Στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με το κατά πόσον η Apple συμμορφώνεται με τον Νόμο περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA), η ΕΕ δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι η εταιρεία δεν προστατεύει τους πελάτες της από απάτες. Η εταιρεία από το Κουπερτίνο κατηγορείται επίσης ότι δεν παρέχει επαρκή μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά που χρησιμοποιούν τις συσκευές της. Ο κατασκευαστής iPhone απάντησε με μια εξαιρετικά αυστηρή επιστολή, κατηγορώντας την ΕΕ για υποκρισία και κυνικά επιχειρώντας να αποσπάσει την προσοχή από τις αδυναμίες των δικών της νόμων…
Ο πόλεμος λέξεων μεταξύ της Apple και της ΕΕ κλιμακώθηκε αρκετά σήμερα, μόλις δύο εβδομάδες αφότου οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν στο δικαστήριο σε μια ακρόαση σχετικά με τη νομιμότητα του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Σε αυτή την υπόθεση, η Apple κατηγόρησε την ΕΕ ότι «επιβάλλει εξαιρετικά επαχθή και παρεμβατικά βάρη» στην εταιρεία, ενώ η ΕΕ δήλωσε ότι ο κατασκευαστής iPhone ήθελε να κλειδώσει τους χρήστες προκειμένου να επιτύχει «υπερβολικά κέρδη».

Η τελευταία διαμάχη αφορά την αδελφή νομοθεσία της DMA, την DSA. Αυτός ο νόμος απαιτεί από τους τεχνολογικούς γίγαντες να λαμβάνουν εύλογα μέτρα για την προστασία των χρηστών τους από απάτες. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των πελατών της Apple από εφαρμογές απάτης, καθώς και τη διασφάλιση της σωστής προστασίας της ασφάλειας και του απορρήτου των παιδιών. Η ΕΕ έχει γράψει στην Apple εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με δύο πτυχές της συμμόρφωσης της εταιρείας με την DSA.
Η Επιτροπή υποψιάζεται ότι η Apple «δεν έχει θεσπίσει εύλογα, αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού προσαρμοσμένα σε αυτόν τον συγκεκριμένο συστημικό κίνδυνο [οικονομικών απάτων μέσω του App Store]» […] Η Επιτροπή υποψιάζεται ότι η Apple «δεν έχει θεσπίσει κατάλληλα και αναλογικά μέτρα για να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και προστασίας των ανηλίκων στην υπηρεσία της».
Ο αντιπρόεδρος νομικών θεμάτων της Apple, Kyle Andeer, έγραψε μια ασυνήθιστα απότομη απάντηση, κατηγορώντας την ΕΕ για υποκρισία.
«Δυσκολευόμαστε να συμβιβάσουμε την υπόθεση αυτών των [ανησυχιών] στο πλαίσιο του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών (DSA) με την ριζική εφαρμογή του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) από την Επιτροπή, η οποία υπονομεύει συνεχώς την ικανότητα της Apple να προστατεύει τους χρήστες της. […] Μέσω του App Store και της Αναθεώρησης Εφαρμογών, η Apple έχει εργαστεί για να κρατήσει μακριά από τις πλατφόρμες της την απάτη και τις απάτες, καθώς και εφαρμογές που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για ανηλίκους (όπως εκείνες που είναι αφιερωμένες στη διανομή πορνογραφίας).»
Η εταιρεία ουσιαστικά υποστηρίζει ότι οι απαιτήσεις ενός νόμου (ο νόμος DMA, που απαιτεί από την Apple να επιτρέπει καταστήματα εφαρμογών τρίτων) εμποδίζουν την Apple να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις ενός άλλου νόμου (ο νόμος DSA, που απαιτεί από την Apple να προστατεύει σωστά τους χρήστες iPhone από βλάβες).
Υποστηρίζει ότι η DMA είναι αυτή που θέτει σε κίνδυνο τους χρήστες iPhone.
Η Επιτροπή έχει απαιτήσει από την Apple να επιτρέψει στους προγραμματιστές να συνδέονται από τις εφαρμογές τους —σε ιστότοπους, άλλες εφαρμογές και αγορές εφαρμογών τρίτων— χωρίς ουσιαστικά προστατευτικά κιγκλιδώματα. Αυτό εκθέτει τους χρήστες σε απάτες και απάτες σε αυτές τις πλατφόρμες τρίτων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή ακόμη και να παρακολουθήσουμε —ακόμα και για εφαρμογές που διανέμονται μέσω του App Store.» […]
«Οι απαιτήσεις της Επιτροπής υπονομεύουν επίσης θεμελιωδώς πολλά από τα αξιόπιστα, κορυφαία στον κλάδο εργαλεία που προσφέρουμε επί του παρόντος για να βοηθήσουμε τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους—και η Επιτροπή με τη σειρά της αρνήθηκε να επιτρέψει στην Apple να θεσπίσει βασικές διασφαλίσεις, αυξάνοντας αναπόφευκτα τους κινδύνους για τα παιδιά στις πλατφόρμες της Apple, παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Apple για το αντίθετο.»
Η εταιρεία δεν σταματά εκεί. Υπονοεί ότι η ΕΕ προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα που προκαλούνται από τους δικούς της νόμους.
«Ανησυχούμε ότι αυτές οι νέες έρευνες αποτελούν κυνικές προσπάθειες αποπροσανατολισμού από τα βασικά προβλήματα που προκαλούνται από τις λανθασμένες προσπάθειες επιβολής της DMA από την Επιτροπή».
Ο δικηγόρος συνεχίζει λέγοντας ότι η ΕΕ δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις από προγραμματιστές για παραπλάνηση και εξαπάτηση των χρηστών.
Οι τακτικοί αναγνώστες θα γνωρίζουν ότι έχω επικρίνει και τις δύο πλευρές σε αυτή τη μάχη.
Η ΕΕ έχει συχνά έχει υπερβεί τα όρια στην προσπάθειά της να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας επιλέγουν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους. Η Apple, με τη σειρά της, αρνήθηκε αλαζονικά να αποδεχτεί ότι οι νομοθέτες έχουν το δικαίωμα να θέτουν όρια στη συμπεριφορά της.
Σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαν να σταθούν οι ισχυρισμοί της ΕΕ για την DSA. Η Apple ορθώς σημειώνει ότι έχει κάνει περισσότερα από άλλες εταιρείες τεχνολογίας για να προστατεύσει τους χρήστες από πιθανές βλάβες, ακόμη και αν δεν έχει παραδεχτεί το ατελές ιστορικό της σε αυτό. Είναι επίσης απολύτως αληθές ότι ο νόμος των ακούσιων συνεπειών ισχύει εδώ: όσο πιο ελεύθερη είναι η αγορά, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι.
Ωστόσο, συνεχίζω να πιστεύω ότι η Apple προκαλεί μακροπρόθεσμη ζημιά στη φήμη της συνεχίζοντας να μάχεται κατά των αντιμονοπωλιακών κανονισμών σε όλο τον κόσμο σε έναν πόλεμο που είναι βέβαιο ότι τελικά θα χάσει. Θα ήταν πολύ πιο πιθανό να επιτύχει έναν συμβιβασμό με τον οποίο μπορεί να ζήσει αν προσφερόταν οικειοθελώς να μετριάσει ορισμένα από τα ζητήματα που έχουν προσελκύσει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube.

















