Friday, July 12, 2024

Roundup: Ότι περιμένουμε η Apple να ανακοινώσει στο WWDC 2021

Είμαστε επίσημα λιγότερο από δύο εβδομάδες μακριά από το ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών της Apple. Το WWDC 2021 θα είναι ένα ψηφιακό event και αυτό με την Apple να αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα iOS 15, watchOS 8 και πολλά ακόμη.

WWDC online

Φέτος το WWDC ξεκινάει την Δευτέρα 7 Ιουνίου. H Apple ημερολογιακά επιστρέφει στις αρχές Ιουνίου μιας και πέρυσι εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας η Apple είχε κάνει το WWDC συνέδριο της τέλος Ιουνίου. Πάρα αυτά όμως και φέτος θα έχουμε ένα ψηφιακό event.

To WWDC 2021 θα ανοίξει τις πόρτες τους με ένα keynote στις 20.00 ώρα Ελλάδας που θα γίνει stream απευθείας από το Apple Park και θα είναι διαθέσιμο από το website της εταιρείας, την Apple Developer εφαρμογή, την Apple TV εφαρμογή και το YouTube.

Αναμένουμε λοιπόν για ακόμη μια φορά φανταστική βιντεογραφία – animations και γρήγορους ρυθμούς από την Apple με εμφανίσεις υψηλών στελεχών της αλλά και μηχανικών της σε αυτό το keynote.

Εν συνεχεία και τις υπόλοιπες μέρες οι προγραμματιστές θα έχουν πρόσβαση σε πάνω από 200 sessions, one-on-one εργαστήρια και πολλά ακόμη με τους μηχανικούς της Apple να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν όλους τους προγραμματιστές παγκοσμίως.

iOS 15

Ως είθισται αναμένουμε η Apple να εστιάσει αρχικά στο iPhone με την παρουσίαση της iOS 15 έκδοσης. Αν και πέρυσι είχαμε μια τεράστια διαρροή για το τι θα έφερνε η iOS 14 η Apple έκανε καλύτερη δουλειά φέτος κρατώντας τα περισσότερα χαρτιά της κρυφά μέχρι και σήμερα. Πάρα αυτά έχουμε φήμες για το τι να περιμένουμε από τα iOS 15 και iPadOS 15.

Οι περισσότερες πληροφορίες για την iOS 15 μας έρχονται από το Bloomberg. O Mark Gurman έχει αναφέρει μια σειρά από χαρακτηριστικά ξεχωρίζοντας ένα νέο τρόπο διαχείρισης των ειδοποιήσεων.

Most of the current details about iOS 15 come courtesy of a Bloomberg report from April. In the report, Mark Gurman outlined a handful of features that could come with this year’s update to iOS 15. Επίσης το Κέντρο Ελέγχου και η Οθόνη Κλειδώματος μάλλον θα παρουσιαστούν αλλαγμένες σε αυτή την έκδοση.

One of Apple’s particular focuses will reportedly be on new ways to manage notifications. The report explained that users will be able to set different notification preferences depending on their current status, such as “working, sleeping, or custom categories.” A menu to access these controls will reportedly be located in Control Center and on the Lock Screen, which is said to be redesigned this year.

iOS 15 concept by Parker Ortolani

Η Apple επίσης φαίνεται πως δουλεύει και σε αλλαγές στο iMessage. O μεγάλος στόχος είναι η εφαρμογή να γίνει περισσότερο ένα κοινωνικό δίκτυο παρόμοιο με την WhatsApp εφαρμογή αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη τι αλλαγές θα φέρει η Apple σε αυτό φέτος.

Φυσικά θα υπάρξει και σημαντική εστίαση στην ιδιωτικότητα με την iOS 15 με την Apple να εικάζεται πως έχει δημιουργήσει ένα χαρακτηριστικό που θα δείχνει στους χρήστες ποιες εφαρμογές “σιωπηλά” κάνουν καταγραφή των προσωπικών τους δεδομένων.

Πιο πρόσφατη φήμη ανέφερε πως η iOS 15 θα φέρει την καταγραφή γευμάτων στην εφαρμογή της Υγείας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως η Apple ήδη έχει ανακοινώσει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας που ανέφερε πως θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα και λογικά με την έλευση της έκδοσης αυτή.

iPadOS 15

M1 11-inch iPad Pro

Όπως οι περισσότεροι reviewers των νέων iPad Pro ανέφεραν το iPadOS χρήζει μιας άμεσης αναβάθμισης. Πιστεύουμε πως η Apple το γνωρίζει καλά αυτό.

Το Bloomberg έχει αναφέρει πως η iPadOS 15 θα φέρει την μεγαλύτερη και πιο σημαντική αναβάθμιση στην κεντρική οθόνη του iPad από το 2010 και έπειτα. Αυτή η αναβάθμιση λοιπόν μεταξύ πολλών άλλων θα επιτρέπει στους χρήστες να τοποθετούν τα widgets τους σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης όπως γίνεται ήδη στο iPhone.

Με τον M1 επεξεργαστή να βρίσκεται πλέον στα iPad Pro η Apple μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στο λογισμικό της όπως η υποστήριξη επαγγελματικών εφαρμογών βλέπε Xcode και Final Cut Pro καθώς και ένα νέο σύστημα multi-tasking και πολλά ακόμη.

watchOS 8

Η watchOS 8 θα είναι η έκδοση που θα παρουσιαστεί για το Apple Watch. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει πολλές φήμες για το τι αλλαγές να περιμένουμε.

macOS 12

Όπως και με την watchOS 8 έτσι και με την νέα macOS κυκλοφορία η Apple έχει καταφέρει να κρατήσει πολλά φυλαγμένα τα νέα χαρακτηριστικά της. Η ονομασία της θα είναι μάλλον macOS 12 με το Bloomberg να αναφέρει πως μετά την περσινή μεγάλη αναβάθμιση η φετινή θα είναι πιο μικρή και θα εστιάζει περισσότερο στην σταθερότητα και βελτιώσεις στο παρασκήνιο.

tvOS 15 και HomePod

Και εδώ και ειδικά με την απόσυρση του HomePod από την αγορά ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για το τι να περιμένουμε τόσο από την tvOS 15 όσο και από την νέα έκδοση λογισμικού για τα HomePod και HomePod mini.

Νέο MacBook Pro

Αν και το WWDC γενικότερα εστιάζει στο λογισμικό, οι ανακοινώσεις hardware δεν είναι σπάνιες. Πέρυσι στο WWDC 2020 η Apple δεν έκανε κάποια hardware ανακοίνωση αλλά στο WWDC 2019 η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά το Mac Pro καθώς και την Pro Display XDR εξωτερική οθόνη.

Ο Jon Prosser ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως ένα νέο MacBook Pro έρχεται στο WWDC.

Η επόμενη αναβάθμιση των MacBook Pro αναμένεται να φέρει έναν νέο σχεδιασμό, έναν νέο επεξεργαστή της Apple καθώς και mini-LED οθόνη. Ο σχεδιασμός εικάζεται πως θα είναι πιο επίπεδος, παρόμοιος με αυτόν των iPad Pro, με την εταιρεία να ανακοινώνει 2 μοντέλα στις 14 και 16 ίντσες. Επίσης φημολογείται πως θα έχουμε την επιστροφή της HDMI θύρας, SD Card slot θύρας καθώς και μιας MagSafe συνδεσμολογίας για το καλώδιο φόρτισης.

Ο επεξεργαστής θα είναι ο M1X με το Bloomberg να αναφέρει πως θα είναι 10 πυρήνων σχεδιασμού ενώ θα υπάρχουν εν συνεχεία 2 εκδοχές του με 16 πυρήνες GPU και με 32 πυρήνες GPU.

Άλλες hardware πιθανότητες

Πέρα από το MacBook Pro η Apple δουλεύει και σε αναβαθμίσεις για το Mac mini, για ένα iMac με μεγαλύτερη οθόνη καθώς και για τα MacBook Air αλλά και Mac Pro. Από αυτά εκείνο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί στο WWDC είναι το νέο Mac mini.

Το νέο Mac mini εικάζεται πως θα έχει ένα νέο σασί με τον M1X επεξεργαστή.

WWDC 2021: Συμπέρασμα

Από όλα τα events της Apple τα WWDC είναι συνήθως εκείνα που κρύβουν τις μεγαλύτερες εκπλήξεις και το ίδιο περιμένουμε και φέτος ειδικά μιας και οι διαρροές για αυτό είναι αυτή την στιγμή πολύ λίγες μετά από πολύ καιρό.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.