tim-cook-apple-52

Ένας χρόνος μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά για την Apple σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Business Insider.

To 2013 ήταν η χρονιά που η Apple δέχτηκε τα περισσότερα πυρά, αναλυτές προβλέπανε το τέλος μιας αυτοκρατορίας, η Wall Street φρόντιζε να τονίζει με στόμφο το δυσοίωνο μέλλον της μετοχής της ενώ υπήρχαν μια σειρά αναφορών που θέλανε την εταιρεία να μειώνει την παραγωγή του iPhone λόγω μειωμένης ζήτησης.

Στο αντίπερα στρατόπεδο η Samsung είχε γίνει η πιο αγαπητή εταιρεία στον τύπο και στους χρήστες με διθυραμβικές κριτικές για την καινοτομία της με τα Galaxy S4 και Note 3 να κλέβουν και όχι άδικα την παράσταση. Η Samsung είχε κλέψει την λάμψη της Apple.

Φέτος από την άλλη η Samsung δεν φαίνεται να το εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός όσο θα έπρεπε. Το smartwatch της, Galaxy Gear, ήταν μια αποτυχία ενώ δεν υπάρχει μεγάλος θόρυβος για το επερχόμενο Galaxy S5.

H Apple δεν είναι σε τρομερά καλύτερη θέση αλλά φαίνεται να ανακάμπτει, το ίδιο και η  μετοχή της. Οι αναλυτές είναι ξανά αισιόδοξοι αλλάζοντας ύφος και τόνο σε σχέση με πέρυσι.

Έχουμε την αίσθηση πως το 2013 ήταν η χρονιά κοιλιάς για την Apple ή αν θέλετε ήταν μια χρονιά που έκανε reset πριν ξεκινήσει δυναμικά για το 2014 με νέα προϊόντα που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια. Πέρυσι όλοι οι ανταγωνιστές της είχαν την τρομερή ευκαιρία να την ξεπεράσουν κάτι το οποίο εν μέρη το κατάφερε η Samsung αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτή την αδυναμία της Apple και αυτό φαίνεται φέτος.

Το 2014 φαίνεται να είναι η χρονιά που η εταιρεία φαίνεται να έχει μια καθαρή εικόνα πλέον για το τι θέλει να κάνει και πως θα κινηθεί ειδικά στην κατηγορία του iPhone.

Από την στιγμή που το Android ξεκίνησε να ακμάζει πολλοί ξεκίνησαν να πιστεύουν πως το iPhone ήταν σε κίνδυνο. Όχι και άστοχα αν αναλογιστούμε τα εξής:

To τρίμηνο του Μαρτίου του 2013 οι πωλήσεις του iPhone είχαν έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης μόνο του 7%. Τον Αύγουστο του 2013 το Android είχε στην κατοχή του το 79.3% της αγοράς των smartphones σημειώνοντας άνοδο από το 69.1%. Η Αpple είχε μόνο το 13.3% της αγοράς σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 2012 που είχε το 16.6%.

Η Apple όμως έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα παράδοξο. Την στιγμή που η μετοχή της έπεφτε και η διαφορά με το Android μεγάλωνε οι πωλήσεις του iPhone συνέχισαν να είναι θετικές. Το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου του 2013 η Apple είχε καθαρά κέρδη ύψους $19.5 δις πουλώντας 33.8 εκατομμύρια iPhones και βγάζοντας όλους τους αναλυτές εκτός προγνωστικών.

Την ίδια στιγμή η Google ήταν τρίτη με καθαρά κέρδη για την ίδια περίοδο στα $14.9 δις ενώ η Microsoft δεύτερη με $18.5 δις καθαρών κερδών.

Με απλά λόγια η επιχείρηση που ακούει στο όνομα iPhone είναι μεγαλύτερη στα κέρδη και το πιο σημαντικό είναι πως εξαπλώνεται γρηγορότερα από την Microsoft και την Google.

H Αpple μπορεί λοιπόν να μην έχει τον μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αλλά αυτό ελάχιστα την ενδιαφέρει. Αυτό το έχει τονίσει άπειρες φορές και o Tim Cook μιας και στόχος τους είναι η high end αγορά και όχι άδικα μιας και εκεί είναι το μεγάλο κέρδος.

Για να το καταλάβετε καλύτερα αυτό αν δείτε την Μοtorola  που απευθύνεται στο μέσο της αγοράς θα δούμε πως ούτε πολλά καθαρά κέρδη έχει αλλά και η δυναμική της στην αγορά είναι μέτρια. Ακόμη και η Samsung που έχει ένα κινητό για κάθε χρήστη το βάρος της το ρίχνει σε 2, S4 και Note 3, δηλαδή στο high end κομμάτι.

Γυρνώντας πίσω στο παράδοξο της Apple να τονίσουμε πως αυτό το συντηρεί μια τεράστια κινητήρια δύναμη που δεν είναι άλλη από το App Store. Με κέρδη $10 δις πέρυσι και μια ανάπτυξη της τάξης του 136% σε σχέση με πέρυσι σημαίνει πως οι developers θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το iOS σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι αντίστοιχοι στο Android.

Σύμφωνα με τον  Simon Khalaf αναλυτή μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ανάλυσης το παραπάνω γεγονός δίνει την αίσθηση στον χρήστη πως το iPhone είναι μια πιο έξυπνη συσκευή και ο χρήστης μπορεί  να κάνει πολλά περισσότερα μαζί της σε αντίθεση με το Android στο οποίο η πλειοψηφία των χρηστών δεν το χρησιμοποιεί ποτέ στο έπακρο και δεν ξεκλειδώνει τις δυνατότητες του.

Αυτό φαίνεται και από την χρήση των δύο λογισμικών όπου το iOS στην Αμερική κυριαρχεί στο online traffic και με μεγάλη διαφορά από το Android.

To μεγάλο μερίδιο της αγοράς λοιπόν δεν ενδιαφέρει την Apple από την στιγμή που το iPhone φέρνει κέρδη και ανάπτυξη σε αυτά και οι developers το υποστηρίζουν.

Αυτό το γεγονός είναι και ένας βασικό λόγος που η Apple δεν πρόκειται να μειώσει ποτέ δραματικά την τιμή του. Δεν είναι ότι δεν μπορεί ή δεν θα κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς κάνοντας το αλλά γιατί απλά δεν το χρειάζεται και δεν θα της προσφέρει αυτή την στιγμή κάτι το ουσιώδες ειδικά στα κέρδη.

Η Apple λοιπόν ξέρει πολύ καλά τι κάνει με το iPhone. To  μεγάλο όραμα του Steve Jobs θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια για την συσκευή που δεν την τρομάζει σχεδόν τίποτα.

 

Σχολιασμός στο φόρουμ