Έξυπνα κινητά και άνθρωπος… μια σχέση εξάρτησης

0
2988

post-3387-0-09973900-1384298350

Πόσο εξαρτημένοι είστε από τα «έξυπνα» κινητά σας τηλέφωνα;

Κοιμάστε με το iPhone επάνω στο κομοδίνο δίπλα από το κεφάλι σας και το κινητό σας είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζετε όταν σηκώνεστε το πρωί;

Έχετε καταφέρει να διαβάσετε μια σελίδα από εκείνο το βιβλίο που είχατε ξεκινήσει πριν καιρό, χωρίς να διακόπτετε μετά από μια παράγραφο για να ελέγξετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, ή να σχολιάσετε κάτι στο Facebook;
Όταν βγαίνετε έξω; Μιλάτε με τους φίλους σας ή κάθε τόσο κοιτάζετε την οθόνη του κινητού σας;

Γιατί έχουμε γίνει τόσο εξαρτημένοι από την τεχνολογία, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται η ζωή μας και να μη δίνουμε σημασία στους ανθρώπους και τις στιγμές που περνάνε… και χάνονται;

Σύμφωνα με άρθρο του Loic Le Meur, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του LeWeb conference στο LinkedIn, παρακάτω παρατίθενται μερικοί λόγοι, που εξηγούν το φαινόμενο αυτό:

1. Ο φόβος ότι θα χάσουμε κάτι… σημαντικό.

2. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε σημαντικοί και ότι μας αγαπούν. Τα likes στο Facebook, τα σχόλια των φίλων μας σε κάτι που κάναμε «share», τα γραπτά μηνύματα, ο αριθμός των emails που λαμβάνουμε. Όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουμε σημαντικοί. Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι κάποιος μας αγαπάει ή έστω ότι μας σκέφτονται με κάποιο τρόπο. Ακόμη κι αν είναι για κάτι εντελώς ασήμαντο.

3. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πια. Δε γίνεται να αρχίσουμε να στέλνουμε γραπτά μηνύματα αντί για email, επίσης δε γίνεται να γυρίσουμε στον παλιό τρόπο του παίρνω τηλέφωνο για να οργανώσουμε ένα project ή μια συνάντηση. Απλά πλέον δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

4. Είμαστε αδύναμοι. Δε μπορούμε να αντισταθούμε στην πιθανότητα κάποιος να μας έχει στείλει κάτι σημαντικό. Κι ας μην περιμένουμε κάτι…

5. Όλοι το κάνουν.

6. Θέλουμε να απαθανατίζουμε κάθε στιγμή της ζωής μας. Γι΄αυτό άλλωστε υπήρχαν και οι φωτογραφικές μηχανές, προτού «εισχωρήσουν» στα κινητά τηλέφωνα. Η καλύτερη φωτογραφική είναι αυτή που έχεις διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή… στην τσέπη του παντελονιού σου, ή μέσα στην τσάντα σου.

Τι μπορεί να κάνει κανείς;

Διαλογισμό
Δεν πρόκειται για ακόμη μια τάση της εποχής. Αν ξεκινήσετε διαλογισμό δε θα θέλετε να σταματήσετε. Σας δίνει το «χώρο» και το «χρόνο» να ξεφύγετε από οτιδήποτε άλλο και να μείνετε μόνο με τις σκέψεις σας. Κι ας είναι για μόνο 20 λεπτά τη μέρα.

Πηγαίνετε σε εκδηλώσεις όπου δεν επιτρέπεται ή δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας
Δοκιμάστε το. Πηγαίνετε κάπου όπου δεν επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Θα σας αρέσει ο «απεγκλωβισμός» σας από αυτές.

Βάλτε ένα στοίχημα με τον εαυτό σας και προσπαθήστε να συγκρατηθείτε
Μην βγάλετε το κινητό σας από την τσέπη σας. Κρατηθείτε. Αντισταθείτε στην εσωτερική «φωνή» που σας παροτρύνει να κοιτάξετε την οθόνη. Εστιάστε την προσοχή σας στους φίλους σας, σε αυτούς που έχετε γύρω σας. Μιλήστε σε κάποιον άγνωστο. Θα σας εκπλήξει το πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι.

Δε χρειάζεται να ξεφορτωθούμε τις συσκευές, που πλέον έχουν γίνει απαραίτητες στη ζωή μας, αλλά να απομακρυνόμαστε από αυτές κάποιες ώρες της ημέρας και να αφοσιωνόμαστε στους ανθρώπους που έχουν περισσότερη αξία για εμάς: τους φίλους και την οικογένειά μας.