19.4 C
Athens
Sunday, February 25, 2024
More

  USB-C iPhone 15: Το τέλος του Lightning και τι σημαίνει για εσάς

  Η Apple αναμένεται να ανακοινώσει τη σειρά iPhone 15 κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης τον Σεπτέμβριο του 2023 και υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν. Νέες κάμερες, νέα τσιπ και νέα χρώματα αναμένονται τουλάχιστον. Αλλά ένα από τα μεγάλα σημεία συζήτησης πρόκειται να είναι κάτι εντελώς νέο.

  Το iPhone παίρνει USB-C.

  Τουλάχιστον, αυτό πιστεύουμε ότι θα συμβεί και φαίνεται πολύ πιθανό ότι η δεκαετία Lightning θα γνωρίσει επιτέλους τον τέλος της.

  Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια Lightning, η Apple δεν μεταβαίνει σε USB-C επειδή το θέλει.

  Αντίθετα, η Apple αναγκάζεται να κάνει την κίνηση αφού οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι όλα τα τηλέφωνα, τα ακουστικά και τα άλλα αξεσουάρ πρέπει να χρησιμοποιούν ένα κοινό καλώδιο φόρτισης από το 2024. Εάν η Apple θέλει να πουλήσει iPhone στην ΕΕ — και AirPods, για αυτό το θέμα— σύντομα θα πρέπει να έχουν θύρα USB-C. Αυτή είναι η θύρα που χρησιμοποιούν όλα τα τηλέφωνα Android, και σύντομα θα το κάνουν και τα iPhone.

  Το αν η Apple θα είχε μεταφέρει το iPhone στο USB-C από μόνη της τελικά ή όχι, ίσως να μην μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα. Αλλά είναι πιθανό αν σκεφτεί κανείς ότι η Apple έχει μεταφέρει τη σειρά tablet της στην υποδοχή για χρόνια και οι φορητοί Mac της μπορούν όλοι να φορτίζονται μέσω USB-C επίσης. Η Apple επιβεβαίωσε δημόσια τα σχέδιά της να αλλάξει τη σχεδίαση του iPhone ώστε να συμμορφώνεται με αυτούς τους νόμους.

  Αλλά ανεξάρτητα από το γιατί λαμβάνουμε USB-C, μπορούμε να περιμένουμε μερικά οφέλη όταν το κάνουμε.

  Ταχύτητες μεταφοράς (ελπίζουμε) μεγαλύτερες από το USB 2.0

  Καθώς τα iPhone τραβούν πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο, το μέγεθος των αρχείων που δημιουργούν συνεχίζει να μεγαλώνει. Η μεταφορά τους μέσω AirDrop είναι φυσικά μια επιλογή, αλλά όταν μια φωτογραφία ProRAW 48 megapixel μπορεί να πάρει περισσότερο από 80 MB χώρου, οι φωτογράφοι χρειάζονται πιο γρήγορες μεθόδους μεταφοράς.

  Η σύνδεση ενός καλωδίου θα πρέπει να είναι η απάντηση, αλλά το Lightning είναι εμφανώς αργό. Βασίζεται σε ταχύτητες USB 2.0, πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση περιορίζεται σε μόλις 480 Mbps. Αυτό απλά δεν είναι αρκετά γρήγορο, αλλά η μετάβαση σε USB-C θα πρέπει να δώσει στην Apple την τέλεια ευκαιρία να διορθώσει τα πράγματα. Θα το κάνει όμως;

  Πρόσφατες φήμες αναφέρουν ότι η Apple παραμένει στις ίδιες ταχύτητες μεταφοράς 480 Mbps στα iPhone 15 και iPhone 15 Plus, κάτι που δεν είναι ιδανικό.

  Όσο για τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max, ο αναλυτής Ming-Chi Kuo πιστεύει ότι θα λάβουν είτε Thunderbolt 3 (40Gbps) είτε USB 3.2 (έως 20GBps). Όποιο από αυτά τα δύο είναι, οι χρήστες iPhone μπορούν να περιμένουν απίστευτες γρήγορες μεταφορές. Αλλά φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το iPhone για φωτογράφους που τραβούν πολλές λήψεις υψηλής ανάλυσης θα είναι αποκλειστικά τα μοντέλα Pro.

  Ταχύτερη φόρτιση για τα iPhone 15

  Η σειρά iPhone 15 μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει USB-C, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να περιμένουμε ταχύτερη φόρτιση, δυστυχώς.

  Ενώ υπήρξαν φήμες για ταχύτερες μεταφορές αρχείων, δυστυχώς λείπουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο γρήγορα θα φορτίζεται το iPhone 15. Αλλά η δυνατότητα για απίστευτα γρήγορη φόρτιση υπάρχει.

  Αυτήν τη στιγμή, η σειρά iPhone 14 μπορεί να φορτίσει γρήγορα χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε φορτιστή USB-C με ονομαστική ισχύ 18 W ή περισσότερο. Όταν συνδεθεί σε αυτόν τον φορτιστή μέσω καλωδίου Lightning σε USB-C, το iPhone μπορεί να φορτίσει γρήγορα από άδεια στο 50% της μπαταρίας σε περίπου 30 λεπτά, αν και οι ταχύτητες φόρτισης επιβραδύνονται μετά από αυτό, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία της μπαταρίας.

  Αυτό ακούγεται πολύ καλό μέχρι να δείτε μέρος του ανταγωνισμού. Πάρτε για παράδειγμα το Realme GT3. Αυτό το τηλέφωνο υποστηρίζει έναν ειλικρινά τρελό φορτιστή 240 W, ο οποίος είναι ακόμα πιο ισχυρός από τον φορτιστή 140 W που διαθέτει το MacBook Pro 16 ιντσών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να φορτιστεί από το μηδέν έως το 100% σε μόλις εννέα λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.

  Μπορούμε να περιμένουμε κάτι παρόμοιο από ένα iPhone; Αυτό φαίνεται απίθανο δεδομένου του πόσο συντηρητική ήταν η Apple μέχρι σήμερα. Αλλά μπορούμε πάντα να ελπίζουμε.

  Κατασκευασμένο για iPhone 15

  Για χρόνια η Apple προσφέρει κάτι που ονομάζεται πρόγραμμα MFi. Αρχικά ονομαζόταν το πρόγραμμα Made for iPod, πριν γίνει Made for iPhone σε έναν κόσμο μετά το iPod. Και έρχεται για το iPhone 15.

  Η μετάβαση της Apple στο USB-C αποσκοπεί στη διασφάλιση της λειτουργικότητας με όλους τους άλλους φορτιστές και καλώδια USB-C με βάση τα όσα είχε να πει η ΕΕ όταν υπέγραψε την εντολή της για κοινό φορτιστή σε νόμο. Και ενώ η Apple μπορεί να ακολουθεί αυστηρά τις απαιτήσεις της ΕΕ βάζοντας μια τρύπα σε σχήμα USB-C στο κάτω μέρος του iPhone 15, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Αρχικά, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι το πρόγραμμα MFi. Συνολικά, είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στην Apple να πουλήσει την άδεια σε ένα τσιπ ελέγχου ταυτότητας που στη συνέχεια τοποθετείται σε καλώδια φόρτισης και άλλα αξεσουάρ που έχουν σχεδιαστεί για χρήση με iPhone. Αυτό διασφαλίζει ότι θα λειτουργούν τα αξεσουάρ που είναι συμβατά ενώ χωρίς το τσιπ μπορεί να μην λειτουργούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το iOS εμφανίζει ένα σφάλμα λέγοντας ότι αυτά τα αξεσουάρ δεν υποστηρίζονται.

  Οι αναφορές συνεχίζουν να στροβιλίζονται ότι η Apple σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα MFi όταν μεταβεί στο USB-C και στη συνέχεια να περιορίσει τα καλώδια που δεν είναι MFi με μερικούς ζωτικούς τρόπους.

  Ενώ η Apple δεν μπορεί να σταματήσει καθόλου τη λειτουργία των καλωδίων —χάρη στην ΕΕ γι’ αυτό— φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι θα περιορίσει αυτά τα καλώδια σε χαμηλότερες ταχύτητες φόρτισης και λιγότερο εντυπωσιακές ταχύτητες μεταφοράς αρχείων. Αυτό θα σήμαινε ότι το καλώδιο που αγοράσατε πριν από το πρόγραμμα USB-C MFi θα λειτουργούσε, αλλά όχι τόσο καλά όσο αυτό που φέρει το ειδικό λογότυπο MFi.

  Αυτό είναι, φυσικά, μη βέλτιστο για όσους από εμάς έχουμε ήδη καλώδια USB-C στο σπίτι. Είναι επίσης πολύ ενάντια στον λόγο που η ΕΕ θέλει η Apple να χρησιμοποιεί εξαρχής το USB-C, δηλαδή τα ηλεκτρονικά απόβλητα και τη διαλειτουργικότητα, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό.

  Εξίσου είναι το ότι η Apple δεν διαθέτει πρόγραμμα MFi για τις άλλες συσκευές USB-C της — iPad. Φορτίζουν όλα εξίσου γρήγορα από όπου κι αν επιλέξετε να αγοράσετε τα καλώδιά σας. Θα αλλάξει αυτό; Ο χρόνος θα δείξει.

  Πέρα από το iPhone 15

  Όσο ελπιδοφόρα κι αν είναι η μετάβαση στο USB-C, αυτό δεν φαίνεται να είναι το απόλυτο τελικό παιχνίδι για την Apple. Αντίθετα, θέλει να γίνει portless, που σημαίνει ότι το USB-C μπορεί να είναι μόνο μια λύση προσωρινή.

  Ακούσαμε φήμες για iPhone χωρίς θύρες που πηγαίνουν μέχρι το iPhone 13, αν και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

  Η ιδέα είναι λογική. Λιγότερες τρύπες σημαίνουν λιγότερες ευκαιρίες για είσοδο υγρού. Είναι επίσης ένα πράγμα που δεν αφήνει περιθώρια για βλάβες, χωρίς να συνδέονται βύσματα και να αποσυνδέονται συνήθως τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Τέλος, ένα iPhone που δεν θα είχε φυσικό σημείο εισαγωγής δεδομένων θα σημαίνει πως δεν θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν οι χάκερ και οι αρχές επιβολής του νόμου.

  Αλλά η Apple έχει ακόμα δυσκολίες να ξεπεράσει. Χρειάζεται ακόμα μια θύρα για να επαναφέρει ένα iPhone που βρίσκεται σε λειτουργία DFU, για παράδειγμα. Και ενώ η φόρτιση MagSafe είναι εξαιρετική, είναι πολύ αργή. Θα προτιμούσαμε να δούμε πιο γρήγορη, ενσύρματη φόρτιση.

  Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.