Monday, June 24, 2024

Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα συνεχίζουν να πλήττονται από την έκπληξη της Huawei

Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα συνεχίζουν να επηρεάζονται από την αιφνιδιαστική επανεμφάνιση της Huawei ως ανταγωνιστή στην αγορά των premium smartphones, αναφέρει νέα έκθεση. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Κίνα πέρυσι φαινόταν ότι αφαίρεσαν την Huawei ως σοβαρό ανταγωνιστή του iPhone, αλλά η εταιρεία εξέπληξε τον κόσμο όταν παρουσίασε το Mate 60…

Οι κινεζικές μάρκες απολάμβαναν εδώ και καιρό ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Apple, αφού ανακάλυψαν τον τοπικό ενθουσιασμό για αυτά που τότε ήταν γνωστά ως phablets: τηλέφωνα με μεγαλύτερη οθόνη που δεν κατασκεύαζε η εταιρεία από το Κουπερτίνο.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η κυκλοφορία του iPhone 6 από την Apple – του πρώτου μοντέλου που ταιριάζει με τα μεγέθη οθόνης που προσφέρουν οι τοπικές μάρκες – έκανε τη χάρη στην Huawei. Δεδομένου του σοβαρού ανταγωνισμού, η εταιρεία αναβάθμισε το παιχνίδι της, μείωσε τις τιμές των premium μοντέλων της και έπαιξε με τα συναισθήματα του πατριωτισμού για να ανταγωνιστεί αυτή τη νέα γενιά iPhone.

Το προβάδισμα της Huawei έναντι της Apple κορυφώθηκε το 2020, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν τεχνολογικές κυρώσεις στην Κίνα. Αυτά εμπόδισαν την εξαγωγή τσιπ 5G από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Δεδομένου ότι οι δυνατότητες 5G ήταν μέχρι τότε απαραίτητο για κάθε τηλέφωνο premium, οι πωλήσεις της Huawei έπεσαν στον γκρεμό.

Αλλά η Huawei φέτος κυκλοφόρησε το εξαιρετικά επιτυχημένο Mate 60, ένα premium τηλέφωνο με τσιπ 5G κατασκευασμένο από κινεζική εταιρεία – κάτι που οι ειδικοί της τεχνολογίας είχαν θεωρήσει αδύνατο στο χρονοδιάγραμμα. Η έκπληξη για αυτή την εξέλιξη δεν περιοριζόταν στον τεχνολογικό τομέα – αναφέρθηκε ακόμη και από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης τύπου στον Λευκό Οίκο. Οι δύο κύριες θεωρίες είναι η κατάρριψη κυρώσεων, για την απόκτηση τσιπ αμερικανικής κατασκευής που μετονομάστηκαν ως κινεζικά και η βιομηχανική κατασκοπεία, όπου η Κίνα έχει αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε σχέδια τσιπ των ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα είχαν δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τον απροσδόκητο ανταγωνισμό και τα τελευταία στοιχεία της Counterpoint υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα της Apple επιδεινώνεται, καθώς οι πωλήσεις της Huawei συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Το ξεκάθαρο που ξεχώρισε τον Οκτώβριο ήταν η Huawei με την ανάκαμψή της μέσω της σειράς Mate 60. Η ανάπτυξη ήταν εκπληκτική με το νέο μάρκετινγκ και την ισχυρή κάλυψη των μέσων ενημέρωσης γύρω από το chipset «Made in China»», σημειώνει ο κινέζος αναλυτής Archie Zhang.

«Η ζήτηση συνεχίζει να είναι υψηλή διψήφια και βλέπουμε επίσης ένα εφέ φωτοστέφανου, με άλλα μοντέλα από τον πωλητή να έχουν καλές επιδόσεις».

Τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις smartphone της Huawei αυξήθηκαν κατά 83%, ενώ η ανάπτυξη της ίδιας της Apple ήταν 11% – πολύ χαμηλότερη από ό,τι θα αναμενόταν για μερικές εβδομάδες μετά τη νέα κυκλοφορία. Μια αχτίδα ελπίδας, στο iPhone 15 Pro Max.

Ωστόσο, το iPhone 15 Pro Max φαίνεται να προσφέρει ένα σημάδι ελπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple εξακολουθεί να αγωνίζεται να καλύψει τη ζήτηση για ορισμένα συγκεκριμένα χρώματα του κορυφαίου μοντέλου, υποδηλώνοντας ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν μόλις καλυφθεί αυτή η ζήτηση.

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.