21.2 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Διαβάστε τα highlights της απολογιάς του Mark Zuckerberg

    Φαίνεται πως αλώβητος πέρασε ο Mark Zuckerberg από την ακρόαση της επιτροπής της Γερουσίας των Η.Π.Α σχετικά με το σκάνδαλο Cambridge Analytica μιας και οι γερουσιαστές φαίνεται πως δε γνωρίζουν πως λειτουργεί το Facebook, τις λύσεις στα προβλήματα αλλά και το τι ήθελαν να πετύχουν με την κατάθεση αυτή.

    Από τα πρώτα στοιχεία που βγήκαν στην επιφάνεια κατά την κατάθεση του Mark Zuckerberg στο Κογκρέσο είναι πως οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν έχουν γνώση της τεχνολογίας και παρά το γεγονός πως το θέμα ήταν το απόρρητο των δεδομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξαν ορισμένες αστοχίες σχετικά με ερωτήματα που τέθηκαν στο CEO του Facebook.

    Υπήρξαν πάντως και στιγμές όπου ο Zuckerberg δεν κατάφερε να εξηγήσει σε τι έκταση έγινε η καταγραφή της δραστηριότητας των χρηστών του Facebook σε πλατφόρμες πέρα από αυτό και γιατί δεν ενημερώθηκαν οι χρήστες το 2015 ότι τα δεδομένα τους μοιράστηκαν με την Cambridge Analytica.

    Ο γερουσιαστής Orrin Hatch ρώτησε τον Zuckerberg “Πως διατηρείτε ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου οι χρήστες δεν πληρώνουν για της υπηρεσίες που τους προσφέρετε;”. Η επικερδής φύση του Facebook βασίζεται στη στοχοποιημένη διαφήμιση σε αρκετές πτυχές των εφαρμογών και ιστοτόπων του, αφού η διατήρηση της παροχής δωρεάν υπηρεσιών σε τόσο μεγάλο όγκο καναλωτών είναι εξαιρετικά πολυδάπανη. Ο ίδιος πρόσθεσε λίγο μετά εντός της απολογίας του πως “πάντα θα υπάρχει μια έκδοση του Facebook που θα είναι δωρεάν.”, το οποίο συνάδει με τις δηλώσεις της Sandberg (βλ. Facebook’s Chief Operating Officer) την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με το ότι αν κάποιος θέλει να αποφύγει τις διαφημίσεις θα χρειαστεί να πληρώσει. Έτσι, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κάποιου μελλοντικού premium, ad-free, επί-πληρωμή μοντέλου προσφοράς υπηρεσιών.

    Πρόκειται ίσως για ένα αντίστοιχο συνδρομητικό μοντέλο εκείνου που έχει παρουσιάσει η Amazon με το Prime, όπου η διευκόλυνση δηλαδή του κεντρικού κορμού της επιχείρησης (βλ. Ψηφιακό κατάστημα αγορών) περιλαμβάνει παράλληλα την εξάλειψη των διαφημίσεων καθώς και την προσφορά οπτικοακουστικών υπηρεσιών (βλ. Twitch Prime, Prime Video, κ.α.). Οι εικασίες παραταύτα δεν έχουν τέλος, επομένως μέχρι κάποιας επίσημης ανακοίνωσης δεν έχουμε παρά να αναμένουμε.

    Στη συνέχεια άλλος γερουσιαστής ρώτησε πόσες κατηγορίες δεδομένων αποθηκεύει η εταιρεία βάσει των κατηγοριών των δεδομένων που το Facebook θέλει να μαζέψει, λαμβάνοντας απάντηση μέσω ερώτησης για τη διευκρίνηση του τι εννοούν οι Γερουσιαστές ως κατηγορίες δεδομένων.

    Σε μια στιγμή όπου υπήρχε ένταση, ένας Γερουσιαστής είπε στο Zuckerberg ότι οι όροι χρήσης με τους χρήστες του Facebook είναι άθλιοι και πως θα πρέπει να γίνουν βήματα για τη βελτίωση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Η απάντηση που έλαβε ήταν πως αυτά τα μέτρα που αναφέρονται, υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στους χρήστες.

    Μία μάλλον άβολη στιγμή ήταν όταν κλήθηκε να ονομάσει το μεγαλύτερο ανταγωνιστή του Facebook, ερώτηση που κρύβει την κατηγορία πως το Facebook είναι ένα μονοπώλιο, κάτι που απαγορεύεται δια νόμου. Ο Zuckerberg ονόμασε στην κατηγορία των τεχνολογικών εταιριών τις Google, Apple, Amazon και Microsoft, ωστόσο όχι ως απευθείας ανταγωνιστικές αλλά ως ανταγωνιστικές σε ορισμένους διαφορετικούς τομείς.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles