22.6 C
Athens
Thursday, April 18, 2024
More

  Ποια κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία… και πού περιλαμβάνονται τα iPhone στη λίστα

  Από τα τηλέφωνα μπορεί να εκπέμπεται ακτινοβολία που μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας, τονίζουν οι ειδικοί. Η Apple συνιστά στους πελάτες που χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα iPhone της, συμπεριλαμβανομένου του 14 Pro Max και του iPhone SE, να δοκιμάσουν “μια επιλογή hands-free, όπως το ενσωματωμένο ηχείο, ακουστικά ή άλλα παρόμοια αξεσουάρ” για να “μειώσουν την έκθεση σε RF ενέργεια (ραδιοσυχνότητα) “.

  Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοβολίας της Γερμανίας, αυτές οι εκθέσεις σε ραδιοσυχνότητες μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλές από ορισμένες κινητές συσκευές και τα τηλέφωνα Android βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

  Ο Joel Moskowitz, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ είπε:

  Οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στα smartphone τους.Τα χρησιμοποιούμε για τα πάντα τώρα και, από πολλές απόψεις, τα χρειαζόμαστε για να λειτουργούν στην καθημερινή μας ζωή. Νομίζω ότι η ιδέα ότι δυνητικά βλάπτουν την υγεία μας είναι υπερβολική για μερικούς ανθρώπους.

  Ο Moskowitz και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν μια ανασκόπηση 46 μελετών υγείας για περιπτώσεις ελέγχου σχετικά με το ζήτημα των κινητών τηλεφώνων και της υγείας στο International Journal of Environmental Research and Public Health το 2020.

  Είπε: «Το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι περίπου 1.000 ώρες χρήσης κινητού σε όλη τη ζωή, ή περίπου 17 λεπτά την ημέρα σε μια περίοδο 10 ετών, σχετίζεται στατιστικά με μια σημαντική αύξηση 60 τοις εκατό στον καρκίνο του εγκεφάλου».

  Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο ζοφερά, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ λέει επί του παρόντος ότι, μέχρι στιγμής, «δεν έχουν αποδειχθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τη χρήση κινητού τηλεφώνου».

  Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοβολίας της Γερμανίας παραθέτει δεδομένα σχετικά με τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης κάθε κινητού τηλεφώνου (SAR).

  Το SAR υπολογίζεται σε watt ανά κιλό σωματικού βάρους και ποσοτικοποιεί πόση ενέργεια απορροφάται ανά μονάδα μάζας από το ανθρώπινο σώμα όταν εκτίθεται σε ραδιοσυχνότητα.

  Συνήθως, αυτό βασίζεται σε μια τιμή απορρόφησης που καταγράφεται όταν πραγματοποιείτε μια κλήση με το τηλέφωνο στο αυτί σας.

  Στην ΕΕ, επιτρέπεται μια τιμή SAR 2 watt/kg (w/kg), ενώ στις ΗΠΑ είναι 1,6 w/kg.

  Αυτά τα πέντε μοντέλα εκπέμπουν μερικές από τις ισχυρότερες ακτινοβολίες στην αγορά: Motorola Edge (1,79 w/kg). OnePlus 6T (1,55 w/kg); Sony Xperia XA2 Plus (1,41 w/kg) Google Pixel 3 XL (1,39 w/kg); και το Google Pixel 4a (1,37 w/kg) σε ισοπαλία με το Oppo Reno5 5G (1,37 w/kg).

  Συνιστάται στους άνδρες να μην αποθηκεύουν το τηλέφωνό σας στις τσέπες του παντελονιού τους, ενώ οι κυρίες πρέπει να το αφήνουν μακριά από το σουτιέν τους.

  Όχι πολύ πίσω, ήταν το Google Pixel 3 (1,33 w/kg), το P Smart της Huawei (1,27 w/kg) και το OnePlus 9 (1,26 w/kg).

  Αυτά είναι τα τηλέφωνα που είναι γνωστό ότι εκπέμπουν τη λιγότερη ακτινοβολία: το Samsung Galaxy Note10+ 5G (0,19 w/kg). Galaxy Note10 της Samsung (0,21 w/kg). το Samsung Galaxy A80 (0,22 w/kg). LG G7 ThinQ (0,24 w/kg); και το Motorola Razr 5G (0,27 w/kg).

  Όσον αφορά τα iPhone, το iPhone SE με αυτήν την προειδοποίηση εκπέμπει SAR ή 0,98 w/kg. Είναι συγκρίσιμο με άλλα δημοφιλή μοντέλα: iPhone 11 (0,95 w/kg). iPhone 12 (0,98 w/kg); iPhone 13 (0,99 w/kg); και iPhone 14 (0,98 w/kg).

  Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.