Η Apple βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των Interbrand Best Global Brands για 6η συνεχόμενη χρονιά. Προσπέρασε έτσι την Google που βρέθηκε στην θέση 2 καθώς και την Amazon που κατέλαβε την 3η θέση. Τις υπόλοιπες θέσεις του top 10 κατέλαβαν οι Microsoft, Coca-Cola, Samsung, Toyota, Mercedes, Facebook και McDonalds.

Η Interbrand υπολόγισε την αξία της Apple ως μπράντα δίνοντας 3 βασικούς λόγους για την ανακήρυξη της εταιρείας στην κορυφή. Η Interbrand βαθμολογεί τις εταιρείες με τα 10 δυνατότερα στοιχεία τους με το καθένα από αυτά να εκφράζει το επίπεδο της ανάπτυξης τους. Τα κριτήρια είναι τα σαφήνεια, δέσμευση, διακυβέρνηση, ανταπόκριση, συνάφεια, δέσμευση, διαφοροποίηση, συνέπεια, αυθεντικότητα και παρουσία.

H Apple ξεχώρισε και ήταν δυνατότερη από όλες τις άλλες εταιρείες στα

  • Σύμπλεξη
  • Διαφορετικότητα
  • Συνοχή

H σύμπλεξη έχει να κάνει με τον βαθμό που οι καταναλωτές δείχνουν μια βαθιά αναγνώριση και συμμετέχουν στην εξάπλωση της μπράντας. Στην περίπτωση της Apple οι καταναλωτές γνωρίζουν τις αξίες της εταιρείας, και ταυτίζονται με αυτές τις αξίες.

Η αξία της μπράντας της Apple υπολογίστηκε πως αγγίζει τα $214 δις δηλαδή περίπου το 1/5 της συνολικής αξίας της εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως υποθετικά αν έπαιρνες από την Apple όλα της τα μετρητά και τα ακίνητα και ξεκινούσε από την αρχή μόνο και μόνο με το όνομα της η αξίας της θα ήταν περί τα $200 δις!!!

Μπορείτε να δείτε όλες τις 100 Interbrand Best Global Brands εδω.