Jump to content
Sign in to follow this  
Manolis

[Hardware] iPhone: Είναι τελικά αδιάβροχο; IP67 & IP68 Rating.

Recommended Posts

Θα γνωρίζεις σίγουρα ότι τα νεότερα μοντέλα iPhone (iPhone 7 και μεταγενέστερα) έχουν πιστοποιήσεις IP67 & IP68 ανθεκτικότητας σε υγρό και σκόνη. Σίγουρα θα έχεις διαβάσει όμως και αναφορές χρηστών με χαλασμένα IP67& IP68 iPhones έπειτα από επαφή με υγρό ή ίσως να είσαι και ο ίδιος παθών.

 Τι πραγματικά σημαίνουν όμως αυτές οι πιστοποιήσεις, ποιές οι διαφορές τους και τι ισχύει τελικά με τα iPhone; Σε αυτό το thread θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα και θα ανταλλάξουμε απόψεις περί του θέματος.

Το IP σημαίνει International Protection. Ο πρώτος χαρακτήρας (6) δηλώνει την ανθεκτικότητα στην σκόνη του smartphone. Ο δεύτερος χαρακτήρας 7 και 8 αντίστοιχα δηλώνει το επίπεδο αντοχής της συσκευής σε ενδεχόμενη επαφή με υγρό. Οι παρακάτω πιστοποιήσεις προκύπτουν ύστερα από μελέτες σε ειδικά εργαστήρια των κατασκευαστών οι οποίοι τοποθετούν στο hardware της συσκευής ειδικά υλικά για να σφραγίζουν κενά σε σήτες ακουστικών/ηχείων/μικροφώνων ή σε κενά μεταξύ οθόνης και πλαισίου. Αυτό σημαίνει πως σε ενδεχόμενο άνοιγμα της συσκευής -εκτός των πιστοποιημένων κέντρων service- αυτομάτως οι παρακάτω πιστοποιήσεις ακυρώνονται. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Ο χρόνος, η επαφή της συσκευής με το περιβάλλον, τη ζέστη και άλλους παράγοντες είναι αρκετά για να φθείρουν τα υλικά που σφραγίζονται οι συσκευές με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι πιστοποιήσεις ακόμα και αν η συσκευή δεν έχει ανοιχτεί ποτέ ή έχει ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη χρήση. Με άλλο λόγια οι πιστοποιήσεις αυτές ισχύουν αποτελεσματικά μόλις βγει μία νέα συσκευή από την εργοστασιακή της συσκευασία αλλά στη συνέχεια, για τους παραπάνω λόγους τίνουν να χάνονται.

Πιστοποίηση IP67: Το 7 στο IP67 σημαίνει πως η συσκευή μπορεί να αντέξει μια ενδεχόμενη βύθιση σε υγρό έως του 1 μέτρου, έως και μισή ώρα. Το iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, XR είναι συσκευές που πληρούν την πιστοποίηση IP67. 

Πιστοποίηση IP68: Το 8 στο IP68 σημαίνει πως η συσκευή μπορεί να αντέξει μια ενδεχόμενη βύθιση σε υγρό άνω του 1 μέτρου, έως και μισή ώρα. Στην περίπτωση των iPhone Xs, Xs Max, 11 που πληρούν την πιστοποίηση IP68, η Apple αναφέρει ότι μπορούν να αντέξουν έως και τα 2 μέτρα βύθισης σε υγρό. Αντίστοιχα τα νέα iPhone 11 Pro και 11 Pro Max αναφέρεται ότι έχουν αντοχή έως και τα 4(!) μέτρα και έως μισή ώρα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι iPhone συσκευές με τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις μπορούν να αντέξουν τις αντίστοιχες επαφές με υγρό. Για τη σκόνη δε γίνεται λόγος καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι μια συσκευή μπορεί να εμφανίσει πολύ σπανιότερα βλάβη λόγω σκόνης. Όμως η Apple, όπως και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, δεν εγγυόνται την αποτελεσματικότητα των πιστοποιήσεων αυτών (βλ. παρακάτω γιατί) και γι αυτό το λόγο σε περίπτωση βλάβης, δεν υπάρχει κάλυψη από καμία εγγύηση! (βλ. εδώ)

Θα αναρωτιέσαι όμως πως είναι εφικτό σε κάποιες περιπτώσεις το υγρό να καταφέρνει να περάσει στο εσωτερικό της συσκευής ακόμα και όταν πληρούνται οι παραπάνω συνθήκες. Η απάντηση είναι απλή και θα απαντήσω βάσει της δικής μου προσωπικής εμπειρίας, όντας πιστοποιημένος τεχνικός της Apple σε APSP για αρκετά χρόνια.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη στεγανοποίηση των εν λόγω και όχι μόνο συσκευών ενδέχεται να φθαρούν. Το περιβάλλον, οι υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγωντας φθοράς των υλικών αυτών, τα οποία χρησιμοποιούν ειδικές κόλλες για να στεγανοποιήσουν ή ακόμα καλύτερα να σφραγίσουν τα διάφορα μέρη της συσκευής μεταξύ τους (π.χ. oθόνη-σασί-πλάτη). Παράγοντες όπως επίσης το θαλασσινό νέρο ή το νερό μιας πισίνας που φέρει διάφορα χημικά όπως το χλώριο συμβάλουν σε ταχύτερη φθορά του υλικού ακόμα και όταν αυτό είναι καινούριο.

Φυσικά οι κατασκευαστές έχουν προνοήσει και σε κινητές συσκευές, όπως τα iPhone, υπάρχουν τοποθετημένοι στο εσωτερικό ειδικοί δείκτες υγρασίας (LCI: Liquid Contact Indicatorsβλ. παρακάτω εικόνα) σε επίμαχα σημεία όπως την υποδοχή της κάρτας SIM. Σε μια ενδεχόμενη επαφή της συσκευής με υγρό οι παραπάνω δείκτες παίρνουν κόκκινο χρώμα και αυτό επιβεβαιώνει την επαφή με κάποιο υγρό στο κέντρο service που ενδέχεται να επισκεφθείτε. Εννοείται ότι αυτό σημαίνει και τη λήξη της εγγύησης με αρκετά υψηλά κόστη αποκατάστασης της ζημίας καθώς και ενδεχόμενη απώλεια των δεδομένων σου.

check-iphone-x-lci-indicator.jpg

 

Εν κατακλείδι δεν προτείνεται σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου ως υποβρύχια κάμερα ή να την καθαρίζεις τακτικά με νερό και απορρυπαντικά. Ένα πανάκι με μικροίνες κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης η αγορά μιας action κάμερας θα κοστίσει αρκετά λιγότερα χρήματα από μία ενδεχόμενη ζημιά στο αγαπημένο σου μηλόφωνο.

Εάν η συσκευή σου έχει έρθει σε επαφή με υγρό, ακολούθησε ευλαβικά τα βήματα που θα προσθέσω (εδώ) στο μέλλον. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

αδιάβροχο με προϋποθέσεις

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 λεπτά ago, Garfito είπε:

αδιάβροχο με προϋποθέσεις

Κάπως έτσι..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις επί του θέματος, νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να ισχύσει κάτι άλλο εκτός του "αδιάβροχο υπό προϋποθέσεις"... Φαντάζομαι ότι ο τεχνικός που θα ανοίξει ένα κινητό και θα δει την ειδική ταινία να είναι κατακόκκινη, δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει ότι αυτό έγινε από απλό νερό στη βρύση και όχι από 5 μέτρα βάθος στην πισίνα για 2 ώρες...

 

Προσωπικά, αντιμετωπίζω αυτές τις πιστοποιήσεις ως μια δικλείδα ασφαλείας, η οποία θα αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης της συσκευής μου μετά από ακούσια επαφή του με το νερό και όχι ως κάτι δεδομένο που θα μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ το κινητό μου ως πολυεργαλείο παντός καιρού...

Share this post


Link to post
Share on other sites

είναι κοροϊδία κατά την άποψη μου , να σου λένε ότι είναι αδιάβροχο , αλλά στην εγγύηση δεν στο καλύπτουμε .... ή είναι και εγγυάσαι για αυτό κυρια apple ή δεν είναι...

μαρρκετινίστικα κόλπα θεωρώ τα ip67 ip68 αδιάβροχο και καλά !!!  αφού ουσιαστικά αν το βάλω σε ένα ποτήρι με νερό για 15' μετά δεν με καλύπτει κανείς άμα χαλάσει.... 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By teitzis
   Φίλοι του φόρουμ θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε παρατηρήσει στις συσκευές σας να δέχεστε κλήσεις ως αναπάντητες, δείχνοντας στον καλούντα ότι μιλάτε, ενώ στην πραγματικότητα το τηλέφωνο δεν είναι καθόλου απασχολημένο. Σε ερώτηση που έκανα στην εταιρεία παροχής μου (Vodafone) μου είπαν ότι αυτό συμβαίνει λόγω φόρτωσης του δικτύου κάποιες φορές. Επίσης, να σημειώσω ότι συμβαίνει με αγνώστους (όχι απόρρητους) αριθμούς παρά με αριθμούς που είναι ήδη καταχωρημένοι στη μνήμη της συσκευής. Τέλος, σε ερώτηση μου στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Apple μου είπαν να προχωρήσω σε επαναφορά των ρυθμίσεων δικτύου. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας επάνω σε αυτό το θέμα; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. 
  • By teitzis
   Αγαπητά μέλη καθώς ο χειμώνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο να προτείναμε μερικούς κατασκευαστές γαντιών που να είναι συμβατά με οθόνες αφής high capacitive για iPhone. Αφορμή γι' αυτό το ποστ στάθηκε ένα ζευγάρι γάντια της SBS που είχα πάρει πριν χρόνια και ήταν συμβατά στην αφή με ένα Samsung Galaxy σειράς Α, καθώς και με ένα 5s της μητέρας μου, αλλά με το 8άρι που έχω τώρα δεν αποκρίνονται.
   Εδώ μπορείτε να προτείνετε, όσοι γνωρίζετε και χρησιμοποιήτε, κατασκευαστές γαντιών καθώς επίσης και γάντια μηχανής που να είναι συμβατά με οθόνες αφής.
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. 😊
  • By teitzis
   Αγαπητά genius του Appleworld hellas forum θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση τεχνικής φύσης που πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει αρκετούς.
   Το iPhone 8 και η Plus έκδοση υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση, όμως παρατήρησα σε κάποια reviews πως ενώ ή ενσύρματη φόρτιση (με καλώδιο, δηλαδή) της συσκευής είναι ταχεία, η ασύρματη περιορίζεται στο ρυθμό των 5W. Συγκρίνοντας δυο φορτιστές αυτοκινήτου της Belkin, ο ένας είναι ο κλασικός με USB-C καλώδιο με ισχύ στα 18W, τον οποίο η συσκευή υποστηρίζει για ταχεία φόρτιση. Ο δεύτερος υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση, τοποθετείται στους αεραγωγούς του ταμπλό και έχει ισχύ 10W. Όμως το ερώτημα είναι ότι παρά τα 10W της ισχύος, η ταχύτητα φόρτισης θα περιοριστεί στα 5W; Έχετε χρησιμοποιήσει ασύρματο φορτιστή (αυτοκινήτου ή επιτραπέζιο) που να παρατηρήσατε διαφοροποιήσεις στη ταχύτητα ασύρματης φόρτισης. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. 😊
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

Το appleworldhellas.com χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.