Jump to content
Sign in to follow this  
iDimitris

Θα θέλαμε τέτοια προ βιντεοσκοπημένα WWDC Keynote κάθε χρόνο αλλά μάλλον δεν θα τα έχουμε

Recommended Posts

craig-federighi-1024x576.jpg

To χθεσινό WWDC Keynote ήταν κάτι τελείως διαφορετικό και πρωτόγνωρο ειδικά σε σύγκριση με τα τυπικά ζωντανά event της Apple. Όχι μόνο από την άποψη πως δεν υπήρχε κοινό σε αυτό αλλά από το γεγονός ότι κάθε παρουσίαση ήταν προ βιντεοσκοπημένη.

Σίγουρα αυτοί που θέλουν να παραβρίσκονται σε αυτά τα event θα αισθάνθηκαν πως έχασαν μέρος της εμπειρίας αλλά για τους περισσότερους από εμάς που το βλέπουμε με την μορφή streaming το χθεσινό keynote μέσα στην διαφορετικότητα του προσωπικά μας άρεσε πάρα πολύ.

Αρχικά είχε μια μοναδική ορμή και συνοχή. Τα WWDC Keynotes κάποιες φορές και εξαιτίας του όγκου των πληροφοριών τραβάνε περισσότερο από όσο θα θέλαμε χωρίς να κουραστούμε. Χθες όλα είχαν μια τέτοια ταχύτητα που έκαναν τα πάντα ξεκούραστα για τον θεατή.

Σίγουρα επίσης στην Apple για κάθε live event έχουν μια σειρά από πρόβες τόσο για το σύνολο αυτών των event όσο και για τον κάθε ομιλητή ξεχωριστά. Έχοντας όμως τα πάντα προ βιντεοσκοπημένα δίνει την δυνατότητα στην Apple να καθίσει και να δει ολόκληρο το event πριν το δώσει σε streaming και έτσι να έχει και τις παρατηρήσεις πολλαπλών ανθρώπων πάνω σε αυτό για αλλαγές επί του συνόλου. Αν κάποια λοιπόν παρουσίαση είναι αργή ή πολύ γρήγορη μπορεί εύκολα να το διορθώσει πριν φτάσει αυτή σε όλους εμάς.

Επίσης η έλλειψη επιφωνημάτων και χειροκροτημάτων. Σίγουρα υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο κάνει ένα event λιγότερο συναρπαστικό. Προσωπικά θεωρούμε πως όχι τόσο μιας και τα χειροκροτήματα έχουν και την τάση να αλλάζουν τον ρυθμό και την ορμή μιας παρουσιάσης κάποιες φορές προς το καλύτερο ή και προς το χειρότερο όμως.

Ακόμη το χθεσινό event αισθητικά και οπτικά ήταν πανέμορφο. Δεν είχαμε μια σκηνή όπου οι ομιλητές ανέβαιναν πάνω αλλά διαφορετικά set ups για κάθε παρουσίαση και σίγουρα αυτό σε συνδυασμό με τις περισσότερες γωνίες της κάμερας δίνουν έναν άριστο αποτέλεσμα στους θεατές που το παρακολουθούν από το σπίτι ή το γραφείο τους.

Τέλος η Apple με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να δώσει την αναμετάδοση αυτού του Keynote ακαριαία και με bookmarks που επέτρεπαν στο θεατή να διαλέξει με ακρίβεια ποια ενότητα ήθελε να παρακολουθήσει.

WWDCC-keynote-replay-%E2%80%93-bookmarks

Σε Keynote λοιπόν όπως αυτά του WWDC αλλά και κάποιες φορές του iPhone θα θέλαμε να ξαναδούμε μια παρόμοια προσπάθεια από την Apple.

Βέβαια δεν νομίζουμε πως θα γίνει εκ νέου και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες κάτι τέτοιο ξανά εκτός και αν η Apple εντόπισε όλα τα παραπάνω που αναφέραμε και διαβάσει τις κριτικές των περισσότερων από εμάς για την μορφή του χθεσινού keynote της.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προτιμώ τα ζωντανά με live κοινό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι τέλεια σκηνοθετημένη η ολη παρουσίαση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προσωπικά για το Keynote δεν μπορώ να αποφασίσω αν μου άρεσε περισσότερο να παραμείνει η βιντεοσκοπημένη μορφή ή η ζωντανή. Ως προγραμματιστής όμως, μπορώ να πω ότι τα τεχνικά βίντεο που ανεβαίνουν μετά ήταν αρκετά επίπεδα πάνω σε σχέση με άλλες χρονιές. Βίντεο που άλλες χρονιές ήταν 40 λεπτά, φέτος ήταν 15-20 με ακριβώς ό,τι πληροφορία χρειαζόταν να ειπωθεί. Όταν ο μέσος προγραμματιστής βλέπει 50-60 βιντεάκια μετά από κάθε WWDC, μιλάμε για πάρα πολύ κερδισμένο χρόνο. Από την άλλη, σημαντικότατο μέρος του WWDC είναι και το networking που γίνεται στα labs των προγραμματιστών. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα επόμενα WWDC θα ήταν καλύτερο να είχαν μια μικτή δομή ως εξής. Keynote ζωντανό ή μαγνητοσκοπημένο, τα τεχνικά βίντεο να ανεβαίνουν όλα μαζί μαγνητοσκοπημένα όπως φέτος και τα labs να γίνονται μια εβδομάδα μετά ζωντανά(όχι με Zoom όπως έγινε φέτος) όπου θα υπάρχει η δυνατότητα για το networking αλλά και οι προγραμματιστές θα έχουν προλάβει να πειραματιστούν με τις νέες τεχνολογίες σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να έχουν συγκεντρώσει και περισσότερες απορίες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εμένα με έχει ενθουσιάσει το SwiftUI από πέρσυ. Απίστευτο Framework που στοχεύει στην ενοποίηση των λειτουργικων της εταιρείας. Φέτος προσθέσανε χαρακτηριστικά που το κάνουν ακόμα καλύτερο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάρα πολύ καλό framework σίγουρα αν και ακόμη βρίσκεται στην αρχή με αρκετά προβλήματα(performance issues, crashes, ui bugs, προβλήματα αρχιτεκτονικής σε πιο μεγάλα apps). Είναι απόλυτα λογικό βέβαια. Και η Swift έτσι ξεκίνησε. Δε στοχεύει στην ενοποίηση των λειτουργικών. Στοχεύει στο να γράφει ο προγραμματιστής έναν κώδικα για το UI και αυτός να προσαρμόζεται αυτόματα στο αντίστοιχο element της κάθε συσκευής. Για παράδειγμα από κοινό κώδικα θα έχουμε τα tabs στο iOS τα οποία θα μετατρέπονται σε sidebar όταν τρέχει στο macOS και στο αντίστοιχο element του watchOS. Προς το παρόν κατά τη γνώμη μου είναι για χρήση μόνο σε πολύ μικρές και σχετικά στατικές οθόνες οι οποίες δεν θα πάρουν και πολύ να ξαναγραφτούν σε UIKit, AppKit αν χρειαστεί λόγω κάποιου bug του SwiftUI. Στην επόμενη διετία όμως θεωρώ ότι θα γίνει σίγουρα must μιας και όλες οι εφαρμογές θα απαιτούν τουλάχιστον iOS 13(ελάχιστη απαίτηση για το SwiftUI) και θα έχουν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By iDimitris
   Η Apple ανακοίνωσε σήμερα την νέα iPasOS 14 έκδοση με νέα χαρακτηριστικά όπως νέα διεπαφή για την Siri, καλύτερη αναζήτηση, widgets στην κεντρική οθόνη, αναβαθμισμένη εμπειρία με το Apple Pencil και πολλά ακόμη.
   Όλα τα iPad μοντέλα που ήταν συμβατά με την iPadOS 13 θα είναι συμβατά και με την νεότερη έκδοση του λογισμικού της Apple.
   Ποίες συσκευές θα τρέχουν την iPadOS 14;
   iPad Air 2 ή νεότερο iPad Pro (όλα τα μοντέλα) iPad 5ης γενιάς ή νεότερο iPad mini 4 ή νεότερο
  • By iDimitris
   Η Apple παρουσίασε το iOS 14 που φέρνει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά όπως η ανανασχεδιασμένη κεντρική οθόνη, η χρήση widgets και πολλά ακόμη.
   Η εταιρεία αναφέρει πως η iOS 14 θα μπορεί να τρέξει σε όλες τις iPhone συσκευές από το 6s και νεότερα μοντέλα, ακριβώς δηλαδή ότι ίσχυε και για την iOS 13.
   Η πλήρη λίστα λοιπόν είναι:
   iPhone 11 iPhone 11 Pro iPhone 11 Pro Max iPhone XS iPhone XS Max iPhone XR iPhone X iPhone 8 iPhone 8 Plus iPhone 7 iPhone 7 Plus iPhone 6s iPhone 6s Plus iPhone SE (1st generation) iPhone SE (2nd generation) iPod touch (7th generation) Είναι εντυπωσιακό πως τα iPhone SE και iPhone 6S θα δεχτούν και αυτή την αναβάθμιση!


To #1 ενημερωτικό site για την Apple στην Ελλάδα

Σας προσφέρουμε όλα τα τελευταία νέα, φήμες και βίντεο για iPhone / iPad / Mac / Apple Watch / Apple TV.


Latest Blog News

×
×
 • Create New...

Important Information

Το appleworldhellas.com χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.