11.3 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

  Το Apple Reality Pro VR δεν θα αντικαταστήσει το Meta Quest — έρχεται να αντικαταστήσει ολόκληρο τον υπολογιστή σας

  Η Apple πρόκειται να εισέλθει σε μια εντελώς νέα κατηγορία προϊόντων με τα επερχόμενα headset Reality Pro. Τα headset μικτής πραγματικότητας αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε πολλές διαρροές και φήμες τους τελευταίους μήνες. Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που η Apple εισέρχεται σε μια νέα κατηγορία προϊόντων και αυτό είναι που την κάνει τόσο ενδιαφέρουσα.

  Ωστόσο, νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει αυτό το λανσάρισμα με λάθος τρόπο. Τα headset Apple Reality Pro VR δεν προσπαθούν να διαταράξουν μια υπάρχουσα βιομηχανία, αλλά αντίθετα στοχεύουν να δημιουργήσει μια εντελώς νέα θέση για τα ίδια. Τα Apple Reality Pro VR δεν θα αντικαταστήσουν το Meta Quest — έρχονται να αντικαταστήσουν ολόκληρο τον υπολογιστή σας.

  Η Apple δεν είναι άγνωστη στην είσοδο — και την επανάσταση — στις υπάρχουσες αγορές προϊόντων. Έχουμε δει την εταιρεία να το κάνει αυτό ξανά και ξανά, είτε αυτό αλλάζει το πρόσωπο των MP3 player με το iPod είτε εξαφανίζει το κυρίαρχο τότε BlackBerry από το πρόσωπο της Γης με το iPhone. Η Apple τείνει να περιμένει μέχρι να βεβαιωθεί για την παρουσίαση και παράδοση ενός προϊόντος που πιστεύει ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι παρέχει πάντα ένα πλήρως πλήρες προϊόν από την πρώτη στιγμή, αλλά είναι άριστη στο να το προσαρμόζει έπειτα σε βάθους χρόνου.

  Ενδεικτική περίπτωση: το Apple Watch. Το Apple Watch είναι η τελευταία μεγάλη κατηγορία προϊόντων στην οποία μπήκε η Apple. Κατά την κυκλοφορία, ήταν ένα πολύ βασικό προϊόν, αλλά η Apple το προσάρμοσε αρκετά καλά ώστε να το κάνει όχι μόνο το έξυπνο ρολόι με τις περισσότερες πωλήσεις αλλά και εκείνο το ρολόι στην αγορά με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Σήμερα, το Apple Watch φαίνεται σχεδόν ασυναγώνιστο, όχι μόνο όσον αφορά τα έξυπνα ρολόγια, αλλά γίνεται το πιο πανταχού παρόν ρολόι στους καρπούς γενικά, κάτι που δεν θα ήταν η πρόβλεψη όλων κατά την κυκλοφορία του το 2015.

  Νομίζω ότι η Apple σχεδιάζει να ακολουθήσει μια παρόμοια διαδρομή με τα Reality Pro VR. Ο χώρος εικονικής πραγματικότητας υπάρχει εδώ και λίγο καιρό, αλλά αισθάνεται ότι δεν έχει εδραιωθεί στο κοινό ακόμα, με την πρόοδο που βλέπουμε να φαίνεται τυχαία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι «το VR είναι το μέλλον» με τόση αυτοπεποίθηση όπως κάναμε πριν από μερικά χρόνια. Το Meta και το Oculus, αν και έχουν μέτρια επιτυχία από πλευράς υλικού, φαίνεται να έχουν υποκύψει σε μια αδοκίμαστη πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για ζωή μέσα στο λεγόμενο μετασύμπαν. Με σχετικά αδύναμο ανταγωνισμό, η αγορά VR είναι ώριμη για να την διαταράξει η Apple και δεν χρειάζεται καν να το κάνει σωστά την πρώτη μέρα.

  Δεν νομίζω ότι η Apple θέλει να ανταγωνιστεί με οποιαδήποτε υπάρχοντα headset VR στην αγορά. Τίποτα μέχρι στιγμής δεν υποδηλώνει ότι η Apple θα θέλει να ανταγωνιστεί τη σειρά Meta Quest. Για αρχή, τα Apple Reality Pro VR είναι πιθανό να κοστίζουν από 2.000 έως 3.000 δολάρια, κάτι που το ξεπερνάει την τιμή εκκίνησης των 1.500 δολαρίων (τώρα στα 1.000 δολάρια) του Meta Quest Pro. Αυτός είναι ο πρώτος σημαντικός δείκτης ότι η συσκευή θα είναι είτε μια premium επιλογή… είτε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία VR.

  Νομίζω ότι το Reality Pro θα ακολουθήσει αυτό που πολλοί ονομάζουν μοντέλο AIO της Apple. Η Apple το έχει κάνει ξανά και ξανά. Το iMac; Μια συσκευή all-in-one, με το chipset και την οθόνη ενσωματωμένα σε μία μονάδα. Το iPhone; Όλοι θυμόμαστε την εμβληματική ομιλία του Steve Jobs που παρουσίασε το iPhone, αποκαλώντας το “ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή επικοινωνίας στο Διαδίκτυο” όλα σε ένα. Η Apple λατρεύει να ανακαλύπτει εκ νέου πράγματα και να φτιάχνει μια συσκευή για να κάνει τη δουλειά πολλών, και νομίζω ότι το Reality Pro θα είναι ακριβώς αυτό.

  Γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα ακριβό μοντέλο και ξέρουμε ότι θα τροφοδοτείται από επεξεργαστή της Apple, πιθανότατα ένα τσιπ M2. Το ερώτημα είναι — γιατί θα ήταν ένα τσιπ της σειράς M και όχι ένα τσιπ για κινητά της σειράς Α; Σίγουρα η προσθήκη ενός τσιπ M2 σε ένα headset φαίνεται υπερβολικό; Αυτό είναι, φυσικά, εκτός κι αν η Apple έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες για την συσκευή πέρα ​​από το να είναι μόνο μια συσκευή ψυχαγωγίας, αλλά και μια συσκευή παραγωγικότητας.

  Είναι πιθανό επειδή αυτό δεν θα είναι απλώς ένα headset. Η Apple θέλει το Reality Pro να είναι ο απόλυτος υπολογιστής και όχι απλώς μια συσκευή εισόδου/εξόδου. Η τιμή των 3.000 δολαρίων είναι πολύ πιο λογικό αν αγοράζετε έναν υπολογιστή που μπορείτε να φορέσετε στο κεφάλι σας αντί για ένα άλλο headset. Το τσιπ M2 θα ήταν επίσης πιο λογικό εάν αυτή η συσκευή πρόκειται να κάνει περισσότερα από το να λειτουργεί απλώς ως οθόνη τοποθετημένη στο κεφάλι.

  Η Apple ρώτησε «Τι είναι ένας υπολογιστής;» παλαιότερα με το iPad και νομίζω ότι θα το ξανακάνει με το Reality Pro. Έχουμε δει πρώιμες προσπάθειες για γυαλιά AR να αρχίζουν να απογειώνονται (ένας χώρος που η Apple θέλει να κυριαρχήσει επίσης) και ένα μεγάλο σημείο πώλησης είναι ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως αντικαταστάσεις οθόνης υπολογιστή. Το πυρίτιο της Apple έχει έναν συμπαγή συνδυασμό απόδοσης, απόδοσης ισχύος και στερεών θερμικών στοιχείων — και θα μπορούσε να λειτουργήσει συναρπαστικά καλά, με το σωστό λειτουργικό σύστημα και λογισμικό, σε μια συσκευή που ενσωματώνει όλες τις υπάρχουσες αρχές υπολογιστών σε ένα.

  Είμαστε όμως ακόμα εκεί; Ενδεχομένως όχι. Το headset που θα δούμε στο WWDC 2023 είναι πιθανό να είναι πρωτοεμφανιζόμενο με κάποιες ελλείψεις και απέχει πολύ από το αρχικό όραμα του Tim Cook, όπως ακούγαμε από ορισμένες αναφορές τον τελευταίο καιρό. Στον Cook δεν αρέσει η ιδέα να είναι «δεμένος σε έναν υπολογιστή» ο χρήστης. Το αναπτυξιακό ταξίδι της Apple silicon θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να φτάσει αυτό το πρώιμο headset εικονικής πραγματικότητας σε ένα σημείο όπου θα είναι ένας υπολογιστής που κάποιος τον πάει «οπουδήποτε».

  Ο θρυλικός σχεδιαστής παιχνιδιών Hideo Kojima εθεάθη στο Apple Park, πυροδοτώντας φήμες ότι μπορεί να είναι μέρος της ανακοίνωσης του Reality Pro. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει ή να μην είναι αλήθεια, προκαλεί ένα ερώτημα — θα μπορούσε το Reality Pro να γίνει τελικά ένας αυτόνομος υπολογιστής παιχνιδιών;

  Θα χρειαστούν κάποιες σοβαρές προσπάθειες από την Apple για να προσελκύσει τους προγραμματιστές παιχνιδιών σε αυτή τη νέα πλατφόρμα, αλλά είναι απαραίτητο. Το VR έχει μια βαθιά σχέση με το gaming και η Apple δεν μπορεί να το αγνοήσει. Αμφιβάλλω ότι η Apple θα θέλει το Reality Pro να είναι ένα ζευγάρι γυαλιά VR που μπορείτε να συνδέσετε στον υπολογιστή παιχνιδιών Windows, επομένως η άλλη επιλογή είναι να έχει σταθερή υποστήριξη πρώτου κατασκευαστή. Τα παιχνίδια AAA σε Mac είναι κάτι με το οποίο η Apple είτε έχει παλέψει είτε ουσιαστικά αγνοεί στο παρελθόν. Θα μπορούσε το Apple VR να έχει τη δύναμη να το αλλάξει αυτό; Εάν οι Mac συνεχίσουν να υπολείπονται των προτύπων που ορίζουν οι υπολογιστές παιχνιδιών, θα μπορούσε το Reality Pro να είναι επίσης το κομμάτι που λείπει από το παζλ του gaming της Apple;

  Φυσικά, υπάρχει πιθανότητα να είναι ένα μεγάλο στοίχημα της Apple που θα χαθεί, και δεν θα δούμε ποτέ τίποτα από αυτά να υλοποιείται. Η Apple δεν έχει ανοσία στην αποτυχία. Ωστόσο, η τεχνογνωσία της Apple στη διαταραχή των τμημάτων της αγοράς και στη δημιουργία των δικών της εξειδικευμένων προϊόντων είναι απαράμιλλη.

  Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.