18.1 C
Athens
Friday, December 1, 2023
More

  Ο δρόμος προς την παραίτηση του Steve Jobs και η άνοδος του Tim Cook ως διαδόχου του

  Στις 24 Αυγούστου 2011, μόλις έξι εβδομάδες πριν από το θάνατό του, ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, ανακοίνωσε την παραίτησή του από διευθύνων σύμβουλος.

  Ο Tim Cook φαίνεται πλέον να ήταν ο προφανής διάδοχός του, αλλά τότε, ήταν μια απρόσμενη και μάλιστα αμφιλεγόμενη επιλογή. Η παραίτηση του Steve Jobs ακολούθησε προηγούμενη άδεια απουσίας από την εταιρεία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011, κατά την οποία ο Cook είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.

  Η επίσημη παραίτηση του Jobs ήταν ένα αδιαμφισβήτητο τέλος μιας εποχής για την εταιρεία και μια πολύ διαφορετική αποχώρηση από την πρώτη φορά που έφυγε από την Apple, το 1985. Η παραίτηση ακολούθησε ένα πολυετές έπος κατά το οποίο το στέλεχος εικαζόταν ευρέως ότι είχε προβλήματα υγείας. Όμως, ο Jobs δεν ήταν πάντα ειλικρινής σχετικά με την ακριβή φύση και τη σοβαρότητα της ασθένειάς του.

  Η πρώτη μάχη

  Ο Jobs διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο στο πάγκρεας πολύ πριν από το φθινόπωρο του 2003. Σε ένα ακραίο παράδειγμα της πεισματικής φύσης του Jobs, καταπολέμησε για πρώτη φορά την ασθένειά του με εναλλακτική ιατρική, καθώς και με ειδική δίαιτα.

  Τελικά, το καλοκαίρι του 2004, ο Jobs υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως «διαδικασία Whipple», που αφαίρεσε με επιτυχία τον όγκο. Ως Chief Operating Officer της Apple εκείνη την εποχή, ο Tim Cook ανέλαβε τα καθήκοντα του Jobs σε προσωρινή βάση κατά τη διάρκεια της άδειας και της επακόλουθης ανάρρωσης.

  Ο Jobs είπε στους υπαλλήλους της Apple για τον καρκίνο λίγο πριν την εγχείρησή του και αποκάλυψε τη διάγνωση και τη χειρουργική επέμβαση αφού συνέβησαν. Αυτές οι πληροφορίες, και οι φήμες εκ των προτέρων, είχαν αφήσει πολλούς εντός και εκτός της Apple, να αναρωτιούνται για το μέλλον της εταιρείας. Ακόμα κι έτσι, ο Jobs δεν αναφέρθηκε εκτενώς στη μάχη με τον καρκίνο με κανέναν δημόσιο τρόπο μέχρι την περίφημη πλέον ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τον Ιούνιο του 2005.

  «Πριν από περίπου ένα χρόνο διαγνώστηκα με καρκίνο», είπε ο Jobs στους αποφοίτους του Στάνφορντ. “Έκανα μια τομογραφία στις 7:30 το πρωί και έδειξε ξεκάθαρα έναν όγκο στο πάγκρεας μου. Δεν ήξερα καν τι ήταν το πάγκρεας. Οι γιατροί μου είπαν ότι ήταν σχεδόν σίγουρα ένας τύπος καρκίνου που είναι ανίατος και ότι θα έπρεπε να περιμένω να μην ζήσω περισσότερο από τρεις έως έξι μήνες».

  «Ο γιατρός μου με συμβούλεψε να πάω σπίτι και να τακτοποιήσω τις υποθέσεις μου, που είναι ο κώδικας του γιατρού για να προετοιμαστώ να πεθάνω», πρόσθεσε ο Jobs.

  “Σημαίνει να προσπαθείς να πεις στα παιδιά σου όλα όσα νόμιζες ότι θα είχες τα επόμενα 10 χρόνια να τους πεις σε λίγους μήνες. Σημαίνει να βεβαιωθείς ότι όλα έχουν κουμπώσει έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολο για την οικογένειά σου, σημαίνει να πεις αντίο».

  Σε ένα παράδειγμα, ίσως, του περίφημου «πεδίου παραμόρφωσης πραγματικότητας», η ομιλία του Jobs δεν ήταν ακριβώς μια ακριβής απεικόνιση του χρονοδιαγράμματος, χρονολογώντας τη διάγνωσή του και αφήνοντας έξω την περίοδο αρκετών μηνών κατά την οποία χρησιμοποίησε εναλλακτικές θεραπείες. Παρά την πρόβλεψη των τριών έως έξι μηνών, ο Jobs φάνηκε στην πραγματικότητα να ανακάμπτει καλά τα επόμενα δύο χρόνια.

  Ανέκτησε αρκετά ώστε η προσοχή στην υγεία του μειώθηκε από το κοινό, αν και ποτέ δεν έσβησε εντελώς.

  Το World Wide Developers Conference το 2006 ήταν η πρώτη από πολλές δημόσιες εμφανίσεις που προκάλεσαν ψίθυρους για το αν ο Jobs δεν ήταν καλά. Η εμφάνισή του δεν έδειχνε ακόμη ξεκάθαρα την ασθένεια, αλλά ήταν αισθητά πιο αδύνατος από ό,τι στο προηγούμενο WWDC. Επιπλέον, κάποιοι, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού Forbes, σχολίασαν ότι η ερμηνεία του στη σκηνή δεν ήταν τόσο έντονη όσο ήταν συνήθως σε τέτοιες εκδηλώσεις.

  «Είναι άρρωστος ο Steve Jobs;» ρώτησε ο εκδότης και αρθρογράφος του Forbes Rich Karlgaard, σημειώνοντας την αδύναμη εμφάνιση του Jobs, καθώς και τα ζοφερά ποσοστά επιβίωσης για τον τύπο καρκίνου που είχε πολεμήσει μόλις μερικά χρόνια νωρίτερα.

  “Η Apple χωρίς τον Steve Jobs είναι αδιανόητη… Και πραγματικά, πραγματικά ελπίζουμε ότι η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου μας είναι όχι.” Η στήλη του Karlsgaard ήταν ίσως η πρώτη που έθεσε ένα ερώτημα με το οποίο οι δημοσιογράφοι και οι ηθικολόγοι θα παλέψουν για τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τον Jobs.

  Ακόμη και ο ίδιος ο Karlgaard σε εκείνο το πρώτο άρθρο αμφισβήτησε πότε είναι υπεύθυνο ή όχι να κάνει εικασίες για την κατάσταση της υγείας ενός δημόσιου προσώπου.

  Ο Karlgaard πίστευε ότι κανονικά, ο Jobs θα έπρεπε να έχει την ιδιωτικότητά του – αλλά επίσης επεσήμανε πόσες χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνταν από τον Steve Jobs εκείνη τη στιγμή. Μετά από αυτό, οι φήμες για την υγεία του Jobs βρίσκονταν κάτω από τα ραντάρ για το μεγαλύτερο μέρος του 2007, αλλά επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό το επόμενο έτος, όταν ο Jobs εμφανίστηκε στο WWDC του 2008, και εκεί ήταν πλέον φανερά αδύναμος.

  Ένας εκπρόσωπος της Apple απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την εμφάνισή του λέγοντας στον Τύπο ότι ο Jobs υπέφερε από «ένα κοινό κρυολόγημα». Αυτή η άρνηση απέτυχε να καθησυχάσει τις αμφιβολίες, οδηγώντας στο περιβόητο τηλεφώνημα του Jobs με τον Joe Nocera των New York Times.

  Η μυστικότητα της Apple παρών και εδώ

  Ο Nocera, τότε επιχειρηματίας αρθρογράφος των Times, έγραψε ένα άρθρο στις 26 Ιουλίου 2008, σχετικά με αυτό που ονόμασε «η κουλτούρα της μυστικότητας της Apple». Ξεκίνησε φωνάζοντας τον Jobs επειδή διέψευσε το χρονοδιάγραμμα της διάγνωσης του στην ομιλία του Στάνφορντ και παρέλειψε το μέρος που αφιέρωσε εννέα μήνες προσπαθώντας να νικήσει τον όγκο με μια ειδική δίαιτα.

  Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η γραμμή του κόμματος από την Apple, αντί να περιλαμβάνει οποιεσδήποτε αρνήσεις σχετικά με τον καρκίνο, ήταν να δηλώσει απλώς ότι, «η υγεία του Steve είναι ιδιωτική υπόθεση». Κατά συνέπεια, η Nocera συνέχισε να κατηγορεί την Apple ότι είναι λιγότερο ειλικρινής με τους επενδυτές της και το κοινό.

  Έγραψε ότι «απλώς δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Apple να πει την αλήθεια για τον διευθύνοντα σύμβουλό της». Μόλις άκουσε ότι ο Nocera έγραφε για το θέμα, ο Jobs αποφάσισε να τον καλέσει.

  «Νομίζεις ότι είμαι ένας αλαζονικός [υβριστικός] που πιστεύει ότι είναι υπεράνω του νόμου», είπε ο Jobs. «Νομίζω ότι είσαι ένας κουβάς λάσπης που παίρνει λάθος τα περισσότερα στοιχεία ». Ο Jobs συνέχισε να λέει στον Nocera, εκτός αρχείου, ποια ήταν τα ακριβή προβλήματα υγείας του. Ο Nocera μπόρεσε αργότερα να πει ότι τα ζητήματα ήταν “πολύ περισσότερα από ένα κοινό κρυολόγημα”, αλλά δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή και όχι μια επανεμφάνιση του καρκίνου.

  «Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, σκέφτηκα ότι μόλις μου είχε παραδώσει, τις πληροφορίες που αρνιόταν να μοιραστεί με τους μετόχους που του εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους», έγραψε ο Nocera.

  Εκείνο τον Σεπτέμβριο του 2008, σε μια εκδήλωση για το iPod, ο Jobs κορόιδεψε τη διαμάχη με το απόφθεγμα του Μαρκ Τουέιν «οι αναφορές για τον θάνατό μου είναι πολύ υπερβολικές» στην οθόνη πίσω του.

  Ορμονική ανισορροπία – και απουσία

  Ωστόσο, η υγεία του Jobs ήρθε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά τον επόμενο Ιανουάριο, όταν δεν έδωσε τη συνήθη ομιλία του στην έκθεση Macworld Expo. Σε μια επιστολή με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 2009, ο Jobs δήλωσε ότι είχε διαγνωστεί με «ορμονική ανισορροπία», η οποία ήταν η αιτία για την υπερβολική απώλεια βάρους του. Είπε ότι θα υποβληθεί σε θεραπεία, αλλά θα παραμείνει ως Διευθύνων Σύμβουλος.

  «Λοιπόν, τώρα έχω πει περισσότερα από όσα ήθελα να πω», έγραψε ο Jobs. Ωστόσο, μόλις εννέα ημέρες αργότερα, ο Jobs έγραψε μια άλλη επιστολή στην οποία αποκάλυψε ότι «κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας έμαθα ότι τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία μου είναι πιο περίπλοκα από ό,τι πίστευα αρχικά».

  Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε μια ιατρική άδεια που θα παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο. Για άλλη μια φορά, ο Tim Cook θα αναλάμβανε καθήκοντα εν ενεργεία διευθύνοντος συμβούλου. Ο Jobs τοποθέτησε την ανακοίνωση ως μια προσπάθεια αποφυγής περισπασμών για την εταιρεία και «να επιτρέψει σε όλους στην Apple να επικεντρωθούν στην παράδοση εξαιρετικών προϊόντων».

  Δεν λειτούργησε, ειδικά όχι με το διοικητικό συμβούλιο της Apple. Δεν ήταν ευχαριστημένοι που ο Jobs έκρυβε τα προβλήματα υγείας του, όχι από το κοινό — και από εκείνους. Πολύ αργότερα, ο Jerome York, τότε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είπε στη Wall Street Journal εκείνη την εποχή ότι ήταν «αηδιασμένος» που ο Jobs δεν ήταν πιο ειλικρινής σχετικά με τις αποκαλύψεις για την υγεία. Είπε ότι είχε σκεφτεί ακόμη και να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο για αυτό.

  Για άγνωστους λόγους, ωστόσο, η εφημερίδα δεν το ανέφερε παρά μόνο μετά τον θάνατο του York τον επόμενο χρόνο. Τον Απρίλιο του 2009, ο Jobs υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος, αν και αυτό το γεγονός επίσης δεν αποκαλύφθηκε παρά πολύ αργότερα. Ούτε το γεγονός ότι ο Cook είχε προσφερθεί να δωρίσει μέρος του συκωτιού του για να βοηθήσει τον Jobs, κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό.

  Ο Steve Jobs δεν εμφανίστηκε στο WWDC τον Ιούνιο του 2009, αλλά επέστρεψε στη δουλειά στην Apple όπως είχε προγραμματιστεί, αργότερα τον ίδιο μήνα. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στη σκηνή, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο, σε μια εκδήλωση για την εισαγωγή μιας νέας σειράς iPod.

  «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στην κοινότητα της Apple για την εγκάρδια υποστήριξη που έλαβα», είπε. “Σήμαινε πραγματικά πολλά. Και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Tim Cook και ολόκληρη την εκτελεστική ομάδα της Apple. Πραγματικά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και διηύθυναν την εταιρεία πολύ καλά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.”

  Μετά από αυτό, το έτος 2010 συνδέθηκε περισσότερο με την κυκλοφορία του πρώτου iPad και του iPhone 4. Υπήρχαν πολύ λίγα νέα για την υγεία του Jobs, αλλά, και πάλι, το ζήτημα δεν εξαφανίστηκε ποτέ.

  Η Τελευταία Άδεια

  Στις 17 Ιανουαρίου 2011, ο Jobs ανακοίνωσε ότι θα έπαιρνε και πάλι ιατρική άδεια. «Μετά από αίτημά μου, το διοικητικό συμβούλιο μου χορήγησε ιατρική άδεια για να μπορέσω να επικεντρωθώ στην υγεία μου», έγραψε ο Jobs σε επιστολή του. «Θα συνεχίσω ως Διευθύνων Σύμβουλος και θα συμμετέχω σε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις για την εταιρεία».

  Τοποθέτησε για άλλη μια φορά τον Cook επικεφαλής στη θέση του, αλλά σε αντίθεση με την άδειά του το 2009, δεν ανακοίνωσε προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής. «Αγαπώ την Apple τόσο πολύ και ελπίζω να επιστρέψω όσο πιο γρήγορα μπορώ», πρόσθεσε ο Jobs. «Εν τω μεταξύ, η οικογένειά μου και εγώ θα εκτιμούσαμε βαθύτατα τον σεβασμό για την ιδιωτικότητά μας».

  Ο Jobs θα έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση όχι σε μια εκδήλωση της Apple, αλλά σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Κουπερτίνο στις 7 Ιουνίου, συζητώντας τα σχέδια για τα νέα κεντρικά γραφεία της Apple.

  Η Τελική Ημέρα

  «Πάντα έλεγα ότι αν έρθει μια μέρα που δεν θα μπορούσα πλέον να ανταποκριθώ στα καθήκοντα και τις προσδοκίες μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας ενημερώσω». Αυτό έγραψε στην επιστολή του ο Jobs, στις 24 Αυγούστου 2011. Δυστυχώς, αυτή η μέρα έφτασε». Συνέχισε συστήνοντας στο διοικητικό συμβούλιο να εφαρμόσει το σχέδιο διαδοχής του, με τον Cook να ανεβαίνει στην έδρα του Διευθύνοντος Συμβούλου.

  “Πιστεύω ότι οι πιο λαμπρές και καινοτόμες μέρες της Apple είναι μπροστά της. Και ανυπομονώ να παρακολουθήσω και να συνεισφέρω στην επιτυχία της σε έναν νέο ρόλο”, δήλωσε ο Jobs. «Έχω κάνει μερικούς από τους καλύτερους φίλους της ζωής μου στην Apple και σας ευχαριστώ όλους για τα πολλά χρόνια που μπορούσα να δουλέψω μαζί σας».

  Ο Jobs, παρά την άδειά του, φέρεται να εργάστηκε μια ολόκληρη μέρα στα κεντρικά γραφεία της Apple και παρευρέθηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την ημέρα της παραίτησής του. Ο Steve Jobs πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ήταν 56 ετών.

  Μαθήματα από μια κρίση υγείας

  Μετά τον θάνατο του Jobs, και ειδικά μετά τη δημοσίευση της εξουσιοδοτημένης βιογραφίας του Walter Isaacson και κάποιων άλλων βιβλίων τα επόμενα χρόνια, μερικά πράγματα έγιναν ξεκάθαρα. Ο Jobs, για μεγάλο μέρος των τελευταίων πέντε ετών της ζωής του, ήταν πολύ πιο άρρωστος από ό,τι είχε αφήσει να φανεί στον έξω κόσμο. Σύμφωνα με το βιβλίο του Isaacson, το διοικητικό συμβούλιο της Apple, είτε για να προστατεύσει τον Jobs είτε την τιμή της μετοχής της, δεν ώθησε ποτέ τον Jobs να δημοσιοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, είτε προσπαθούσε να την καλύψει ενεργά.

  Το βιβλίο του Isaacson αποκάλυψε επίσης περισσότερα για το χρονοδιάγραμμα της ασθένειας του εκλιπόντος CEO. Ζωγράφισε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της άρνησης του Jobs να χρησιμοποιήσει την παραδοσιακή ιατρική θεραπεία όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά και πώς η οικογένειά του και οι φίλοι του, συμπεριλαμβανομένου του Andy Grove της Intel, τον οδήγησαν τελικά να χειρουργηθεί.

  Ο Jobs παραδέχτηκε στον βιογράφο ότι είχε μετανιώσει για την αρχική του πορεία εναλλακτικής θεραπείας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει εξακριβωθεί με σαφήνεια πότε ακριβώς ο καρκίνος του Jobs επανεμφανίστηκε ή αν ήταν ποτέ σε ύφεση.

  Ο Steve Jobs πέτυχε πολλά ενώ πολεμούσε τον καρκίνο, πιθανότατα με τεράστιο σωματικό πόνο πολύ καιρό. Και, είχε δίκιο ότι οι πιο λαμπρές μέρες της Apple ήταν μπροστά της, γιατί έστησε την εταιρεία για επιτυχία. Αντί να έχει κάποια κατάρρευση μετά τον θάνατό του, η εταιρεία έχει ευδοκιμήσει, και σήμερα συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

  Και στην εποχή του ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Cook ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του Jobs να έρθουν οι πιο καινοτόμες μέρες της Apple. Η προφανής επιλογή «Οι τελευταίες δύο εβδομάδες για μένα ήταν οι πιο θλιβερές της ζωής μου μακράν», είπε ο Tim Cook στην επιμνημόσυνη τελετή της Apple για τον Steve Jobs τον Οκτώβριο του 2011.

  Όπως είχε πει ο Jobs στην επιστολή παραίτησής του, ο Cook ανέλαβε μόνιμα τη διοίκηση. Ενώ τώρα φαίνεται η ξεκάθαρη επιλογή, ωστόσο, δεν ήταν πραγματικά τόσο σίγουρο εκείνη τη στιγμή. Τρία χρόνια πριν από το θάνατο του Jobs, το περιοδικό Fortune ανέφερε ότι ο Cook αναφέρθηκε στην ιδέα ότι θα μπορούσε να αναλάβει την Apple. “Έλα, αντικατέστησε τον Steve; Όχι. Είναι αναντικατάστατος”, είχε πει τότε ο Cook.

  “Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι πρέπει να το ξεπεράσουν. Βλέπω τον Steve με γκρίζα μαλλιά στα 70 του, πολύ αφότου έχω συνταξιοδοτηθεί.” Τότε, επίσης, ήταν ο Jony Ive. Είτε μπορεί να ήθελε να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος είτε όχι, ο Ive είχε τεράστια εξουσία στην Apple – γιατί το κανόνισε ο Steve Jobs. “[Ο Jony Ive] έχει περισσότερη επιχειρησιακή δύναμη από οποιονδήποτε άλλον στην Apple εκτός από εμένα”, είχε πει ο Steve Jobs σύμφωνα με τον Isaacson.

  “Δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να του πει τι να κάνει ή να ξεφύγει. Αυτός είναι ο τρόπος που το έστησα.”

  Ωστόσο, προφανώς έφτιαξε άλλα πράγματα, αλλά με τον τυπικό τρόπο της Apple αυτό κρατήθηκε μυστικό. Οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία θα είχε πάντα βρει ποιος μπορεί να αντικαταστήσει βασικά πρόσωπα όταν είναι απαραίτητο, και η Apple δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αλλά σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες, η Apple αρνήθηκε ακόμη και να αποκαλύψει ότι υπήρχε σχέδιο διαδοχής μέχρι να έρθει η ώρα να το εφαρμόσει.

  Ωστόσο, η συνήθεια της Apple για μυστικότητα δεν βοηθά πάντα όσο φαίνεται. Ακριβώς όπως οι ανησυχίες για την υγεία του Steve Jobs είχαν εγείρει ερωτήματα μεταξύ των μετόχων, έτσι και η προφανής έλλειψη σχεδίου διαδοχής από την Apple. Υπήρξε μάλιστα απαίτηση από ομάδες συμπεριλαμβανομένου του Central Laborer’s Pension Fund να κάνει η Apple ένα σχέδιο και να το δημοσιεύσει.

  Ο Έρικ Τζάκσον του Bloomberg υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι η Apple δεν είχε κάνει τα σχέδιά της. Το οικονομικό περιοδικό πρότεινε μάλιστα ότι «η πιο καυτή εφαρμογή του Steve Jobs μπορεί να είναι [του] το σχέδιο διαδοχής».

  Το σχέδιο δεν επιβεβαιώθηκε καθόλου έως ότου η επιστολή παραίτησης ανέφερε τη σύστασή της να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος ο Cook. Ακόμα δεν ξέρουμε τι άλλο ήταν στο σχέδιο — αλλά υπήρξαν αλλαγές που μπορεί να ήταν μέρος του. Υπήρχαν όμως και πιέσεις εκτός εταιρείας, πιέσεις από ανθρώπους που δεν πίστευαν ότι ο Tim Cook θα μπορούσε να αναλάβει την θέση του Jobs. Η τιμή και η αξία της μετοχής της Apple σημείωσαν πτώση περίπου αυτήν την περίοδο, αν και αυτό οφείλεται αναμφισβήτητα επειδή η εταιρεία δεν κυκλοφόρησε μεγάλα νέα projects.

  Μετά το έκανε — και δυστυχώς όχι πολύ καλά. Όταν οι Χάρτες της Apple κυκλοφόρησαν με σημαντικά προβλήματα το 2012, ο Cook ζήτησε δημόσια συγγνώμη. «Λυπούμαστε εξαιρετικά για την απογοήτευση που φέραμε στους καταναλωτές μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τους Χάρτες καλύτερους», είπε σε ένα δημόσιο email που έκτοτε αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της Apple.

  Ίσως ένα από τα πράγματα που έκανε η Apple για να βελτιώσει τους Χάρτες ήταν να εγκαταλείψει τον άνθρωπο που τους παρουσίασε. Ο Scott Forstall άφησε την Apple λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 2012.

  Ο Forstall ήταν μακροχρόνιος υπάλληλος της Apple και κατά καιρούς είχε προβλεφθεί ότι θα γινόταν Διευθύνων Σύμβουλος μια μέρα. Η αποχώρησή του ήταν τόσο μεγάλη είδηση που μάλλον επισκίασε μια άλλη που ανακοινώθηκε την ίδια ώρα. Ο John Browett, επικεφαλής του τμήματος λιανικής της Apple, ήταν εκτός μόλις δύο μήνες αφότου ο Cook τον είχε αρχικά προσλάβει.

  Ο Browett ήταν ο αντικαταστάτης του Ron Johnson, ο οποίος είχε προηγουμένως επιβλέπει την κυκλοφορία και την τεράστια ανάπτυξη των Apple Stores, αλλά ο οποίος στη συνέχεια μετακόμισε στο JC Penney — το οποίο παραμένει προβληματικό μέχρι σήμερα, μαζί με ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού λιανικού εμπορίου εκτός της Apple.

  Αφού αποφάσισε ότι ο Browett δεν ήταν ο σωστός αντικαταστάτης, ο Cook πρόσθεσε τον επικεφαλής των καθηκόντων λιανικής στον δικό του φόρτο εργασίας. Ο Cook διατήρησε τον επιχειρησιακό έλεγχο του κλάδου λιανικής της Apple μέχρι που προσέλαβε την Angela Ahrendts από την εταιρεία μόδας Burberry το 2014. Με την περιουσία της Apple, την εξασφαλισμένη πλέον επιτυχία και τη γιγάντια λειτουργία λιανικής, ήταν πιθανώς πιο εύκολο να πειστεί η Ahrendts να ενταχθεί στην Apple.

  Άλλαξε επίσης ριζικά τη διοικητική ομάδα της Apple. Ο Eddy Cue, ο Craig Federighi, ο Jony Ive και ο Bob Mansfield ήταν όλοι παλαίμαχοι της Apple που ανέλαβαν επιπλέον ή νέες ευθύνες. Κάθε ρόλος τους έχει εξελιχθεί από τότε — και η Ahrendts αντικαταστάθηκε από την Deirdre O’Brien το 2019, ενώ ο Jony Ive έφυγε την ίδια χρονιά. Αλλά για πολλά χρόνια, αυτή ήταν η κύρια ομάδα της Apple. Αυτή ήταν η ομάδα που θα συναντούσαμε να παρουσιάζει τακτικά σε εκδηλώσεις WWDC και Special Event.

  Κουλτούρα

  Αυτά τα γεγονότα άλλαξαν ριζικά λόγω του αντίκτυπου του COVID. Με τη μετάβαση από τις προσωπικές εκδηλώσεις σε παρουσιάσεις βίντεο εξαιρετικά καλής παραγωγής, η Apple έχει επεκτείνει σημαντικά τη δεξαμενή των παρουσιαστών της. Έχει επίσης διαφοροποιήσει την ίδια τη φύση ολόκληρης της επιχείρησής της.

  Όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα τεχνολογίας, η Apple έχει προχωρήσει και ο Cook έχει επιβλέπει συσκευές όπως το Apple Watch, τα AirPods, το HomePod και άλλα. Ταυτόχρονα, όμως, παρουσίασε και τα Apple TV+, Apple Card και Apple Pay.

  Η Apple έχει μετατραπεί από την εταιρεία τεχνολογίας που γνώριζε ο Jobs, σε μια εταιρεία που ηγείται τουλάχιστον τόσο από υπηρεσίες όσο και από συσκευές.

  Ο Cook άλλαξε επίσης τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Apple, ή τουλάχιστον έχει εργαστεί για να είναι διαφορετικός διευθύνων σύμβουλος από τον Jobs. Ένας άνδρας που φέρεται να είναι πολύ ιδιωτικός, επέλεξε ωστόσο το 2014 να εμφανιστεί δημόσια ως ομοφυλόφιλος.

  «Αν το άκουσμα ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple είναι ομοφυλόφιλος μπορεί να βοηθήσει κάποιον που δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με το ποιος είναι ή να παρηγορήσει οποιονδήποτε αισθάνεται μόνος ή να εμπνεύσει τους ανθρώπους να επιμείνουν στην ισότητά τους, τότε αξίζει τον συμβιβασμό και να καταρίψω το δικό μου απόρρητο», έγραψε ο Cook στο Bloomberg.

  Ο Cook είπε επίσης ότι σχεδιάζει να χαρίσει όλο αυτόν τον πλούτο, αφού πληρώσει για την κολεγιακή εκπαίδευση του ανιψιού του, και κάνει σταθερά ακριβώς αυτό. Τον Αύγουστο του 2018, για παράδειγμα, δώρισε μετοχές της Apple αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια άγνωστη φιλανθρωπική οργάνωση. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ ακριβώς τι δωρεές έχει κάνει, αλλά πιο πρόσφατα άρχισε να είναι ανοιχτός για το ότι υπάρχει ζωή μετά την Apple.

  Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε για το αν θα ήταν ακόμα επικεφαλής σε μια δεκαετία από τώρα. «Δέκα χρόνια ακόμα;» είπε ο Cook στη δημοσιογράφο των New York Times Kara Swisher, στη συνέντευξή του. “Μάλλον όχι. Αλλά μπορώ να σας πω ότι αισθάνομαι υπέροχα αυτή τη στιγμή και η ημερομηνία αυτή δεν φαίνεται να είναι κοντά. Αλλά δέκα χρόνια είναι πολλά – και πιθανότατα όχι άλλα δέκα χρόνια.”

  Ο Cook δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία συνταξιοδότησης και η Apple δεν έχει συζητήσει δημόσια σχέδιο διαδοχής. Αλλά η εταιρεία φέρεται να επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο ποιος θα τον αντικαταστήσει. Σε εκείνη τη συνέντευξη στους New York Times, η Swisher ρώτησε τι σχέδια είχε μετά την αποχώρησή του και τι θα μπορούσε να κάνει όταν η Apple είναι πίσω του. «Δεν έχω ιδέα γιατί αγαπώ τόσο πολύ αυτή την εταιρεία, που είναι δύσκολο να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν», είπε. “Και έτσι δεν νομίζω ότι θα το ξέρω μέχρι φύγω.”

  Το επόμενο κεφάλαιο για την Apple

  Ανεξάρτητα από το πότε ο Cook αποφασίσει να φύγει, η Apple πρόκειται να υποστεί περισσότερες αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Αντιμετωπίζει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό αντιμονοπωλιακών ερευνών, μερικές από τις οποίες ήδη αναγκάζουν την εταιρεία να κάνει αλλαγές στο App Store της.

  Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις προκλήσεις έχουν προκύψει μετά το θάνατο του Jobs, η Apple τις αμφισβητεί όλες. Η Apple λέει ότι ό,τι κάνει γίνεται έχοντας κατά νου το απόρρητο των χρηστών και αυτό είναι κάτι για το οποίο ο Jobs συνήθιζε επίσης να υποστηρίζει.

  Αλλά ο Tim Cook έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι όποιες αλλαγές στο App Store επιβάλλονται στην Apple, η εταιρεία θα εξακολουθεί να παίρνει την προμήθεια της.

  Ο Steve Jobs φέρεται να επέκρινε τον Tim Cook ότι δεν ήταν «άνθρωπος προϊόντων». Ίσως αυτό ήταν που χρειαζόταν. Η μετάβαση της Apple στις υπηρεσίες δεν ξεκίνησε με τον Cook – ο Jobs επέβλεψε το iCloud και τους προκατόχους του, συμπεριλαμβανομένου του MobileMe – αλλά έχει γίνει ένα ζωτικό μέρος της εταιρείας.

  Ή ακριβώς όπως ο Cook βρισκόταν πάντα υπό πίεση για να καταλήξει στο επόμενο μεγάλο thing μετά το iPhone, ίσως οι άνθρωποι θα κοιτάξουν τον διάδοχό του να μένει στην ιστορία με το Apple Vision Pro.

  Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Cook είναι άτομο της Apple. Και αν έχει διαφορετικές δεξιότητες από τον Jobs, δεξιότητες που αρχικά σήμαιναν ότι ήταν μια εκπληκτική επιλογή για CEO, έχει αποδειχθεί ότι είναι το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά.

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσηςτο AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.