Η Apple δεν ανακοίνωσε μόνο μια $5000 εξωτερική οθόνη κατά την διάρκεια του WWDC keynote φέτος αλλά και μια $999 επιλογή βάσης στήριξης για αυτό.

Δεν υπήρχαν πολλές αντιδράσεις για την $4999 νέας εξωτερικής οθόνης της Apple ή ακόμη για τα έξτρα $1000 που μπορεί να δώσει κάποιος επιπλέον για να την αναβαθμίσει σε χαμηλής αντανάκλασης. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους αυτή η οθόνη έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες και για επαγγελματικές δουλειές φωτογράφων, σκηνοθετών και γενικότερα με όσους ασχολούνται με το βίντεο. Παρόμοιες επαγγελματικές οθόνες με παραπλήσια χαρακτηριστικά κοστίζουν εύκολα άνω των $10000 και αυτό είναι η αλήθεια.

Το διαδίκτυο όμως και το κοινό έχει να πει πάρα πολλά για την επιλογή τιμολόγησης της βάσης στήριξης!!

Το Engadget ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Μπορείς με ευκολία να καταλάβεις το ακριβές σημείο όπου η Apple έχασε το κοινό του WWDC την Δευτέρα. Ο John Ternus επί σκηνής παρουσίασε την νέα Pro Display XDR, την νέα 6K εξωτερική οθόνη της Apple που έχει τιμή εκκίνησης τα $4999. Μπορεί το κόστος να είναι μεγάλο αλλά κρίνεται λογικό για τα χαρακτηριστικά που έχει αυτή η επαγγελματική οθόνη. Αλλά υπήρχε και κάτι ακόμη και κάτι που δεν ήταν καθόλου καλό. Μια ώρα, σαράντα δύο λεπτά και πέντε δευτερόλεπτα του keynote της Apple παρουσίασε την βάση στήριξης για αυτή την οθόνη ως μια ξεχωριστή αγορά και με κόστος τα $999. Το κοινό που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν άκρως ενθουσιώδες και χειροκροτούσε ξεκίνησε ένα απίστευτο μουρμουρητό. Τόσο έντονο μάλιστα που έπιασε εξαπίνης τον Ternus που φάνηκε στιγμιαία να επηρεάζεται και να χάνει τα λόγια του. Ήταν εντελώς ανέτοιμος για μια τέτοια αντίδραση από το κοινό….” 

Το Gizmodo πήγε ένα βήμα παραπέρα:

“Η Apple συνεχίζει να τρομάζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων όταν ανακοίνωσε την βάση στήριξης της νέας Pro Display XDR που θα κοστίζει επιπλέον $1000 στην βασική τιμή της οθόνης. Τονίζουμε εκ νέου αυτό το επιπλέον ποσό αφορά αποκλειστικά μόνο την βάση στήριξης. Και θα πρέπει να σας αρέσει γιατί πέρα από την Vesa βάση στήριξης είναι η μόνη επιλογή του χρήστη για να κρατάει όρθια αυτή την οθόνη.

Μετά το τέλος του keynote έμοιαζε πως η πανάκριβη αυτή βάσης στήριξης ήταν το μόνο θέμα για συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων. Η τιμή ήταν τόσο υψηλή που την στιγμή της ανακοίνωσης της ένα τεράστιο μουρμουρητό ξεκίνησε στο κοινό που έμοιαζε να έχει υποστεί σοκ.”

Φυσικά και οι αντιδράσεις των απλών χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο ήταν οι ανάλογες και στο ίδιο μήκος κύματος.

Αυτή η βάση στήριξης σε αυτή την τιμή είναι καθαρά μια τρέλα. Ναι μπορεί να είναι μια όμορφη βάση αλλά αντικειμενικά μοιάζει σαν μια πιο προσεγμένη και καλοσχεδιασμένη έκδοση της βάσης που έρχεται με το Microsoft Surface Studio με την βασική διαφορά ότι αυτή συμπεριλαμβάνεται με το μηχάνημα.

Πέρα όμως από το γεγονός εξήγησης αυτού του κόστους όλα δείχνουν πως έχουμε μια τεράστια αποτυχία της ομάδας δημοσίων σχέσεων της Apple.

H Apple θα μπορούσε να το συμπεριλάβει μαζί με την οθόνη και να ανεβάσει την τιμή της οθόνης. Κανείς δεν θα έλεγε κάτι μιας και μιλάμε για μια επαγγελματική οθόνη που δεν απευθύνεται στον καθένα και που όπως είπαμε στην αρχή σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολύ ακριβότερα πάνελ από άλλες εταιρείες.

Η Apple χωρίς λόγο έδωσε ένα έναυσμα στο Internet για να την μισήσει και να την θεωρήσει παράλογη.

Εν κατακλείδι η Apple δεν θα έπρεπε να παρουσιάσει μια $5000 οθόνη με μια $1000 βάση στήριξης. Απλά θα μπορούσε να παρουσιάσει μια οθόνη στα $6000. Ο κόσμος θα είχε την ίδια αντίδραση που είχε για τα $5000. Είτε θα λέγανε πως ήταν ακριβή είτε ότι για τα χαρακτηριστικά που προσφέρει και για το κοινό που απευθύνεται είναι μια λογική τιμή.

Έτσι δεν θα είχαμε ούτε μουρμούρες, ούτε memes, ούτε αρνητισμό, ούτε χλευαστικά σχόλια και βασικά όλοι θα ασχολούνταν με τις υπόλοιπες ανακοινώσεις της εταιρείας.