Saturday, May 18, 2024

Οι εταιρείες προγραμμάτων περιήγησης επικρίνουν την οθόνη επιλογής της Apple στο iOS 17.4

Αρκετές εταιρείες τρίτων εταιρειών προγραμμάτων περιήγησης αντιμετώπισαν άνοδο στις εγκαταστάσεις iPhone από τότε που η Apple έκανε σημαντικές αλλαγές στο iOS προκειμένου να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πολλές δεν είναι ικανοποιημένες με την εφαρμογή της προεπιλεγμένης οθόνης επιλογής προγράμματος περιήγησης από την Apple.

Στο iOS 17.4, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, η Apple δεν περιορίζει πλέον τους χρήστες της ΕΕ στις λίγες επιλογές του προγράμματος περιήγησης που προσφέρει επί του παρόντος το iOS ως εναλλακτικές σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αντίθετα, οι χρήστες στην ΕΕ που ανοίγουν το Safari για πρώτη φορά παρουσιάζονται με μια οθόνη επιλογής που τους επιτρέπει να επιλέξουν ένα νέο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης από μια λίστα δημοφιλών εναλλακτικών στη χώρα τους.

Η αλλαγή οδήγησε σε απότομη αύξηση στη χρήση του προγράμματος περιήγησης τρίτων, με βάση πολλές αναφορές. Την Τετάρτη, το Reuters ανέφερε ότι οι χρήστες του πρώτου προγράμματος περιήγησης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής Aloha είχαν αυξηθεί κατά 250% τον Μάρτιο.

Η άνοδος των χρηστών σημειώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη Γαλλία, το Βέλγιο (αύξηση 3 φορές), τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία (αύξηση 2,5 φορές) και τη Δανία, την Ιταλία και την Πολωνία (αύξηση 2 φορές).

Το πρόγραμμα περιήγησης Aloha εμπορεύεται ως μια εναλλακτική λύση που εστιάζει στο απόρρητο στα προγράμματα περιήγησης που κερδίζει τα χρήματά του μέσω πληρωμένων συνδρομών αντί να πωλεί διαφημίσεις παρακολουθώντας χρήστες. Η εταιρεία με έδρα την Κύπρο λέει ότι έχει 10 εκατομμύρια μηνιαίους μέσους χρήστες.

«Παλιότερα, η ΕΕ ήταν η νούμερο τέσσερα αγορά μας, αυτή τη στιγμή είναι η νούμερο δύο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aloha Andrew Frost Moroz σε συνέντευξή του στο Reuters.

Το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi της Νορβηγίας, το γερμανικό Ecosia και το Brave με έδρα τις ΗΠΑ έχουν δει όλοι τους αριθμούς χρηστών να αυξάνονται μετά τον νέο κανονισμό.

Το DuckDuckGo με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο έχει περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες, και ο πιο δημοφιλής αντίπαλός του, η Opera με έδρα τη Νορβηγία, έχουν επίσης αναφέρει σημαντικές αυξήσεις.

Για να είναι επιλέξιμες για εξέταση στη λίστα εναλλακτικών προγραμμάτων περιήγησης, οι εταιρείες πρέπει να έχουν το προεπιλεγμένο δικαίωμα προγράμματος περιήγησης που είναι διαθέσιμο στους προγραμματιστές. Η Apple απαιτεί επίσης να έχει γίνει λήψη της εφαρμογής από τουλάχιστον 5.000 χρήστες iPhone και στις 27 χώρες της ΕΕ κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Η Apple επιλέγει έως και 11 από αυτά για την οθόνη επιλογής προγράμματος περιήγησης εκτός από το Safari, ενημερώνοντας τη λίστα μία φορά ανά ημερολογιακό έτος.

Η Google έχει επίσης ενημερώσει το λογισμικό στα Pixel για να εμφανίζει εναλλακτικές επιλογές προγράμματος περιήγησης και λέει ότι οι νέες συσκευές Android που κατασκευάζονται από άλλες εταιρείες θα εμφανίζουν επίσης την οθόνη επιλογής τους επόμενους μήνες.

Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες επιλέγουν όλο και περισσότερο εναλλακτικές επιλογές, οι εταιρείες προγραμμάτων περιήγησης έχουν επικρίνει την Apple και την Google για την αργή διάθεση της αλλαγής και πιστεύουν ότι εμποδίζει τη μετάβαση από το Safari και το Chrome.

Η Mozilla, η οποία κατέχει τον Firefox, εκτιμά ότι μόνο το ένα πέμπτο περίπου των χρηστών του iPhone στην ΕΕ έχουν λάβει την ενημέρωση iOS και ισχυρίζεται ότι η διάθεση είναι πολύ πιο αργή από τις προηγούμενες ενημερώσεις λογισμικού της Apple.

Ορισμένοι κατασκευαστές εναλλακτικών προγραμμάτων περιήγησης ανησυχούν επίσης ότι ο σχεδιασμός των οθονών επιλογής δεν είναι βέλτιστος στην καλύτερη περίπτωση. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Vivaldi, Jon Stephenson von Tetzchner, σημειώνει ότι η οθόνη επιλογής της Apple εμφανίζεται μόνο όταν οι χρήστες iPhone ανοίγουν το Safari, ενώ η λίστα των προγραμμάτων περιήγησης δεν παρέχει πρόσθετες πληροφορίες.

«Η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη που είναι πιο εύκολο για (τους χρήστες) να επιλέξουν το Safari ή ενδεχομένως κάποιο άλλο γνωστό όνομα», είπε στο Reuters. Η Vivaldi είναι επίσης δυσαρεστημένη με το σχέδιο. “Η λίστα των προγραμμάτων περιήγησης δεν εμφανίζει πρόσθετες πληροφορίες και αυτό δεν βοηθά τους χρήστες να κάνουν μια ουσιαστική επιλογή”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο TechCrunch.

“Εάν ο χρήστης έχει ήδη επιλέξει ένα πρόγραμμα περιήγησης της επιλογής του, η οθόνη επιλογής μπορεί ενεργά να προσπαθήσει να τον απομακρύνει από αυτό και μπορεί να μην το συμπεριλάβει καν στη λίστα που παρουσιάζει στον χρήστη.”

Το Ecosia ήταν επίσης κρίσιμο και λέει ότι η εφαρμογή της Apple περιλαμβάνει μια «υπερβολικά περίπλοκη διαδικασία εγκατάστασης» και διατηρεί το Safari μπροστά και στο κέντρο της αρχικής οθόνης του iPhone του χρήστη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά επί του παρόντος τον επιλεγμένο σχεδιασμό οθόνης της Apple για ύποπτη μη συμμόρφωση. Η έρευνα διεξάγεται σε συνεννόηση με τις εταιρείες προγραμμάτων περιήγησης, οι οποίες είναι πιθανό να ενθαρρύνουν τις ρυθμιστικές αρχές να πιέσουν για μια ισχυρότερη εφαρμογή για την εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού.

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.