Tuesday, November 30, 2021

7 λόγοι για τους οποίους το 6.1-ιντσών iPhone 13 είναι μια σοβαρή αναβάθμιση για τους κατόχους του iPhone 11 ή του iPhone XS

Όσοι από εσάς σκέφτεστε να αναβαθμίσετε το iPhone 11, iPhone XS ή ακόμη το iPhone 8 σας τότε το νέο 6.1 ιντσών iPhone 13 είναι η πιο συνετή επιλογή σας. Το νέο mid-range iPhone της Apple έχει καλύτερες αποδόσεις από αυτά τα μοντέλα, μια σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερες κάμερες.

Αναβάθμιση κάθε χρόνο

Αν κάποιος μας κάνει και την ίδια ερώτηση για αναβάθμιση από το iPhone 12 η εύκολη και γρήγορη απάντηση μας είναι όχι. Είναι όμως μια διαφορετική τελείως ιστορία όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω για αυτούς που έρχονται από ένα iPhone 11 ή και παλαιότερο μοντέλο.

1. Μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας

Η αυτονομία της μπαταρίας ενός smartphone πάντα είναι από τα πιο σημαντική κριτήρια μιας αγοράς αλλά ποτέ δεν είναι κάτι αντικειμενικό μιας και έχει να κάνει με την χρήση που κάνει ο καθένας στην συσκευή του.

Όσο αντικειμενικά γίνεται λοιπόν το 6.1 ιντσών iPhone 13 δίνει τουλάχιστον μια ώρα παραπάνω αυτονομίας σε βαριά χρήση από το iPhone 12.

Η ίδια η Apple αναφέρει πως το 6.1 ιντσών iPhone 13 δίνει 19 ώρες συνεχής αναπαραγωγής βίντεο και έτσι σε σύγκριση με τους προκατόχους του έχουμε:

  • iPhone 12: 17 ώρες
  • iPhone 11: 17 ώρες
  • iPhone XR: 16 ώρες
  • iPhone 8: 13 ώρες

Οι μέρες που η αυτονομία των iPhone βασάνιζε πολλούς από εμάς ανήκουν πλέον στο παρελθόν και το iPhone 13 φέτος φέρνει το κάτι παραπάνω και σίγουρα στους περισσότερους από εσάς θα σας δώσει 1 ημέρα+ αυτονομίας χωρίς να χρειάζεται να αναζητάτε κατά την διάρκεια της ημέρας τον φορτιστή.

iPhone 13 compared with iPhone 12
Photo: Ed Hardy/Cult of Mac

Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει και η υγείας της μπαταρίας. Έτσι λοιπόν όσο καλή διαχείριση και αν κάνατε στην μπαταρία του iPhone 8 ή iPhone XR σας για παράδειγμα σίγουρα η αυτονομίας της πλέον είναι μικρότερη.

2. Το iPhone 13 προσφέρει μοναδικές επιδόσεις

Κάθε χρόνο η Apple αναβαθμίζει των επεξεργαστή των iPhone της. Φέτος λοιπόν δεν έχουμε κάποια εξαίρεση με τον A15 Bionic επεξεργαστή να είναι ο καλύτερος που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η εταιρεία.

Τα πρώτα τεστ έχουν δείξει πως το 6.1 ιντσών iPhone 13 έχει ένα σκορ στα 4559 στο Geekbench 5 CPU Multi-Core τεστ. Προς σύγκριση οι προκάτοχοι του στα ίδιο τεστ:

  • iPhone 12: 3834
  • iPhone 11: 2969
  • iPhone XR: 2065
  • iPhone 8: 1781

Σημείωση – Fun fact το Samsung Galaxy S21 5G έχει ένα σκορ στα 3043 στο ίδιο τεστ.

Αν και τα σκορ των benchmarks δείχνουν την μια όψη του νομίσματος σίγουρα ο νέος επεξεργαστής της Apple προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις.

3. 5G

Αν θέλετε σιγά σιγά να ενταχθείτε στην νέα πραγματικότητα συνδέσεων τότε το iPhone 13 είναι μια άριστη 5G συσκευή με πολύ καλές ταχύτητες λήψεων και η 5G συμβατότητα είναι κάτι που δεν υπάρχει στα iPhone 11 ή σε παλαιότερα μοντέλα.

4. Καλύτερες λήψεις

Κοιτώντας στις αναβαθμίσεις της κάμερας μέσα στα χρόνια σίγουρα έχουμε δει μεγάλες και μικρές αλλαγές. Κάθε εμπρόσθια κάμερα από το iPhone 8 και έπειτα είναι για παράδειγμα στα 12MP αν και τα specs των φακών έχουν αναβαθμιστεί. Η μεγάλη αλλαγή στην κατηγορία αυτή ήρθε με την προσθήκη της Wide κάμερας με τα iPhone 11.

H Apple έχει αλλάξει την διάταξη των δυο καμερών στο 6.1 ιντσών iPhone 13 αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Η συσκευή δίνει καλύτερες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμό με την Apple να υπόσχεται μάλιστα πως έχουμε την συγκέντρωση 47% περισσότερου φωτός από το iPhone 12.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα παρακάτω:

iPhone XS Max low light image vs. iPhone 13 low light image
Even without tricks like Night mode, the iPhone 13 camera is far better than its predecessors in low-light conditions.
Photo: Ed Hardy/Cult of Mac

Επιπλέον το iPhone 13 έρχεται και με το Cinematic mode. Σίγουρα για όσους κάνουν λήψη βίντεο η δυνατότητα αυτή αλλαγής εστίασης κατά ή μετά την λήψη και το bokeh εφέ είναι κάτι εντυπωσιακό.

5. Περισσότερος αποθηκευτικός χώρος

Το βασικό μοντέλο του iPhone 13 ξεκινάει πλέον από τα 128GB αποθηκευτικού χώρου που δίνει μεγάλη άνεση στον χρήση για εφαρμογές, βίντεο, εικόνες και αρχεία. Είναι ουσιαστικά η διπλάσια χωρητικότητα του βασικού μοντέλου του iPhone 12 στην ίδια τιμή. Έχουμε αναφέρει άπειρες φορές πως η εμμονή της Apple να δίνει iPhone μοντέλα τα τελευταία χρόνια που ξεκινούσαν από τα 64GB ήταν εκνευριστική. Αυτό όμως άλλαξε επιτέλους φέτος.

Αύξηση έχουμε όμως και στην RAM αργά και σταθερά μιας και το iPhone 13 έρχεται με 4GB RAM με τα iPhone XR για παράδειγμα να έχουν 3GB ή ακόμη χειρότερα το iPhone 8 να έρχεται με μόλις 2GB RAM.

6. Μικρότερο notch

Κάθε iPhone από το iPhone X και έπειτα έρχεται με το notch. Το iPhone 13 το συρρικνώνει κάπως και πιο συγκεκριμένα το κάνει 20% μικρότερο. Οκ δεν το εξαφανίζει τελείως αλλά είναι ευπρόσδεκτη αυτή η αλλαγή.

iPhone 13 smaller notch is… nice.

Photo: Ed Hardy/Cult of Mac

Το 6.1 ιντσών iPhone 13 έρχεται με μια ανάλυση στα 2532×1170 στα 460ppi που είναι ίδια ακριβώς με αυτή του iPhone 12. Το iPhone 11 που έχει και αυτό μια 6.1 ιντσών οθόνη έχει μια μικρότερη ανάλυση στα 1792×828 στα 326ppi με την ίδια ακριβώς να έχει και το iPhone XR. Αν πάμε τώρα ακόμη πιο πίσω το iPhone 8 έρχεται με μια 4.7 ιντσών οθόνη με μια 1334×750 ανάλυση στα 326ppi.

Αυτό βέβαια που έχει επίσης σημασία είναι πως το iPhone 13 έρχεται με μια OLED οθόνη με 800 nits φωτεινότητας και έτσι ενσωματώνει ένα από τα καλύτερα πανελ της αγοράς.

7. Σχεδιασμός

To iPhone 13 κρατάει τον επίπεδο και επιθετικό χαρακτήρα του σχεδιασμού των iPhone 12. Σίγουρα δύσκολα μπορεί να πει κάποιος πως αυτός είναι άσχημος.

Αντικειμενικά όσο και πιο βολικός αν ήταν στο χέρι ο σχεδιασμός των iPhone XR, iPhone XS, iPhone 11 με τις στρογγυλεμένες άκρες συνεχίζουμε να προτιμάμε εμφανισιακά την σχεδιαστική γραμμή της Apple στο iPhone από 12 σειρά και έπειτα.

Σημείο αναφοράς εδώ και η συμβατότητα του iPhone 13 με την MagSafe τεχνολογία ασύρματης φόρτισης που δηλώνει απών από τα iPhone 11 ή παλαιότερα μοντέλα.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.