Νωρίτερα σήμερα ο Tim Cook κοινοποίησε ένα tribute στον Stephen Hawking, ο οποίος απεβίωσε σήμερα και σε ηλικία 76 ετών.

Ο ίδιος ο Hawking ως ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές επιστήμονες έχει εμπνεύσει πάρα πολλούς ανθρώπους στην Apple όπως και σε όλο τον κόσμο.

Η Apple όμως και ο Stephen Hawking είχαν και μια άλλη ενδιαφέρουσα σύνδεση. Ήταν ένα μηχάνημα της Apple που έδωσε για πρώτη φορά στον Hawking την ικανότητα να μιλήσει χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή.

Ο Hawking έχασε την ικανότητα της ομιλίας του το 1985. Για κάποιο διάστημα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τα φρύδια του για να υποδείξει κάποιες κάρτες και κατόπιν να μπουν σε μια σειρά λέξεις. Αυτή του όμως η ικανότητα χάθηκε και έτσι επέστρεψε στην τεχνολογία για την αναζήτηση βοήθειας.

Τον προηγούμενο χρόνο και το 1984 ο Steve Jobs είχε παρουσιάσει τον Macintosh. Εντύπωση τότε είχε προκαλέσει το γεγονός πως το Mac αυτό μπορούσε να μιλήσει στο κοινό….

Την ίδια χρονιά ένας μηχανικός του MIT με το όνομα Dennis Klatt δημιούργησε μια φωνή μηχανική έτσι ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο Hawking. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα με την ονομασία Equalizer και έναν Speech Plus synthesizer, ο Hawking μπορούσε να επιλέξει λέξεις και εντολές. Αυτή η πρώτη έκδοση του προγράμματος έτρεξε σε ένα Apple II που του έδωσε την δυνατότητα να “μιλήσει” 15 λέξεις το λεπτό.