Screen Shot 2014-06-06 at 3.01.11 AM

Αντικειμενικά το WWDC 2014 της Apple την Δευτέρα ήταν ένα από τα πιο πλούσια σε ανακοινώσεις, χαρακτηριστικά και νέων και προσβάσιμων APIs στην ιστορία των συγκεκριμένων συνεδριών της εταιρείας.

Παρακάτω σας έχουμε μια σύντομη λίστα με όλα αυτά που φαίνεται να “σκοτώνει” η Apple με βάση τα νέα χαρακτηριστικά τις δυνατότητες των 2 νέων λογισμικών της που θα γίνουν διαθέσιμα μέσα στους επόμενους μήνες.

Dropbox

vcljhjdr1w8jjwae34kf

To iCloud δεν ήταν ποτέ η καλύτερη δυνατή επιλογή για cloud αποθηκευτικό χώρο και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν το Dropbox και παρόμοιες υπηρεσίες που είχαν σημαντικό προβάδισμα απέναντι στην λύση της Apple. Με το iCloud Drive όμως τα πράγματα αλλάζουν δραματικά ειδικά μιας και περιλαμβάνει ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του Dropbox: Την δυνατότητα να διαχειριστή κάποιος ένα φάκελο από αρχεία που υπάρχουν στο cloud απευθείας από ένα παράθυρο στο Finder με την ίδια ευκολία μάλιστα σαν να βρισκόντουσαν τα αρχεία αυτά στο σκληρό δίσκο.

Το γεγονός λοιπόν πως η Apple θα έχει αυτή την υπηρεσία προ εγκατεστημένη και σε συνδυασμό με την νέα τιμολογιακή πολιτική της στο iCloud θα κάνουν το Dropbox αλλά και παρόμοιες υπηρεσίες να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους μιας και το iCloud Drive είναι άκρως ανταγωνιστική λύση.

Skitch

webfylk22wtp03imzpg6

To Skitch έγινε διάσημο ως ένα από τα καλύτερα annotation εργαλεία και σε συνδυασμό με το Evernote αποτελέσουν μια από τις καλύτερες αν όχι την καλύτερη λύση για τους χρήστες. Η Apple πήρε πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά και τα ενσωμάτωσε στο νέο εργαλείο της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου με το όνομα Markup. Όπως και στην περίπτωση του Skitch ο χρήστης μπορεί να γράφει και να σχεδιάζει σε έγγραφα και σε pdfs. To Skitch αν και έχει κάποια επιπλέον εργαλεία το γεγονός πως το Markup εργαλείο της Apple μπορεί να συνεργαστεί άριστα με το touchpad μπορεί να σημαίνει πως το πρώτο θα περάσει σιγά σιγά στην ιστορία.

Hightail/WeTransfer

xxcipqmwmttqdbanxkwh

To να κάνετε αποστολές μεγάλων αρχείων μέσω υπηρεσιών όπως αυτές των Hightail και WeTransfer δεν είναι ακριβώς ο κανόνας στις μέρες μας μιας και υπηρεσίες όπως το Dropbox με ικανότητα κοινοποίηση συνδέσμων λήψης χρησιμοποιούνται πολύ πιο συχνά. Πάρα αυτά η Apple με το Mail Drop χαρακτηριστικό της στην νέα εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου θα εξαφανίσει μια και καλή αυτές τις υπηρεσίες. Το Mail Drop επιτρέπει το upload αρχείων μέχρι και 5 GB και τα κάνει συνημμένα σε ένα ασφαλή σύνδεσμο. Τέλος πλέον στα τεράστια συνημμένα στα email που επέστρεφαν πίσω.

WhatsApp

jufspbq0cyclrqxzrsgo

Μέχρι σήμερα το iMessage της Apple δεν φαινόταν ικανό να τρομάξει αντίστοιχες εφαρμογές  μηνυμάτων όπως οι What’s App και GroupMe. Αλλά η Apple έκανε κάποιες μεγάλες αλλαγές στην δική της υπηρεσία που αν υλοποιηθούν ομαλά θα κερδίσουν πολλούς χρήστες. Με χαρακτηριστικά όπως ικανότητα ηχογραφήσεων, υποστήριξη βίντεο, νέα διεπαφή στο desktop και με την προσθήκη του “Do Not Disturb” στα ομαδικά μηνύματα  η απάντηση που στέλνει η Apple πλέον στον ανταγωνισμό είναι ηχηρή.

SoundHound

tpxlypc7g9gqbgwvztkf

To Shazam αποτέλεσε για καιρό ο αρχηγός της αναγνώρισης μουσικής αλλά στο WWDC είδαμε την Apple να το ενσωματώνει απ ευθείας στην Siri. Πλέον το να αναγνωρίσετε το τραγούδι που παίζει στο παρασκήνιο θα γίνει ευκολότερο μιας και το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε πατημένο το home button για να ενεργοποιήσετε την Siri. Αν αναλογιστούμε μάλιστα τον αριθμό των χρηστών που θα το χρησιμοποιήσουν στο iOS 8 κάνει εφαρμογές σαν το SoundHound να μετράνε μέρες πριν την πτώση τους.

Nest

z5qbikrqnr6a437buiya

Η Apple δεν ανακοίνωσε στο φετινό WWDC κάτι το οποίο θα επαναπροσδιόριζε το internet of things του hardware. Αντί για αυτό αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο API για να βοηθήσει τους προγραμματιστές της να δημιουργήσουν εργαλεία για ευκολότερη σύνδεση και έλεγχο διαφόρων gadgets που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας από την άνεση του iPhone. H Αpple λοιπόν θέλει να παρουσιάσει μια πλατφόρμα που όλοι θέλουν να χτίσουν τα gadgets τους πάνω σε αυτή αντί να δημιουργήσει η ίδια νέο hardware που θα επαναπροσδιορίσει ένα οικοσύστημα. Αν επίσης αναλογιστούμε τα προβλήματα που διαφαίνονται στην πρόσφατη εξαγορά της Nest από την Google τότε η ιδέα δημιουργία μιας πλατφόρμας ίσως σκοτώσει για την Apple των ανταγωνισμό πριν αυτός καλά καλά ξεκινήσει.

Αperture

abohrt0onszxhtb5cvox

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Apple θα φάει ένα από τα δικά της τα παιδιά. Για χρόνια το Aperture αποτέλεσε ένα αξιοπρεπή πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών που στις μέρες μας βέβαια έχει χάσει πολύ από την λάμψη του εξαιτίας του Adobe Lightroom. Επίσης το Aperture της Apple δεν έχει δει καμιά σημαντική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια. Η Apple λοιπόν στο φετινό WWDC μας παρουσίασε την αναβαθμισμένη εφαρμογή των φωτογραφιών. Με καλύτερη φιλοσοφία από άποψη επεξεργασίας φωτογραφιών από ότι συναντούμε σήμερα στο iPhoto και με πολλά περισσότερα εργαλεία.

Jailbreak Tweaks

iPhone-third-party-keyboards1

Η Apple όμως ως είθισται με κάθε νέα μεγάλη κυκλοφορία ενός iOS προσπάθησε και να σκοτώσει και μια σειρά από δημοφιλή tweaks της jailbreak σκηνής:

Keyboard Tweaks –  HipJot, Octopus και PredictiveKeyboard

Quick Reply Tweaks – Auki, BiteSMS και Couria

Touch ID Tweaks –  BioLockdown, BioProtect, iTouchSecure και Asphaleia

Επιπλέον –  OkSiri,  InCaseOf, MessageRenamer, Remote Messages, iWidgets

Σχολιασμός στο φόρουμ