίνονται στα τηλέφωνα διεξάγονται με συσκευές που προμηθεύει ο ίδιος ο κατασκευαστής, στην περίπτωση μας η Apple, σε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο και εν συνεχεία με βάση τα αποτελέσματα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών εγκρίνει την συσκευή για να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Η διαφορά τώρα ήταν πως το RF Exposure Lab που έκανε τα νέα τεστ αγόρασε μια συσκευή από την αγορά και δεν περίμενε από την Apple να του στείλει μια.

Να τονίσουμε βέβαια πως τα αποτελέσματα της έρευνας που κοινοποίησαν βασίστηκαν μόνο σε μια iPhone 11 Pro συσκευή με ότι αυτό συνεπάγεται – θα μπορούσε να έχει κάποιο πρόβλημα κλπ – και δυστυχώς όχι σε περισσότερες έτσι ώστε το συμπέρασμα τους να έχει μια μεγαλύτερη βαρύτητα.

Τα όρια της FCC είναι παμπάλαια, και καθορίστηκαν πριν από περίπου 25 χρόνια, πριν τα smartphones κάνουν την εμφάνιση τους λέει ο Ryan McCaughey CTO του εργαστηρίου. Όμως στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται αυτός ο “ρυθμός ειδικής απορρόφησης” που δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους. Η FCC ορίζει το τεστ στα πέντε χιλιοστά απόσταση από το σώμα, ωστόσο όταν έχουμε το κινητό στην τσέπη μας, απέχει μόλις δύο χιλιοστά από το δέρμα μας, και αυτό σημαίνει ότι όλες οι δοκιμές που τοποθετούν την συσκευή μας σε απόσταση 5 χιλιοστών θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ανακριβείς στην πράξη.