20.9 C
Athens
Friday, December 1, 2023
More

  Δεν υπάρχει iPhone 15 Mini: Και αυτός είναι ο λόγος

  Η σειρά iPhone 15 στερείται αισθητά μοντέλου με μέγεθος οθόνης κάτω των έξι ιντσών, μόλις δύο χρόνια αφότου η Apple εξήρε τις αρετές μιας συσκευής 5,4 ιντσών. Γιατί λοιπόν η Apple κατάργησε τη «μίνι» συσκευή που είχαν αγαπήσει ορισμένοι πελάτες iPhone;

  Η Apple έκανε το ντεμπούτο του iPhone 12 mini το 2020 μετά από χρόνια κλήσεων από τους θαυμαστές του iPhone για να προσφέρει μια συσκευή μικρής οθόνης με τις πιο πρόσφατες δυνατότητες.

  Όταν η Apple το έκανε, υποτίθεται ότι ο μικρός παράγοντας μορφής θα παρέμενε για αρκετά χρόνια, αλλά η συσκευή έφτασε σε ένα φαινομενικά πρόωρο τέλος με την κυκλοφορία της σειράς iPhone 14 το 2022.

  Μετά την κυκλοφορία της σειράς ‌iPhone 15‌, η Apple αποσύρθηκε η τελευταία συσκευή που απομένει με τον παράγοντα μορφής “μίνι”. Οι ανησυχίες προέκυψαν για πρώτη φορά όταν το iPhone 12 mini φάνηκε να μην πωλείται τόσο καλά όσο ήλπιζε η Apple, αποτελώντας μόλις το 6% των πωλήσεων iPhone 12 στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Consumer Intelligence Research Partners (CIRP).

  Η Counterpoint Research ανέφερε ότι το iPhone 12 mini αντιπροσώπευε μόνο το πέντε τοις εκατό όλων των πωλήσεων του iPhone 12 στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου 2021. Η Morgan Stanley πίστευε ότι η Apple επέλεξε να μειώσει την παραγωγή του iPhone 12 mini κατά δύο εκατομμύρια μονάδες για να δημιουργήσει περισσότερη παραγωγική ικανότητα για το πιο δημοφιλές iPhone 12 Pro.

  Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια έκθεση της Ταϊβάν, επικαλούμενη πηγές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία ανέφερε ότι η μεγάλη ζήτηση για μοντέλα iPhone 12 Pro στην Κίνα οδήγησε την Apple να αυξήσει την προσφορά της σε πιο ακριβές συσκευές. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η JP Morgan Chase ισχυρίστηκε ότι η Apple σταμάτησε οριστικά την παραγωγή iPhone 12 mini το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

  Ενώ οι αναφορές πωλήσεων για το iPhone 12 mini δεν προοιωνίζονταν καλά για το iPhone 13 mini, η Apple σχεδιάζει τις λειτουργίες παραγωγής και εφοδιασμού της iPhone πολύ πριν από την κυκλοφορία, που σημαίνει ότι το iPhone 13 mini βρισκόταν ήδη σε καλό δρόμο προς την παραγωγή από τη στιγμή που τα προβλήματα με τις πωλήσεις του iPhone 12 mini ήταν ξεκάθαρα.

  Τον Απρίλιο του 2022, η CIRP δημοσίευσε περισσότερα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το iPhone 13 mini αντιπροσώπευε μόλις το 3 τοις εκατό των πωλήσεων του iPhone 13 – το μισό από αυτό του iPhone 12 mini.

  Αυτές οι συνεχιζόμενες χαμηλές πωλήσεις ήταν πιθανότατα ο κύριος λόγος πίσω από την κατάρρευση του «μίνι» παράγοντα μορφής iPhone. Με τη σειρά ‌iPhone 14‌, η Apple επέλεξε να αντικαταστήσει τη συσκευή “mini” με μια ολοκαίνουργια συσκευή “Plus” που ταιριάζει με το μέγεθος οθόνης 6,7 ιντσών των προηγμένων μοντέλων “Pro Max” της.

  Από ορισμένες απόψεις, το “Plus” αντικατοπτρίζει το “mini”, προσφέροντας τις πιο πρόσφατες δυνατότητες του iPhone σε διαφορετικό μέγεθος οθόνης. Αντί να προσφέρουν μια ελαφριά επιλογή μικρής οθόνης, οι πελάτες μπορούν τώρα να επιλέξουν μια ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία και οθόνη 6,7 ιντσών – το ίδιο μέγεθος που έχουν συνηθίσει οι πελάτες του “Pro Max” για περισσότερα από πέντε χρόνια, τώρα σε τιμή 1.199 $ – αλλά σε πολύ πιο προσιτή τιμή 899$.

  Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του iPhone 14, ο αναλυτής της Apple, Ming-Chi Kuo, είπε ότι η ζήτηση για τις δύο συσκευές ήταν «ελλιπής», με χειρότερα αποτελέσματα προπαραγγελίας από το iPhone SE τρίτης γενιάς και το iPhone 13 mini. Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η στρατηγική τμηματοποίησης προϊόντων της Apple για τυπικά μοντέλα αποτυγχάνει φέτος» και πιστεύεται ότι η Apple έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για την αύξηση της παραγωγής των δύο συσκευών.

  Ο αναλυτής οθόνης Ross Young είπε ότι οι παραγγελίες πάνελ για το iPhone 14 μειώθηκαν κατά 38 τοις εκατό σε σύγκριση με το iPhone 13 την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ στην αγορά μεταπώλησης, το iPhone 14 και το iPhone 14 Plus έχασαν την αξία τους δύο φορές πιο γρήγορα από το iPhone 13 mini και το iPhone 13 από το προηγούμενο έτος.

  Άλλες αναφορές από εταιρείες όπως το DigiTimes παρουσίασαν συντριπτικά την ίδια εικόνα των χαμηλών πωλήσεων του iPhone 14‌ Plus, στο βαθμό που η Apple αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή, υποδηλώνοντας ότι οι χαμηλές πωλήσεις του iPhone 12 mini και ‌iPhone 13 mini μπορεί να μην οφείλονταν σε το μέγεθος της συσκευής τελικά.

  Το αν το iPhone 15 Plus θα τα πάει καλύτερα δεν έχει ακόμα φανεί. Σύμφωνα με φήμες, δεν υπάρχουν σχέδια για αναβίωση της «μίνι» μορφής του iPhone στην κυκλοφορία της Apple.

  Τα μικρότερα iPhone που βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως το iPhone 16 του επόμενου έτους και το iPhone SE τέταρτης γενιάς, αναμένεται να διαθέτουν οθόνες 6,1 ιντσών. Αντίθετα, ορισμένες μελλοντικές συσκευές, όπως το iPhone 16‌ Pro και το iPhone 16 Pro Max, αναμένεται να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, αυξάνοντας στις 6,3 και 6,9 ίντσες, αντίστοιχα.

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.