Για εκείνους τους χρήστες που ήθελαν να αναβαθμίσουν τα παλαιότερα Mac του με κάποιο third-party SSD, υπήρχε το πρόβλημα της μη υποστήριξης TRIM αυτών των συσκευών από το OS X. Το TRIM είναι ένα system-level command το οποίο επιτρέπει στο λογισμικό και στο drive να επικοινωνούν μεταξύ τους, για το ποιες περιοχές του drive είναι αχρησιμοποιήτες, προκειμένου να τις κάνει erase και να ξαναγράψει πάνω σε αυτές. Χωρίς την υποστήριξη TRIM, οι χρήστες μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά μικρότερες ταχύτητες όταν ο δίσκος θα αρχίσει να γεμίζει.

Η υποστήριξη του TRIM ήταν δυνατή μόνο στους drives της ίδιας της Apple. Κατά καιρούς είδαμε διάφορα εργαλεία να αναπτύσονται για την αντιμετώπιση αυτής της δυσκολίας, όπως είναι το TRIM Enabler, το οποίο σχεδιάστηκε για να παρέχει υποστήριξη TRIM σε third-party drives. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εργαλείο άρχισε να έχει προβλήματα κατά την χρήση του με το OS X Yosemite, λόγω του kext signing από πλευράς της Apple. Με αυτό το μέτρο ασφάλειας στο λογισμικό, οι χρήστες θα έπρεπε να απενεργοποιήσουν το kext signing προκειμένου να ενεργοποιήσουν το TRIM, ενώ αν ήθελαν να επαναφέρουν το kext signing κάνοντας reset την NVRAM/PRAM, τότε το σύστημα αρνούταν να κάνει κανονικό boot.

Την Δευτέρα που κυκλοφόρησε η έκδοση beta του OS X El Capitan για developers, αρκετοί χρήστες ενδιαφέρθηκαν να δουν για το TRIM support και να ελέγξουν αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο νέο λογισμικό και κυρίως λόγω των rootless security features τα οποία αποτρέπουν την πρόσβαση σε κάποια αρχεία συστήματος.

Κάποιοι χρήστες ξεκίνησαν να ‘παίζουν’ με διάφορες ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνουν την απενεργοποίηση του rootless προσωρινά, προκειμένου να τρέξουν εργαλεία όπως το TRIM Enabler, ενώ κάποιοι άλλοι χρήστες ανακάλυψαν μία απλή εντολή προκειμένου να ενεργοποιήσουν το built-in support για το TRIM σε third-party drives, όπου μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν το rootless έχει απενεργοποιηθεί. Οι developers πίσω από το TRIM Enabler καθώς και άλλοι χρήστες, επιβεβαίωσαν πως αυτή η μέθοδος όντως λειτουργεί και κάνουν πλάνα για την άμεση αλλαγή του software τους, προκειμένου να ενσωματώσουν την συγκεκριμένη υποστήριξη.

trim_elcap

H ενεργοποίηση του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού έρχεται με μία προειδοποίηση από πλευράς της Apple, προκειμένου η εταιρεία να κάνει σίγουρο πως ο κάθε χρήστης λειτουργεί το λογισμικό με δική του ευθύνη και ρίσκο. Η ειδοποίηση αυτή αναφέρει τα εξής:

This tool force-enables TRIM for all relevant attached devices, even though they have not been validated for data integrity while using that functionality. By using this tool to enable TRIM, you agree that Apple is not liable for any consequences that may result, including but not limited to data loss or corruption.

H Apple μπορεί σίγουρα να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές όσο το development του OS X El Capitan συνεχίζεται, δεδομένου, ωστόσο, πως το built-in trimforce tool δίνεται στο νέο λογισμικό, τότε αυτό φανερώνει το γεγονός πως η Apple έχει σκοπό να επιτρέψει το TRIM να τρέχει και σε third-party SSDs. Αρκετοί χρήστες ανέφεραν πως το trimforce command έκανε την εμφάνισή του στην έκδοση OS X 10.10.4 για τους developers, ωστόσο κάποιοι άλλοι χρήστες υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην παρούσα έκδοση beta του OS X 10.10.4.

Τέλος, παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη λειτουργία δεν ενδιαφέρει μεγάλη μερίδα χρηστών, ωστόσο, εκείνοι οι χρήστες που έχουν παλαιότερα Mac, θα μπορέσουν κατά κάποιο τρόπο να τα αναστήσουν χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό TRIM σε έναν δίσκο SSD που θα χρησιμοποιήσουν για τους υπολογιστές τους.

Σχολιασμός στο φόρουμ