Η Apple στηρίζει πολλά στο Mac και σίγουρα είναι μια κατηγορία που αν και δεν προσφέρει τα ίδια έσοδα όσο το iPhone στην εταιρεία πάρα αυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ιστορίας της.

Στο φετινό WWDC 2018 η Apple εμφατικά ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ενοποιήσει σε καμιά περίπτωση τα δύο λογισμικά της αυτά των iOS και macOS βάζοντας για ακόμη μια φορά φρένο στις φήμες για την παρουσίαση μιας υβριδικής συσκευής.

Αυτό βέβαια που ανακοίνωσε είναι μια νέα πλατφόρμα που στο πολύ άμεσο μέλλον θα δώσει την δυνατότητα στους προγραμματιστές να κάνουν port εφαρμογών από το iOS στα macOS. H πλατφόρμα είναι πολλά υποσχόμενη και σίγουρα θα δώσει μια νέα πνοή στο Mac App Store που με την έλευση της Mojave έκδοσης θα φέρει έναν εντελώς νέο σχεδιασμό παρόμοιο με αυτόν του App Store που είδαμε στο iOS 11.

Αυτό που δεν ανέφερε όμως η Apple στο Keynote αλλά που συζητήθηκε έντονα στο παρασκήνιο και μέσω των session της εταιρείας είναι ο προγραμματισμός για έναν πλήρη έλεγχο των εφαρμογών που εγκαθίστανται σε ένα Mac με παρόμοιο τρόπο που γίνεται και στο iOS.

Αυτή την στιγμή πολλοί προγραμματιστές αλλά και χρήστες προτιμούν να παρουσιάζουν οι μεν πρώτοι τις δουλειές τους/προγράμμα τους και οι δε δεύτεροι να τα κάνουν λήψη εκτός Mac App Store.

Η Apple σε όλες τις εκδόσεις του λογισμικού του macOS επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του Mac App Store από την στιγμή που ο χρήστης συναίνεση υπό μια έννοια και επιλέξει κάτι τέτοιο μέσω του Gatekeeper από τις Ρυθμίσεις του Mac.

H εταιρεία λοιπόν φημολογείται έντονα πως σε μελλοντικές εκδόσεις του macOS θα θελήσει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις εφαρμογές που κάποιος μπορεί να εγκαταστήσει σε ένα Mac αποκλείοντας τελείως την δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών εκτός Mac App Store.

H είδηση αυτή έχει φέρει μεγάλη αναταραχή όπως καταλαβαίνετε στις τάξεις των προγραμματιστών αλλά και των χρηστών που δεν θέλουν με τίποτα η Apple να υλοποιήσει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της η Apple φαίνεται να παίρνει ένα θέμα με κοινό ενδιαφέρον όπως η ασφάλεια των χρηστών και η προστασία τους από κακόβουλα λογισμικά και να το μετατρέπει όμως σε ένα μείζον θέμα ελευθερίας τους στο ίδιο της το λογισμικό.

Από την πλευρά τους οι developers των εφαρμογών Mac δεν συμφωνούν πάντα με τις πολιτικές της Apple στο Mac App Store και έτσι είναι χιλιάδες αυτοί που δημιουργούν και πουλάνε εφαρμογές και παιχνίδια εκτός αυτού. Μια τέτοια κίνηση της Apple θα τους αποξενώσει τελείως.

Τέλος έχουμε τους χρήστες που δαπανώντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για ένα Mac θέλουν το λιγότερο να αποφασίζουν οι ίδιοι το τι θα εγκαταστήσουν και τι όχι στον υπολογιστή τους χωρίς τους περιορισμούς της Apple. Είναι εξάλλου ελάχιστοι αυτοί που δεν έχουν έστω και μια εφαρμογή τρίτου προγραμματιστή εκτός Mac App Store εγκατεστημένη στο μηχάνημα τους.

Πραγματικά ευελπιστούμε πως η Apple δεν θα φέρει μια τέτοια υλοποίηση…..αν και στο φετινό WWDC η συζήτηση αυτή ήταν από τις πιο καυτές στα πηγαδάκια των προγραμματιστών.