Tim-Cook-and-Jony-Ive

Αποτελεί έναν απίστευτα ιδιόρρυθμο χαρακτήρα με μοναδικές πηγές για την Apple που με ένα ναι ή ένα όχι εγκρίνει ή απορρίπτει με άνεση πολλές φήμες για επερχόμενα προϊόντα της Apple. O λόγος για τον ένα και μοναδικό, αρθρογράφο του The Loop  .

Στο σημερινό μας editorial λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε το δικό του άρθρο για την Apple.

H αυτοπεποίθηση είναι ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα. Κάνει χώρες ισχυρές, αθλητές να καταρρίπτουν ρεκόρ και επιτρέπει επίσης σε εταιρείες σαν την Apple να μας παρουσιάζουν προϊόντα που κάνουν χαρούμενος ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Όσο σημαντική και να είναι η αυτοπεποίθηση η έλλειψη της μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.

Στις μέρες μας έχουμε καταστάσεις που αποδεικνύουν και τις δύο πλευρές του παραπάνω.

Ακούγοντας του αναλυτές και την μεγαλύτερα μερίδα των ΜΜΕ σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Apple για να συνεχίσει τις επιτυχίες της εύκολα αισθάνομαι ανάμεικτα συναισθήματα, από γέλιο μέχρι θυμό και αγανάκτηση. Τα σχόλια τους είναι πραγματικά καρφιά.

Ένα από τα αγαπημένα μου σχόλια που διαβάζω συχνά είναι πως “Η Apple χρειάζεται να δημιουργήσει και να παρουσιάσει ένα καινοτόμο προϊόν” και πολλά άλλα παραπλήσια. Η αντίδραση μου είναι πάντα η ίδια. Δείξτε μου πραγματικά μια εταιρεία που δεν χρειάζεται να κάνει κάτι αντίστοιχο στις μέρες μας!

Αυτό είναι το σημείο που η Apple δείχνει εγκράτεια στις κυκλοφορίες της. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να λανσάρουν κάθε χρόνο περισσότερα μοντέλα iPhone. Μια τέτοια κίνηση θα έκανε την Wall Street χαρούμενη και τους μετόχους σε έκσταση αλλά θα δημιουργούσε μεγάλη σύγχυση στου καταναλωτές και αντικειμενικά δεν θα ήταν σωστό να κάνει η Apple κάτι τέτοιο.

Όταν μπαίνεις σε ένα Apple Store να αγοράσεις ένα iPhone έχει δύο και μόνο επιλογές. Την high end με το iPhone 5S και το iPhone 5C. Οι επιλογές αυτές είναι ξεκάθαρες, τα χαρακτηριστικά των δύο συσκευών επίσης ακόμη και η χρωματική επιλογή τους. Τα στοιχεία για να κάνει κάποιος την αγορά του είναι ξεκάθαρα. Αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό για τον αγοραστή.

Τι είναι αυτό που κάνει μια εταιρεία με μόνο δύο μοντέλα να είναι η πιο επιτυχημένη εταιρεία στον κόσμο; H αυτοπεποίθηση.

Είναι η ίδια αυτοπεποίθηση που επιτρέπει στην Apple να αναβαθμίζει τα iPhone μοντέλα της μια φορά τον χρόνο από το κάνει το ίδιο μέσα σε μερικούς μήνες. Η αυτοπεποίθηση τους επιτρέπει να έχουν το πάνω χέρι εδώ και χρόνια στην high end πλευρά της αγοράς των smartphones. Είναι επίσης το συναίσθημα πως η Apple δεν θα μας λανσάρει ποτέ μια χαμηλής ποιότητας, φτηνή συσκευή για να επωφεληθεί μόνο και μόνο από το όνομα του iPhone στην αγορά.

Συγκρίνετε αυτή την αυτοπεποίθηση με την αντίστοιχη άλλων εταιρειών. Πολλές φορές και σε διάφορους κατασκευαστές θα δείτε την προσφορά 2 στην τιμή τους ενός. Πότε ήταν η τελευταία φορά που η Apple έκανε κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι ποτέ γιατί πολύ απλά νοιάζονται βαθεία για τα προϊόντα που παράγουν και έτσι βάζουν όλο το μεράκι τους για να τα κάνουν σωστά με την πρώτη. Η Apple δεν χρειάζεται να παρουσιάζει πολλά μοντέλα και προσφορές γιατί το ένα που μας παρουσιάζει είναι ακριβώς αυτό που θέλουν να πουλήσουν και να λανσάρουν στην αγορά.

Η τακτική της Samsung να λανσάρει μια σειρά από Galaxy S4 μοντέλα για να παρουσιάζει κάτι “φρέσκο” στους καταναλωτές δείχνει την έλλειψη αυτοπεποίθησης της εταιρείας. Το ίδιο έγινε και με το Galaxy Gear. Βιάστηκαν να είναι πρώτοι στην αγορά και κάνανε μια σειρά λαθών κατά το λανσάρισμα του που στοίχισε στις πωλήσεις. Μετά από 5 μόλις μήνες παρουσιάσαν 3 νέες εναλλακτικές λύσεις αν και είχαν βελτιώσει την πρώτη αισθητά σε ένα δείγμα πανικού.

Η Apple δεν έχει λανσάρει και ούτε καν ανακοινώσει το δικό της iWatch και παρά το γεγονός πως οι ανταγωνιστές ήδη έχουν μπει στην εν λόγω αγορά όλοι περιμένουμε από την Apple την δική της εκδοχή. Περιμένουμε γιατί γνωρίζουμε πως η  Apple μπορεί να το κάνει καλύτερο.

Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις μια κατηγορία προϊόντων για να την αλλάξεις και να την επαναπροσδιορίσεις. Η Apple το απέδειξε αυτό άπειρες φορές με τα iPod, iPhone, iPad αλλά ακόμη και με το Apple TV. Υπάρχον αγορές επαναπροσδιορίστηκαν γιατί η Apple με αυτοπεποίθηση έφερε ένα επαναστατικό προϊόν σε αυτές.

Η Apple βρίσκει έναν προβληματικό τομέα, βρίσκει τρόπους να λύσει το πρόβλημα και εν συνεχεία λανσάρει ένα προϊόν που είναι εύκολο να το χειριστείς ικανοποιώντας τους πάντες.

Σχολιασμός στο φόρουμ