Tuesday, May 21, 2024

Η Apple απαντά στην μήνυση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταθέσει αγωγή κατά της Apple. Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η Apple έχει δημιουργήσει ένα παράνομο μονοπώλιο στην αγορά smartphone με το iPhone και το κλειδωμένο οικοσύστημα της συσκευής.

Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στο MacRumors, η Apple είπε ότι η μήνυση είναι “λάθος όσον αφορά τα γεγονότα και το νόμο” και η εταιρεία δεσμεύτηκε να “αμυνθεί σθεναρά”:

Στην Apple, καινοτομούμε καθημερινά για να κάνουμε τους ανθρώπους να αγαπήσουν την τεχνολογία—σχεδιάζοντας προϊόντα που συνεργάζονται άψογα, προστατεύουν το απόρρητο και την ασφάλεια των ανθρώπων και δημιουργούν μια μαγική εμπειρία για τους χρήστες μας. Αυτή η αγωγή απειλεί το ποιοι είμαστε και τις αρχές που ξεχωρίζουν τα προϊόντα της Apple σε έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Εάν είναι επιτυχής, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι άνθρωποι από την Apple—όπου διασταυρώνονται το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες. Θα δημιουργούσε επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση στο σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι αυτή η αγωγή είναι εσφαλμένη για τα γεγονότα και το νόμο, και θα υπερασπιστούμε σθεναρά εναντίον της.

Η καταγγελία κατατέθηκε σήμερα σε περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Νιου Τζέρσεϊ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλους 16 γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών και της περιφέρειας των ΗΠΑ. Η Apple κατηγορείται για παραβίαση διαφόρων ομοσπονδιακών και πολιτειακών αντιμονοπωλιακών νόμων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Sherman.

Στο δελτίο Τύπου του, το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ορισμένες από τις καταγγελίες:

– Αποκλεισμός καινοτόμων εφαρμογών. Η Apple έχει διακόψει την ανάπτυξη εφαρμογών με ευρεία λειτουργικότητα που θα διευκόλυνε τους καταναλωτές να εναλλάσσονται μεταξύ ανταγωνιστικών πλατφορμών smartphone.

– Καταστολή υπηρεσιών ροής κινητού Cloud. Η Apple έχει μπλοκάρει την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών ροής cloud που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να απολαμβάνουν βιντεοπαιχνίδια υψηλής ποιότητας και άλλες εφαρμογές που βασίζονται σε cloud χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν για ακριβό υλικό smartphone.

– Εξαιρούνται οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ πλατφορμών. Η Apple έχει κάνει την ποιότητα των μηνυμάτων μεταξύ πλατφορμών χειρότερη, λιγότερο καινοτόμο και λιγότερο ασφαλή για τους χρήστες, έτσι ώστε οι πελάτες της να πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν iPhone.

– Μείωση της λειτουργικότητας των έξυπνων ρολογιών που δεν ανήκουν στην Apple. Η Apple έχει περιορίσει τη λειτουργικότητα των έξυπνων ρολογιών τρίτων, έτσι ώστε οι χρήστες που αγοράζουν το Apple Watch να αντιμετωπίζουν σημαντικό κόστος εάν δεν συνεχίσουν να αγοράζουν iPhone.

– Περιορισμός ψηφιακών πορτοφολιών τρίτων. Η Apple έχει αποτρέψει τις εφαρμογές τρίτων από το να προσφέρουν λειτουργικότητα “tap-to-pay”, εμποδίζοντας τη δημιουργία ψηφιακών πορτοφολιών τρίτων κατασκευαστών μεταξύ πλατφορμών.

Η αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Apple επηρεάζει επίσης «τα προγράμματα περιήγησης ιστού, την επικοινωνία βίντεο, τις συνδρομές ειδήσεων, την ψυχαγωγία, τις υπηρεσίες αυτοκινήτων, τη διαφήμιση, τις υπηρεσίες τοποθεσίας και πολλά άλλα», σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Jonathan Kanter, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Αντιμονοπωλιακής Διεύθυνσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

Για χρόνια, η Apple ανταποκρινόταν στις ανταγωνιστικές απειλές επιβάλλοντας μια σειρά συμβατικών κανόνων και περιορισμών “Whac-A-Mole” που επέτρεψαν στην Apple να αποσπάσει υψηλότερες τιμές από τους καταναλωτές, να επιβάλει υψηλότερα τέλη σε προγραμματιστές και δημιουργούς και να περιορίσει ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις από τον αντίπαλο τεχνολογίες. Η σημερινή αγωγή επιδιώκει να καταστήσει υπεύθυνη την Apple και να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να αναπτύξει το ίδιο, παράνομο playbook σε άλλες ζωτικής σημασίας αγορές.

Ολόκληρη η καταγγελία εκτείνεται σε 88 σελίδες, επομένως θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλη αυτή η υπόθεση.

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.