Monday, November 30, 2020

Apple event Νοεμβρίου: Ότι περιμένουμε να δούμε στο τελευταίο για φέτος ψηφιακό event

Είμαστε μόλις μέρες μακριά από το τρίτο ψηφιακό event της Apple. Μετά τα προηγούμενα events που εστίασαν στα iPad, Apple Watch και iPhone το νεότερο που θα λάβει χώρα στις 10 Νοεμβρίου λογικά θα εστιάσει στους Mac υπολογιστές και μάλιστα σε αυτούς που για πρώτη φορά θα έρθουν με έναν ARM επεξεργαστή σχεδιασμού της Apple.

Πότε θα γίνει το event;

Το event θα λάβει χώρα στις 10 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 Ελλάδας. Εξαιτίας της πανδημίας θα είναι ψηφιακό και θα γίνει live stream από το website της Apple, από το επίσημο κανάλι της Apple στο YouTube και φυσικά μέσω της Apple TV εφαρμογής.

Apple Silicon

Η εστίαση σίγουρα θα είναι στην μεταφορά της γραμμής των Mac από τους Intel επεξεργαστές σε επεξεργαστές σχεδιασμού της Apple. Αυτή η αλλαγή ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πίσω στο WWDC του Ιουνίου όπου και η εταιρεία έκανε tease πως το πρώτο τέτοια Mac θα έρθει μέσα στο 2020.

Another unfixable Intel chip flaw discovered

Όπως γνωρίζουμε αυτή την στιγμή η Apple χρησιμοποιεί επεξεργαστές της Intel για την Mac γραμμή της αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple θα κάνει μια τέτοια αλλαγή στους επεξεργαστές. Πίσω το 2005 η Apple είχε ανακοινώσει την αλλαγή από τους PowerPC επεξεργαστές σε αυτούς τους Intel.

Με αυτή την αλλαγή η Apple θα έχει πλήρη έλεγχο για την παραγωγή και τα χρονοδιαγράμματα των επεξεργαστών στα Mac. Δεν αποτελεί μυστικό πως η σχέση μεταξύ Apple και Intel δεν είναι εδώ και χρόνια η καλύτερη μιας και η δεύτερη έχει δημιουργήσει πολλές καθυστερήσεις στην παραγωγή της που επηρέασαν με τον χειρότερο τρόπο την γραμμή των Mac.

Επίσης η Apple έχει δείξει την δύναμη της στην δημιουργία δικών της επεξεργαστών όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το iPhone και το iPad και πλέον φέρνει αυτούς τους επεξεργαστές και στα Mac.

Οι πρώτοι ARM επεξεργαστές που θα μπουν σε Mac αναμένεται να είναι βασισμένοι στην ίδια A14 αρχιτεκτονική που είδαμε στο νέο iPad Air αλλά και στα iPhone 12. Φυσικά αυτοί οι επεξεργαστές θα παραμετροποιηθούν καλύτερα για τις ανάγκες των Mac. Πίσω μάλιστα τον Απρίλιο το Bloomberg είχε αναφέρει πως το πρώτο ARM chip θα έχει έναν σχεδιασμό 12 πυρήνων.

13-ιντσών MacBook Pro

Πιο πρόσφατα το Bloomberg ανέφερε πως το πρώτο Silicon Mac θα είναι μια νέα έκδοση του 13 ιντσών MacBook Pro. Αυτό επίσης αναφέρθηκε και από τον γνωστό leaker L0vetodream και επιβεβαιώθηκε και από τον Apple αναλυτή Ming-Chi Kuo.

Το νέο 13 ιντσών MacBook Pro αναμένεται να έχει παρόμοιο σχεδιασμό με το τωρινό 13 ιντσών MacBook Pro. Αυτό σημαίνει πως δεν θα έχουμε κάποιες δραματικές αλλαγές εξωτερικά. Πιο πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο πως θα έχουμε ένα ανασχεδιασμένο 14 ιντσών MacBook Pro με ARM επεξεργαστή το 2021.

Νέο MacBook Air

Οι Bloomberg, Kuo, και L0vetodream έχουν επίσης αναφέρει πως ένα από τα πρώτα ARM Macs θα είναι και ένα 13 ιντσών MacBook Air. Αυτό θα είναι ένα νέο μοντέλο με σχεδιασμό παρόμοιο με το τωρινό.

Άλλες Mac hardware ανακοινώσεις

Πέρα από αυτές τις δύο Mac ανακοινώσεις οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο πως η Apple δουλεύει πάνω σε ένα νέο 16 ιντσών MacBook Pro. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν αυτό το μηχάνημα θα ανακοινωθεί στο event της Τρίτης. Μπορεί να έρθει στις αρχές του 2021….

Είχαμε και αναφορές πως η Apple μπορεί να παρουσιάσει ένα 12 ιντσών MacBook ως την πρώτη Silicon συσκευή της. Ένας επεξεργαστής σχεδιασμού Apple σε ένα τέτοιο μηχάνημα θα μπορούσε να του δώσει αυτονομία που θα έφτανε μέχρι και τις 20 ώρες!

Concept via Svetapple

Η Apple επίσης φαίνεται πως δουλεύει και σε νέα iMac, Mac mini και Mac Pro. Καμία όμως από αυτές τις αναβαθμίσεις δεν πρόκειται μάλλον να ανακοινωθούν την Τρίτη και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Apple έχει αναφέρει πως θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για την πλήρη μεταφορά ολόκληρης της γραμμής Mac σε επεξεργαστές δικούς της.

macOS 11 Big Sur

Στο event της Τρίτης η Apple μάλλον θα ανακοινώσει και την επίσημη ημερομηνία διάθεσης του macOS 11 Big Sur. Η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά την μεγάλη αναβάθμιση αυτή του λογισμικού στο WWDC 2020 αλλά ακόμη δεν έχει γίνει διαθέσιμη η έκδοση αυτή στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση που φέρνει νέα διεπαφή στον χρήστη, νέα εφαρμογή Μηνυμάτων, ένα νέο Κέντρο Ελέγχου και Ειδοποιήσεων και πολλά ακόμη.

Για τα Apple Silicon Macs η έλευση του macOS 11 Big Sur θα σημαίνει επίσης την δυνατότητα να τρέχουν iPad και iPhone εφαρμογές. Αναμένουμε πως η Apple θα σταθεί σε αυτό το γεγονός αρκετά στο event της Τρίτης και σίγουρα θα έχουμε και κάποιες demo παρουσιάσεις πάνω σε αυτό.

Άλλες πιθανότητες

Υπάρχουν και κάποιες άλλες συσκευές πέρα από τα Mac που μπορεί η Apple να παρουσιάσει στo event του Νοεμβρίου.

AirPods Studio

Υπάρχουν πολλές φήμες και αναφορές πως η Apple θα λανσάρει σύντομα τα δικά της over-ear ακουστικά. Αυτά θα ξεχωρίσουν από την Beats brand και θα έχουν χαρακτηριστικά όπως την αναγνώριση τοποθέτησης στον λαιμό και πολλά ακόμη.

Αποδείξεις για την ύπαρξη τους είχαμε στον πηγαίο κώδικα της iOS 14 και μάλιστα είχαμε και φωτογραφία που τα παρουσίασε σε δύο χρωματισμούς.

Πρόσφατη αναφορά του Bloomberg έκανε λόγο πως τα AirPods Studio θα καθυστερήσουν εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή τους που έχει να κάνει με τον σχεδιασμό. Τα ακουστικά αυτό θα βγαίναν σε παραγωγή πριν μερικές εβδομάδες αλλά μάλλον θα υπάρξει καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει πως τα AirPods Studio ίσως να μην κυκλοφορήσουν στο ευρύ κοινό μέχρι το 2021.

AirTags

Για περισσότερο από έναν χρόνο έχουμε φήμες πως η Apple σχεδιάζει τους δικούς της trackers. Στην iOS 13 είχαμε την πρώτη αναφορά με την ονομασία “Tag1,1.” Από τότε αποδείξεις για την ονομασία AirTags είχαμε και από ένα βίντεο που κοινοποίησε η ίδια η Apple.

Αρχικά περιμέναμε τα AirTags να κυκλοφορήσουν μαζί με τα iPhone 11 πέρυσι, μετά τα περιμέναμε να παρουσιαστούν στο WWDC 2020 και μετά στο ψηφιακό event της Apple τον Σεπτέμβριο…. Ο leaker Jon Prosser ανέφερε πρόσφατα πως τελικά η Apple θα τα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο event του Νοεμβρίου.

Νέο Apple TV

Η Apple επίσης φαίνεται πως δουλεύει και σε ένα νέο Apple TV και σε ένα νέο Siri χειριστήριο. Αποδείξεις για νέο Apple TV hardware υπάρχουν εδώ και καιρό στον πηγαίο κώδικα του iOS που δείχνουν πως θα έχουμε έναν γρηγορότερο επεξεργαστή για καλύτερη εμπειρία στα παιχνίδια.

*Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

Έρχονται στο Netflix Ελλάδας: Δεκέμβριος 2020

https://youtu.be/wUU4F4Q8YWU ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΟΥ NETFLIX Μπρίτζερτον (25/12/2020)BridgertonΕμπνευσμένο από τα διάσημα μπεστ σέλερ, το “Μπρίτζερτον” ακολουθεί τα οκτώ δεμένα αδέρφια της ισχυρής οικογένειας Μπρίτζερτον στην προσπάθειά τους να...

Apple Silicon Macs που αναμένουμε: Ανασχεδιασμένο iMac, νέο MacBook Pro, κ.α

Τα πρώτα Apple Silicon Mac είναι και επίσημα στα χέρια των καταναλωτών. Οι πρώτες επιλογές της Apple περιλαμβάνουν το 13 ιντσών MacBook Pro, το...

Developer κατάφερε να τρέξει ARM Windows σε έναν M1 Mac

Την περασμένη εβδομάδα όπως σας είχαμε αναφέρει και σε άρθρο μας ο Craig Federighi της Apple είχε αναφέρει πως μια ARM έκδοση των Windows...

Ξεκίνησε η διάθεση της Apple TV εφαρμογής σε Sony Android τηλεοράσεις| Λίστα με τα...

Μετά την έλευση της Apple TV εφαρμογής στην X900H σειρά έξυπνων τηλεοράσεων η Sony από χθες έχει ξεκινήσει να κάνει διαθέσιμη την εφαρμογή της...

Το Shazam προσφέρει μια δωρεάν συνδρομή 5 μηνών στην Apple Music υπηρεσία για νέους...

Η Apple πέρυσι προσέφερε ένα ωραίο δώρο Χριστουγέννων στους iOS χρήστες με 6 μήνες δωρεάν συνδρομής στην Apple Music υπηρεσία. Η εταιρεία και φέτος...

Απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας | Προσοχή

Οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής έχουν εντείνει τους  ελέγχους κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε (lockdown), σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), εστιάζοντας –...