Ένας από τους ελάχιστους αυθεντικούς και πλήρως λειτουργικούς υπολογιστές Apple-1 άλλαξε χέρια έναντι ενός εντυπωσιακού ποσού. Η ιστορική συσκευή συνοδεύεται από μια επιστολή του Steve Jobs από το 1978 και φέρει την υπογραφή του Steve Wozniak. Πίσω από τη δημοπρασία κρύβεται μια συναρπαστική ιστορία για έναν άνθρωπο που αρνήθηκε να ανταλλάξει τον παλιό του υπολογιστή με ένα νεότερο μοντέλο.
Υπάρχουν αντικείμενα που η αξία τους δεν μπορεί να μετρηθεί αποκλειστικά με βάση την τεχνολογία που περιέχουν. Αντικείμενα που αποτελούν μάρτυρες μιας άλλης εποχής, τότε που μια μικρή ομάδα ανθρώπων επιχειρούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος χρησιμοποιούσε τους υπολογιστές.

Ένα από αυτά είναι ο Apple-1.
Ο πρώτος υπολογιστής της Apple, που δημιουργήθηκε το 1976 από τους Steve Jobs και Steve Wozniak, αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα συλλεκτικά αντικείμενα στην ιστορία της προσωπικής πληροφορικής.
Στις 14 Οκτωβρίου 2026, ένα εξαιρετικά σπάνιο και λειτουργικό αντίτυπο, γνωστό ως «Hatfield Apple-1», πωλήθηκε σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Bonhams έναντι 1.148.200 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του αγοραστή.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για εμπορικά διαθέσιμο Apple-1, δηλαδή για συσκευή παραγωγής και όχι πρωτότυπο.
Μια δημοπρασία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία
Τελική τιμή πώλησης
$1.148.200
14 Οκτωβρίου 2026 · Bonhams · Συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας αγοραστή
Η αρχική εκτίμηση του οίκου Bonhams τοποθετούσε την αξία του υπολογιστή μεταξύ 500.000 και 800.000 δολαρίων.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον των συλλεκτών αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο.
Δύο υποψήφιοι αγοραστές ανταγωνίστηκαν για 28 λεπτά, ανεβάζοντας διαδοχικά τις προσφορές τους, μέχρι το τελικό ποσό να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Η υψηλή τιμή δεν οφείλεται μόνο στη σπανιότητα του υπολογιστή. Το συγκεκριμένο Apple-1 έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία συνδέεται άμεσα με τους δύο συνιδρυτές της Apple.
Ο Fred Hatfield και η επιστολή του Steve Jobs
Ο υπολογιστής πήρε το όνομά του από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, Fred Hatfield, έναν από τους πρώτους ανθρώπους που απέκτησαν Apple-1.
Εκείνη την εποχή, οι προσωπικοί υπολογιστές βρίσκονταν ακόμη στα πρώτα τους βήματα. Οι χρήστες έπρεπε συχνά να διαθέτουν σημαντικές τεχνικές γνώσεις και οι διαθέσιμες εφαρμογές ήταν περιορισμένες.
Ο Hatfield αντιμετώπιζε ακριβώς αυτό το πρόβλημα.
Απογοητευμένος από την περιορισμένη διαθεσιμότητα λογισμικού για τον Apple-1, επικοινώνησε με την Apple εκφράζοντας τις ανησυχίες του.
Το 1978, ο Steve Jobs απάντησε προσωπικά με επιστολή, προτείνοντάς του μια ανταλλαγή.
Ο Hatfield μπορούσε να επιστρέψει τον Apple-1 και να καταβάλει επιπλέον 400 δολάρια, προκειμένου να αποκτήσει μια μητρική πλακέτα Apple II.
Η πρόταση ήταν λογική για την εποχή.
Ο Apple II αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, προσφέροντας μια περισσότερο ολοκληρωμένη και εμπορικά ελκυστική εμπειρία προσωπικού υπολογιστή.
Ο Hatfield, όμως, αρνήθηκε.
Αποφάσισε να κρατήσει τον αρχικό του Apple-1.
Σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα, εκείνη η απόφαση συνέβαλε στο να διατηρηθεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά αντικείμενα της Apple.
Και η επιστολή του Steve Jobs, που αρχικά αποτελούσε απλώς μια απάντηση σε παράπονο πελάτη, έγινε μέρος της συλλεκτικής αξίας του υπολογιστή.
Η υπογραφή του Steve Wozniak και η δεύτερη ζωή του Apple-1
Η ιστορία του συγκεκριμένου υπολογιστή δεν σταματά στον πρώτο του ιδιοκτήτη.
Χρόνια αργότερα, ο Hatfield πούλησε ιδιωτικά τον Apple-1 έναντι 40.000 δολαρίων. Εκείνη την περίοδο, ο υπολογιστής χρειαζόταν επισκευές και δεν ήταν πλήρως λειτουργικός.
Ο νέος ιδιοκτήτης προχώρησε στην αποκατάστασή του, επαναφέροντάς τον σε λειτουργική κατάσταση.
Στη συνέχεια, κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή του Steve Wozniak επάνω στη μητρική πλακέτα.
Αυτό πρόσθεσε ακόμη ένα μοναδικό στοιχείο στην ιστορία της συσκευής.
Ο συγκεκριμένος Apple-1 δεν ήταν πλέον μόνο ένας από τους πρώτους υπολογιστές της εταιρείας. Ήταν ένα λειτουργικό ιστορικό αντικείμενο που συνδεόταν προσωπικά και με τους δύο συνιδρυτές της Apple: με επιστολή του Jobs και υπογραφή του Wozniak.
Το 2013, ο υπολογιστής δημοπρατήθηκε ξανά, με την τιμή του να φτάνει περίπου τις 686.000 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Bonhams.
Δεκατρία χρόνια αργότερα, η αξία του ξεπέρασε τα 1,14 εκατομμύρια δολάρια.
Γιατί ο Apple-1 είναι τόσο σπάνιος;
Το 1976, η Apple δεν ήταν ο τεχνολογικός κολοσσός που γνωρίζουμε σήμερα.
Ο Steve Jobs και ο Steve Wozniak βρίσκονταν ακόμη στην αρχή μιας προσπάθειας που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της προσωπικής πληροφορικής.
Ο Apple-1 ήταν ουσιαστικά μια συναρμολογημένη μητρική πλακέτα. Δεν προσφερόταν ως ολοκληρωμένο σύστημα με οθόνη, πληκτρολόγιο και περίβλημα, όπως οι σύγχρονοι υπολογιστές.
Η αρχική τιμή του ήταν 666,66 δολάρια.
Συνολικά κατασκευάστηκαν περίπου 200 μονάδες. Σήμερα, σύμφωνα με τις καταγραφές συλλεκτών, σώζονται περίπου 74 επιβεβαιωμένα αντίτυπα, ενώ ακόμη λιγότερα βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση.
Ο Hatfield Apple-1 είναι καταχωρισμένος με τον αριθμό 48 στο σχετικό μητρώο.
Η σπανιότητά του, η λειτουργική του κατάσταση, η δυνατότητα να εντοπιστεί η ιστορία της ιδιοκτησίας του και τα συνοδευτικά ιστορικά έγγραφα τον καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό συλλεκτικό αντικείμενο.
Δεν είναι ο ακριβότερος Apple-1 όλων των εποχών
Υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που αξίζει να διευκρινίσουμε.
Παρότι η συγκεκριμένη δημοπρασία αποτελεί ρεκόρ για έναν Apple-1 εμπορικής παραγωγής, δεν είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί για οποιοδήποτε αντικείμενο Apple-1.
Τον Ιανουάριο του 2026, μια πρωτότυπη πλακέτα γνωστή ως «Celebration» πωλήθηκε έναντι 2,75 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πρωτότυπες συσκευές έχουν διαφορετική ιστορική σημασία και σπανιότητα από τους υπολογιστές που διατέθηκαν εμπορικά.
Η άποψη του AppleWorldHellas: Ένας υπολογιστής που αξίζει περισσότερο για την ιστορία του
Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα συγκινητικό σε αυτή την ιστορία.
Σήμερα, έχουμε συνηθίσει να αντικαθιστούμε τις συσκευές μας κάθε λίγα χρόνια. Ένας υπολογιστής θεωρείται παλιός όταν δεν υποστηρίζει το τελευταίο λειτουργικό σύστημα. Ένα smartphone χάνει μέρος της εμπορικής του αξίας μόλις παρουσιαστεί το επόμενο μοντέλο.
Και όμως, ένας υπολογιστής του 1976, με δυνατότητες ασύγκριτα μικρότερες ακόμη και από εκείνες ενός σημερινού Apple Watch, πωλείται για περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια.
Όχι επειδή μπορεί να κάνει περισσότερα.
Αλλά επειδή αντιπροσωπεύει κάτι μεγαλύτερο.
Ο Hatfield Apple-1 μάς μεταφέρει σε μια εποχή κατά την οποία η Apple δεν διέθετε εκατομμύρια πελάτες, τεράστια καταστήματα ή προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ήταν μια μικρή εταιρεία που προσπαθούσε να πείσει τους ανθρώπους ότι ο προσωπικός υπολογιστής είχε θέση στη ζωή τους.
Η επιστολή του Steve Jobs είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας.
Ένας συνιδρυτής εταιρείας απαντά προσωπικά σε έναν πελάτη και του προτείνει να ανταλλάξει τον υπολογιστή του με ένα νεότερο μοντέλο.
Ο πελάτης αρνείται.
Και σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, αυτή η άρνηση αποτελεί μέρος μιας ιστορίας αξίας 1,15 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ίσως τελικά αυτό να είναι το πιο όμορφο στοιχείο της υπόθεσης.
Ο Fred Hatfield κράτησε έναν υπολογιστή επειδή δεν ήθελε να τον αντικαταστήσει. Χωρίς να το γνωρίζει, διατήρησε ένα μικρό αλλά ανεκτίμητο κομμάτι της ιστορίας της Apple.
Και αυτό είναι κάτι που κανένα ποσό δεν μπορεί να αποτυπώσει πλήρως.
Μείνετε συνδεδεμένοι με το AppleWorldHellas
Όλα τα νέα της Apple, οι αναλύσεις, οι οδηγοί και τα podcasts μας, σε ένα μέρος.
Ακολουθήστε μας στο Google Search ↗
Βρείτε μας και στις αγαπημένες σας πλατφόρμες

















