20 C
Athens
Friday, December 1, 2023
More

  Το Wearable σας παρακολουθεί με ακρίβεια την υγεία σας;

  Οι φορετοί ιχνηλάτες υγείας έχουν γίνει τα πιο δημοφιλή gadget για τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης και για άτομα που έχουν επίγνωση της υγείας τους. Αυτά τα σύγχρονα θαύματα ισχυρίζονται ότι μετρούν τα πάντα, από τα βήματα και την απόσταση μέχρι τον καρδιακό σας ρυθμό, τις θερμίδες που καίτε, την ποιότητα του ύπνου, ακόμη και τα επίπεδα άγχους.

  Αλλά ήρθε η ώρα να απαντήσουμε σε μια σημαντική ερώτηση: είναι αυτές οι συσκευές τόσο ακριβείς όσο ισχυρίζονται ότι είναι ή είναι απλώς μοντέρνα τεχνολογικά αξεσουάρ; Ας ψάξουμε στην αλήθεια για τα αγαπημένα σας fitness trackers.

  Παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια παρακολούθησης φορητών συσκευών

  Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την αγορά ενός fitness tracker. Μια εκτίμηση πρέπει να είναι η ακρίβεια που κάνουν αυτές οι συσκευές αυτό που ισχυρίζονται ότι κάνουν.

  Αλγόριθμοι και μέθοδοι παρακολούθησης

  Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια των ανιχνευτών υγείας έγκειται στους αλγόριθμους και τις αποκλειστικές μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται από διάφορες εταιρείες. Κάθε επωνυμία, είτε είναι η Apple με έμφαση στην ευεξία, η Samsung με τον αισθητήρα BioActive, η Fitbit με τα διάφορα μοντέλα της ή οποιαδήποτε άλλη, έχει τους δικούς της αλγόριθμους που επεξεργάζονται ακατέργαστα δεδομένα από αισθητήρες για να σας παρέχουν τις μετρήσεις υγείας σας.

  Αυτοί οι αλγόριθμοι συχνά μένουν κρυφοί, καθιστώντας δύσκολη την αξιολόγηση της ακρίβειάς τους και τη σύγκρισή τους μεταξύ τους.

  Διαφορές στην Ατομική Φυσιολογία

  Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η διαφοροποίηση στην ατομική φυσιολογία. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς σωματότυπους, επίπεδα φυσικής κατάστασης και καταστάσεις υγείας, που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανταποκρίνεται στην άσκηση και σε άλλες δραστηριότητες.

  Επειδή τα περισσότερα wearables έχουν σχεδιαστεί με βάση τα δεδομένα γενικού πληθυσμού, μπορεί να μην λαμβάνουν πάντα υπόψη αυτές τις μεμονωμένες διαφορές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίσεις στις μετρήσεις υγείας, ειδικά για άτομα που βρίσκονται εκτός του “μέσου” εύρους.

  Τοποθέτηση και φθορά του Smartwatch

  Ο τρόπος που φοράτε το smartwatch σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ακρίβεια παρακολούθησης. Οι περισσότεροι κατασκευαστές smartwatch συνιστούν να φοράτε τη συσκευή σφιχτά στον καρπό σας, ακριβώς πάνω από το οστό του καρπού. Ωστόσο, παράγοντες όπως το μέγεθος του καρπού, το σχήμα, ακόμη και ο τρόπος που κινείτε το χέρι σας μπορούν να επηρεάσουν τις μετρήσεις.

  Εάν το έξυπνο ρολόι είναι πολύ χαλαρό, ενδέχεται να μην διατηρεί σταθερή επαφή με το δέρμα σας, οδηγώντας σε ανακριβείς μετρήσεις του καρδιακού παλμού.

  Περιορισμοί στην τεχνολογία αισθητήρων

  Τέλος, οι περιορισμοί στην τεχνολογία αισθητήρων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ακρίβεια παρακολούθησης. Ενώ οι αισθητήρες στα wearables έχουν προχωρήσει πολύ, εξακολουθούν να έχουν τα μειονεκτήματά τους.

  Ορισμένες συσκευές ενδέχεται να χρησιμοποιούν πιο προηγμένους αισθητήρες, όπως ο αισθητήρας BioActive που βρίσκεται στα ρολόγια Samsung Galaxy και μπορεί να μετρήσει την ποσότητα μυών, λίπους και νερού στο σώμα σας. Άλλοι μπορεί να χρησιμοποιούν λιγότερο εξελιγμένη τεχνολογία, όπως συμβαίνει με ορισμένους οικονομικούς ιχνηλάτες γυμναστικής (όπως το Amazefit).

  Διερεύνηση της ακρίβειας των δημοφιλών έξυπνων ρολογιών

  Κάθε επωνυμία ιχνηλάτη γυμναστικής προσφέρει ένα μοναδικό σύνολο μοναδικών δυνατοτήτων, αλλά πώς ενώνονται αυτές όταν πρόκειται για την ακρίβεια παρακολούθησης;

  Για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του πόσο καλά αποδίδουν αυτά τα έξυπνα ρολόγια, μπορούμε να τα συγκρίνουμε με εργαλεία μέτρησης με το βάση του “χρυσού” προτύπου, όπως βηματομετρητές για μέτρηση βημάτων, μετρητές καρδιακών παλμών στο στήθος, εργαστηριακές δοκιμές μεταβολισμού για εκτίμηση καύσης θερμίδων και εξοπλισμό μελέτης ύπνου για παρακολούθηση ύπνου.

  Ακρίβεια Βηματόμετρων

  Όσον αφορά τη μέτρηση βημάτων, τα βηματόμετρα είναι η κλασική επιλογή. Μετρούν τα βήματα χρησιμοποιώντας έναν απλό μηχανικό ή ηλεκτρονικό μηχανισμό που ανιχνεύει την κίνηση όταν περπατάτε ή τρέχετε. Αντίθετα, τα έξυπνα ρολόγια βασίζονται σε αλγόριθμους που επεξεργάζονται δεδομένα από επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπια για την καταμέτρηση βημάτων.

  Παρόλο που τα έξυπνα ρολόγια παρέχουν γενικά αρκετά ακριβή μέτρηση βημάτων, μπορούν να επηρεαστούν από παράγοντες όπως η ταχύτητα βάδισης, η κίνηση του χεριού και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν λανθασμένες μετρήσεις βημάτων.

  Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association μέτρησε την ακρίβεια των βηματόμετρων σε φορητές συσκευές και εφαρμογές smartphone. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορείτε να βασιστείτε σε αυτές τις συσκευές για την ακριβή παρακολούθηση του αριθμού των βημάτων που κάνετε.

  Ακρίβεια παρακολούθησης καρδιακών παλμών

  Όσον αφορά τη μέτρηση του καρδιακού παλμού, οι συσκευές παρακολούθησης καρδιακών παλμών με ιμάντα στήθους είναι μερικές από τις πιο ακριβείς, επειδή χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σήματα από την καρδιά σας για τη μέτρηση των παλμών ανά λεπτό. Τα έξυπνα ρολόγια, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν οπτικούς αισθητήρες καρδιακού ρυθμού που μετρούν τις αλλαγές της ροής του αίματος στο δέρμα σας.

  Ενώ τα έξυπνα ρολόγια παρέχουν εύλογα ακριβείς μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια ασκήσεων σταθερής κατάστασης, ενδέχεται να δυσκολεύονται με ακρίβεια κατά τη διάρκεια υψηλής έντασης ή ακανόνιστες δραστηριότητες λόγω παραγόντων όπως η κίνηση των χεριών και ο ιδρώτας.

  Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Journal of Personalized Medicine μέτρησε την ακρίβεια συσκευών που φοριούνται στον καρπό, συμπεριλαμβανομένων συσκευών από την Apple, τη Fitbit και τη Samsung. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες συσκευές που φοριούνται στον καρπό είναι ακριβείς στη μέτρηση του καρδιακού παλμού σε εργαστηριακές δραστηριότητες.

  Αλλά οι εργαστηριακές δραστηριότητες προσομοιώνουν αρκετά καλά τον πραγματικό κόσμο; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι η ακρίβεια εξαρτάται από τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, ενώ περπατούσατε, τα έξυπνα ρολόγια και οι συσκευές με βάση τον καρπό έτειναν να αναφέρουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς από τον πραγματικό. Κατά την πληκτρολόγηση, τα wearables ανέφεραν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό από τον πραγματικό.

  Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας Καρδιολογίας αναφέρει ότι τα μόνιτορ καρδιακού ρυθμού με ιμάντα στήθους είχαν 99 τοις εκατό συσχέτιση με έναν ηλεκτροκαρδιογράφο, καθιστώντας τα την καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν παρακολούθηση ακριβείας.

  Ακρίβεια των θερμίδων που καίγονται

  Οι μεταβολικές δοκιμές που βασίζονται στο εργαστήριο, το χρυσό πρότυπο για την εκτίμηση της καύσης θερμίδων, μετρά την κατανάλωση οξυγόνου και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα για τον υπολογισμό του αριθμού των θερμίδων που καίγονται.

  Αντίθετα, τα έξυπνα ρολόγια και τα προγράμματα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης όπως το Fitbit υπολογίζουν την καύση θερμίδων χρησιμοποιώντας αλγόριθμους που συνυπολογίζουν μεταβλητές όπως ο καρδιακός ρυθμός, η ηλικία, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας. Η ακρίβεια αυτών των εκτιμήσεων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθιστώντας τις λιγότερο ακριβείς από τις δοκιμές που βασίζονται στο εργαστήριο.

  Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το European Journal of Sports Science μέτρησε συσκευές από τρεις κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Polar και Fitbit. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσον αφορά τη μέτρηση της ενεργειακής δαπάνης (δηλαδή των θερμίδων που καίγονται) και οι τρεις συσκευές έδειξαν χαμηλή ακρίβεια κατά τη διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έξυπνα ρολόγια δεν θα μπορούν μια μέρα να παρακολουθούν αυτή τη μέτρηση με ακρίβεια, αλλά επί του παρόντος δεν παρακολουθούν με ακρίβεια τις θερμίδες που καίγονται.

  Ακρίβεια παρακολούθησης ύπνου

  Ο εξοπλισμός κλινικής μελέτης ύπνου, όπως η πολυυπνογραφία, μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα, την κίνηση των ματιών, τη μυϊκή δραστηριότητα και τον καρδιακό ρυθμό για την ακριβή παρακολούθηση του ύπνου. Αυτό το επίπεδο ακρίβειας είναι διαθέσιμο προς το παρόν μόνο σε κλινικές—και θα πρέπει να κοιμάστε σε μία για να λάβετε αυτό το επίπεδο μέτρησης.

  Από την άλλη πλευρά, τα wearables που βασίζονται στον καρπό είναι περιορισμένα στα δεδομένα που μπορούν να συλλέξουν από ένα μόνο σημείο του σώματός σας. Για το λόγο αυτό, βασίζονται σε επιταχυνσιόμετρα και δεδομένα καρδιακού ρυθμού για την εκτίμηση των σταδίων ύπνου, τα οποία μπορεί να είναι λιγότερο ακριβή.

  Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, τα wearables μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τις συνήθειες ύπνου και μπορεί να σας προσφέρουν κάτι για να σκεφτείτε, αλλά κανένα από τα wearables στην αγορά δεν μπορεί πραγματικά να μετρήσει τον ύπνο άμεσα και θα πρέπει να λαμβάνονται τα αποτελέσματα τους με σκεπτικισμό. Για την άμεση μέτρηση του ύπνου, δεν υπάρχει αντικατάσταση ενός εξοπλισμού κλινικής για αυτό τον σκοπό.

  Πλεονεκτήματα των Fitness Trackers που έχουν ακρίβεια

  Τα έξυπνα ρολόγια και τα προγράμματα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για διάφορες πτυχές της ευεξίας σας. Αυτές οι συσκευές έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην ακρίβεια. Μια μετα-ανάλυση που διεξήχθη το 2022 από το Journal of Medical Internet Research επιβεβαίωσε ότι τα wearables μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη μέτρηση των βημάτων και του καρδιακού παλμού (ειδικά όταν χρησιμοποιείται ιμάντας στο στήθος για το τελευταίο), αλλά όχι στις θερμίδες που καίγονται. Η ακρίβεια παρακολούθησης ύπνου παραμένει επίσης αμφισβητήσιμη.

  Μια ανασκόπηση πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health δείχνει ότι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός ιχνηλάτη γυμναστικής υπερτερούν των πιθανών μειονεκτημάτων. Για παράδειγμα, αυτές οι συσκευές φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας γενικά.

  Εμπιστευτείτε το Fitness Tracker σας

  Τα Fitness Trackers γίνονται πιο ακριβή με κάθε νέο μοντέλο. Και ενώ οι πρώτες εκδόσεις μπορεί να ήταν κατάφωρα ανακριβείς, οι νεότερες συσκευές μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμες για να σας παρακινήσουν να παραμείνετε ενεργοί, να θέσετε στόχους και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι αρκετός λόγος για να δοκιμάσετε αυτόν τον τύπο συσκευής, εάν θέλετε να δώσετε ώθηση στο ταξίδι της ευεξίας σας.

  Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.