100533286-apple-logo-woman-shadow-looking-down-getty 2.600x400

Ένα από τα πιο καυτά ζήτημα κάθε χρόνο που η Apple ανακοινώνει μια νέα έκδοση του λογισμικού της iOS έχουμε την ίδια απορία πολλοί από εμάς. Είναι η νέα έκδοση του iOS ικανή να σκοτώσει το jailbreak;

Αυτή την ερώτηση με πολύ όμορφο άρθρο προσπάθησε να απαντήσει ο , και σας το παραθέτουμε παρακάτω.

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

To jailbreaking είναι ο τρόπος με τον οποίο  κάποιος μπορεί να ρίξει τα τοίχοι προστασίας που έχει σηκώσει η Apple γύρω από το λογισμικό της και δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πλήρη πρόσβαση στα προγράμματα που τρέχουν στην συσκευή τους. Επίσης σας  επιτρέπει να εγκαταστήσετε εφαρμογές τρίτων ή plug ins που η Apple σε καμιά περίπτωση δεν θα άφηνε να υπάρξουν στο App Store της.

Η θέση της Apple απέναντι στο jailbreaking είναι τελείως αρνητική. Αν αγοράσετε ένα iPhone και του κάνετε jailbreak αυτόματα δεν έχετε το δικαίωμα οποιασδήποτε συμβουλής από εκπρόσωπο της Apple ή την ίδια την εταιρεία στα πλαίσια της εγγύησης του. Να τονίσουμε εδώ πως αν χρειαστείτε υποστήριξη μπορείτε εύκολα να κάνετε restore την συσκευή σας χωρίς κανένας να καταλάβει ότι ήταν jailbreak.

H Αpple και η jailbreak κοινότητα έχουν παίξει το παιχνίδι της γάτας με του ποντικιού από το iPhoneOS 1 πίσω το 2007. Το σενάριο είναι πάντα ίδιο. Η Apple κάνει διαθέσιμη μια νέα έκδοση του iOS της και αργότερα κάποιος οι κάποιοι με την μορφή ομάδας ανακαλύπτουν ευπάθειες και exploit δημιουργώντας ένα jailbreak εργαλείο το οποίο κάνουν διαθέσιμο στο κοινό. Τότε η Apple κοινοποιεί αναβαθμίσεις του λογισμικού της για να κλείσει αυτά τα exploits και αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Δεν σημαίνει απαραίτητα πως στην Apple δεν αρέσει το jailbreaking. Έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός πως η Apple θέλει να δώσει στους χρήστες της την πιο ασφαλή και ολοκληρωμένη εμπειρία. Αν επιτρέπαν το jailbreak τότε δεν θα μπορούσαν να εγγυηθούν μια ομοιομορφία στην εμπειρία χρήσης για όλους καθώς επίσης και κακά τα ψέματα θα άνοιγαν διάπλατα μιας σειρά από malware να στοχεύσουν την συσκευή σας. Δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει την Apple για αυτό – είναι αυτό που τους φαίνεται λογικό και φαίνεται και απολύτως λογικό και στους περισσότερους από εμάς.

Η έμπνευση 

Ιστορικά η Apple έχει εμπνευστεί πολλές φορές από την jailbreak κοινότητα. Πολλά χαρακτηριστικά του λειτουργικού ήταν πρώτα tweaks του Cydia και μετέπειτα η Apple τα έκανε διαθέσιμα με μικρές παραλλαγές στο λογισμικό της. Για παράδειγμα το φετινό Quick Reply του iOS 8 ήταν tweak στο Cydia πολύ καιρό πριν.

Ο λόγος είναι πως η jailbreak κοινότητα δημιουργεί και λανσάρει πολύ γρήγορα χωρίς καμιά επίπτωση η μεγάλη ευθύνη.  Στην αντίπερα όχθη όταν λανσάρει η Apple κάτι έχει πολύ μικρά περιθώρια λάθους. Πρέπει το χαρακτηριστικό να είναι σωστό από την αρχή γιατί αν δεν είναι και το αλλάξει στην πορεία τότε δημιουργεί σύγχυση στους χρήστες και οδηγεί σε άσχημη εμπειρία.

Αν μη τι άλλο το jailbreaking αποτελεί για την Apple ένα πλαίσιο δοκιμών για να δει τι αρέσει και τι θέλουν οι χρήστες και τι όχι ασχέτως αν δεν πρόκειται να το παραδεχτεί ποτέ επίσημα.

Ανοιχτό λογισμικό 

Αν παρακολουθήσατε το WWDC 2014 Keynote ή έχετε διαβάσει τα άρθρα μας τότε θα καταλάβατε πως η Apple για πρώτη φόρα άνοιξε το λογισμικό της τόσο πολύ στους προγραμματιστές της. Η εισαγωγή widgets αλλά και πληκτρολόγια τρίτων είναι κάτι καινούργιο για την Apple αλλά αναγκαίο για να κρατήσει τους προγραμματιστές της χαρούμενους.

Κάποιοι θα αναγνωρίσουν εύλογα χαρακτηριστικά της jailbreak κοινότητας και για ακόμη μια φορά η Apple ναι επέλεξε αυτά τα χαρακτηριστικά μιας και η λογική της έδειξε πως προσθέτοντας τα εν λόγω θα κάνει το iOS καλύτερο και θα του βελτιώσει την χρηστικότητα.

Από την άλλη τα νέα αυτά χαρακτηριστικά που προσφέρει η Apple δεν φτάνουν σε καμιά περίπτωση τα αντίστοιχα που προσφέρει το jailbreak σε ένα χρήστη.

Μια κοινότητα που αυτοπροσδιορίζεται 

Παρά το γεγονός πως η Apple για πρώτη φορά ανοίγετε πιστεύουμε πως αυτό δεν έχει κάποια σημαντική επίπτωση στην jailbreak σκηνή. Φυσικά κάποιοι χρήστες θα παρατήσουν το jailbreaking γιατί δεν θα βρουν πλέον λόγω ύπαρξης του. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο αλλά δεν πιστεύουμε πως θα γίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Οι χρήστες του jailbreak συνήθως θέλουν να κάνουν πολλά περισσότερα με την συσκευή τους και θέλουν έλεγχο αυτής για να θεωρήσουν πως έχουν ολοκληρωμένη εμπειρία. Θέλουν ελευθερία στην παραμετροποίηση και πράγματα τα οποία η Apple δεν προσφέρει σε καμιά περίπτωση.

Αν μη τι άλλο το iOS 8 θα κάνει την jailbreak κοινότητα ακόμη πιο ισχυρή μιας και θα επιτρέψει στου jailbreak προγραμματιστές να χτίσουν πάνω σε ότι δημιούργησε η Apple. Αυτό είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της κοινότητας αυτής. Δηλαδή το ότι μπορεί να επαναπροσδιορίζεται με βάση το τελευταίο λογισμικό της Apple κάθε φορά. Η ελευθερία στην σκέψη, στις ιδέες και ο πειραματισμός είναι τα στοιχεία που την βοηθούν στα μέγιστα σε αυτό τον δρόμο. Δεν υπάρχει ο φόβος της δημιουργίας γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάτι για να φοβηθεί κάποιος ενώ παράλληλα έχει όσες προσπάθειες θέλει για το επιτύχει.

Η αλήθεια είναι πως ότι και να κάνει η Apple θα υπάρχει πάντα χώρος για βελτίωση. Θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα θέλουν την συσκευή τους με τον δικό τους τρόπο και για αυτό θα υπάρχουν πάντα προγραμματιστές που θα ανακαλύπτουν τρόπους για να γίνει αυτό.

Σχολιασμός στο φόρουμ