b04a7a0ebf7d02f1da1b2e38b14efb9f_XL

Οι πιο παλαιοί gamers σίγουρα θα θυμάστε αυτό που πολλοί ονομάζαμε “Interactive Drama” παιχνίδια και που έγιναν ιδιαίτερα γνωστά την δεκαετία του 90. Η κατηγορία αυτή των παιχνιδιών ξεχώρισε κάνοντας πολλούς είτε να τα λατρέψουν είτε να τους απομακρύνουν.

Ο David Cage και η QuanticDream είχαν δημιουργήσει μια σειρά με τέτοιους τίτλους που ξεχώρισαν για την έντονη πλοκή τους, το κινηματογραφικά σενάριο, την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων τους καθώς επίσης ήταν και τα πρώτα που είχαν μια σειρά μηχανισμών απόφασης όπου ο χρήστης σε περιορισμένο χρόνο έπρεπε να επιλέξει κάτι που άμεσα θα επηρέαζε την περαιτέρω εξέλιξη του παιχνιδιού.

Αν λοιπόν ψάχνετε για παράδειγμα να βρείτε από που η γνωστή TellTale εμπνεύστηκε για τις επιτυχημένες σειρές παιχνιδιών της όπως το The Walking Dead τότε δεν έχετε παρά να ανατρέξετε πίσω στον χρόνο και σε αυτή την κατηγορία των παιχνιδιών.

Το Fahrenheit έγινε για πρώτη φορά διαθέσιμο το 2005 και αποτέλεσε σημαία των Interactive Drama παιχνιδιών. Εκείνη την εποχή κέρδισε το κοινό και κριτικούς αλλά όλοι δεν αγνόησαν τον δύστροπο τρόπο με τον οποίο χειριζόταν ο παίχτης τους χαρακτήρες.

Fahrenheit-Indigo-Prophecy-Remastered-Featured

10 χρόνια μετά και η Aspyr Media αποφασίζει να μας παρουσιάσει μια remastered έκδοση του τίτλου με την ονομασία “Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered”. Οι αλλαγές που έχουν γίνει από τον τίτλο του 2005 δεν είναι πολλές και έτσι εύλογα γεννιέται το ερώτημα αν κάποιος αξίζει να αγοράσει τον εν λόγω τίτλο.

Ξεκινώντας από την πλοκή – δεν θέλουμε να δώσουμε πολλά spoilers – o βασικός σας πρωταγωνιστής ξεκινάει το δράμα του σε μια τουαλέτα εστιατόριου της παγωμένης και χιονισμένης Νέας Υόρκης. Εκεί τον βλέπουμε να διαπράττει ένα έγκλημα χωρίς ο ίδιος να ελέγχει τον εαυτό του. Όταν συνέρχεται από αυτή του την πράξη τον ρόλο τον αναλαμβάνετε εσείς και έτσι η αρχική σας ενέργεια θα είναι να τον κάνετε να φύγει από τον τόπο του εγκλήματος χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς.

fahrenheit-indigo-prophecy-remastered-27180

Εν συνεχεία θα κληθείτε να λύσετε το μυστήριο αυτό της δολοφονίας μέσα από ένα σενάριο που θυμίζει ταινία αστυνομικού θρίλερ και μάλιστα στα καλύτερα της. Στα πολύ θετικά του παιχνιδιού είναι πως πέρα από τον πρωταγωνιστή και κατά την εξέλιξη της ιστορίας καλείστε να χειριστείτε και τους δύο ντετέκτιβ της υπόθεσης και έτσι η ιστορία εξελίσσετε παράλληλα από διαφορετικές σκοπιές. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το πολύ καλοδουλεμένο σενάριο, χαρακτήρες αλλά και διαλόγους θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο για όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν αποκτήσει μια HD ανάλυση με πολύ καλά ratio και αναλύσεις για τις νέες οθόνες. Οι χαρακτήρες και οι χώροι καθώς και οι διάφορες σκηνές του παιχνιδιού έχουν αλλαχτεί και είναι πιο καθαρά και έτσι με σιγουριά μπορούμε να πούμε πως το οπτικό σύνολο του τίτλου έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Οι διάλογοι αλλά και οι μουσική του τίτλου παραμένουν ίδιοι στοιχείο που αν και μπορεί να ξενίσει μερικούς για εμάς είναι αποδεκτό μιας και από τον αρχικό τίτλο αυτά τα δύο έπαιρναν άριστα και ήταν στοιχεία που έκαναν το παιχνίδι να ξεχωρίσει.

Ο χειρισμός και οι γωνίες της κάμερας αποτέλεσαν το 2005 δύο στοιχεία που δέχτηκαν την μεγαλύτερη κριτική. Στην remastered αυτή έκδοση θα γίνει για ακόμη μια φορά το ίδιο μιας και δεν έχουμε καμιά αλλαγή στον τομέα αυτό. Όπως αναφέρουμε και στο gameplay βίντεο μας είναι ένα από τα παιχνίδια που πρέπει απαραίτητα να ξεκινήσετε το tutorial πριν από οτιδήποτε άλλο έτσι ώστε να εξοικειωθείτε με μια μηχανική χειρισμού που αν μη τι άλλο είναι περίεργη.

Μετά από ένα διάστημα θα συνηθίσετε τον χειρισμό και δεν θα έχετε ιδιαίτερα προβλήματα κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού αλλά σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα προτιμούσατε λιγότερους συνδυασμούς πλήκτρων αλλά και μια κάμερα που θα ακολουθούσε καλύτερα τον χαρακτήρα του στις διάφορες ενέργειες που πρέπει να κάνει.

2068-teaser1

Συμπερασματικά η νέα αυτή κυκλοφορία μας άρεσε ιδιαίτερα. Μπορεί ο χειρισμός να συνεχίζει να εκνευρίζει αλλά ο ίδιος ο τίτλος δεν παύει να είναι ένας από τους καλύτερους που έχουμε παίξει. Αν είχατε ήδη παίξει τον τίτλο το 2005 ίσως να μην ενθουσιαστείτε ιδιαίτερα με την remastered αυτή έκδοση. Αν πάλι δεν είχατε την ευκαιρία να παίξετε αυτό το παιχνίδι κατά το παρελθόν τότε σίγουρα αξίζει να επενδύσετε σε αυτό. Η έκδοση του Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα της Steam για Mac με μόλις  €8.99 μια τιμή που κάνει τον εν λόγω τίτλο ακόμη πιο προσιτό σε όλους σας.

Αξίζει λοιπόν η αγορά του; H απάντηση είναι πως ναι αν συνυπολογίσουμε όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω. Εξάλλου πρόκειται για έναν τίτλο που παρά τα κάποια προβλήματα του κατάφερε να επιβιώσει μέσα στον χρόνο ενώ παράλληλα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά επιτυχημένα παιχνίδια που υπάρχουν σήμερα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μας το trailer και ένα πρώτο gameplay του παιχνιδιού:

Σχολιασμός στο φόρουμ