Η Apple έχει βρεθεί στο επίκεντρο τον αρχών αθέμιτου ανταγωνισμού της Αυστραλίας για το πως διαχειρίζεται το App Store της. Οι αρχές είναι προβληματισμένες πως η Apple έχει τον απόλυτο έλεγχο και πως ο μόνος τρόπος για να κάνει εγκατάσταση κάποιος μια εφαρμογή στα iPhones και τα iPads είναι μέσω του App Store.
Από την πλευρά της η Apple χρησιμοποίησε ως αμυντική γραμμή την ύπαρξη των web εφαρμογών που κάποιος χρήστης μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιήσει ως εναλλακτική λύση ή ακόμη και ο ίδιος ο προγραμματιστής που θα θέλει να μην βάλει την εφαρμογή του στο App Store.
Έτσι αρχικά η εταιρεία αφού τόνισε πως το App Store και το iPhone δεν είναι οι μόνες επιλογές μιας και υπάρχει και το Android με το Play Store σε μια κίνηση που ξάφνιασε αρκετούς ανέφερε πως υπάρχει πάντα και η λύση του web.
“Ακόμη και αν ένας χρήστης έχει μόνο iOS συσκευές η διάθεση και λήψη εφαρμογών δεν είναι περιορισμένη στο App Store μιας και οι προγραμματιστές έχουν και άλλα εναλλακτικά κανάλια για να βρουν τον χρήστη. Το web είναι διαθέσιμο σε αυτούς και οι iOS συσκευές έχουν πρόσβαση σε αυτό χωρίς κανένα έλεγχο.”
Εεεεε ναι με την παραπάνω θέση της Apple αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ίδια η εταιρεία αρχικά είχε πάρει τον δρόμο των web εφαρμογών για το iPhone πριν τελικά αποφασίσει να αλλάξει πορεία και να λανσάρει το δικό της App Store.
“Η ζήτηση για την δημιουργία εφαρμογών τρίτων για το iPhone ήταν τεράστια. Στο WWDC 2007 λίγο πριν το επίσημο λανσάρισμα του iPhone ο Steve Jobs είχε ανακοινώσει πως η απάντηση της Apple σε αυτό ήταν το Web 2.0 + AJAX (πλέον γνωστό ως HTML 5). Οι web εφαρμογές λοιπόν ήταν η λύση που προσέφερε στους προγραμματιστές τονίζοντας πως δεν χρειαζόταν κάποιο SDK και πως οι web εφαρμογές θα δουλεύαν και θα έδειχνα ακριβώς το ίδιο με τις προ εγκατεστημένες στο iPhone.”
Οι προγραμματιστές λοιπόν δημιούργησαν web εφαρμογές αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό μιας και οι περισσότερες ήταν άθλιες.
Τον Οκτώβριο του 2007 o Steve Jobs λοιπόν ανέφερε σε όλους τι θα ακολουθούσε και που δεν ήταν άλλο από την έλευση του App Store και ενός κοινού SDK για τις εφαρμογές. Τα υπόλοιπα έκτοτε ανήκουν στην ιστορία….
14 χρόνια λοιπόν μετά και η Apple θέλει η αρχές της Αυστραλίας να πιστέψουν πως οι web εφαρμογές είναι κάτι παρεξηγημένο και πως κάποιος μπορεί να κάνει χρήση τους αν δεν θέλει το App Store.
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Apple για το γεγονός ότι αμύνεται των κατηγοριών αλλά το ότι φέρνει στο προσκήνιο τις web εφαρμογές είναι λίγο τουλάχιστον ειρωνικό.
Και ναι σίγουρα οι μοντέρνες web εφαρμογές είναι κλάσεις ανώτερες από αυτές που είδαμε πίσω το 2007 και οι PWA εφαρμογές σίγουρα προσφέρουν πράγματα ΑΛΛΑ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα….
Ο κόσμος πλέον όταν ακούει για μια νέα εφαρμογή δεν πάει να κάνει αναζήτηση στο web για να την βρει σε καμία περίπτωση! Αυτόματα πάει στο App Store να την ψάξει και αν δεν την βρει εκεί τότε σταματάει την αναζήτηση του στο 99% των περιπτώσεων.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed