Tuesday, November 24, 2020

30 εκατ. λήψεις σε εφαρμογές ιχνηλάτησης του COVID-19 μέχρι σήμερα στην Ευρώπη

Ένα ισχυρό τεχνολογικό εργαλείο έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του COVID-19 σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και δημοσίευμα του SEPE. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών (tracing apps) είναι από τα ψηφιακά εργαλεία, που έχουν ενεργοποιηθεί στη μάχη κατά του ιού, αν και η χρήση τους έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, λόγω των ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα. 

Πανευρωπαϊκή πύλη διαλειτουργικότητας, που συνδέει τις εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης σε όλη την ΕΕ, εγκαινίασε η Ένωση. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν γίνει 30 εκατ. downloads εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στα δύο τρίτα όλων των downloads εφαρμογών στην Ε.Ε.

Για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των σχετικών apps, ώστε να σπάσει η διασυνοριακή αλυσίδα των κρουσμάτων, η Επιτροπή, έθεσε σε λειτουργία μια πύλη διαλειτουργικότητας, συνδέοντας τις εθνικές εφαρμογές. Οι εφαρμογές “Corona-Warn-App” της Γερμανίας, το “COVID tracker” της Ιρλανδίας και η εφαρμογή “immuni” της Ιταλίας είναι το πρώτο κύμα εθνικών applications, που διασυνδέθηκαν με την πύλη διαλειτουργικότητας.

Η δεύτερη ομάδα εφαρμογών περιλαμβάνει τα apps “eRouška” της Τσεχίας, “smitte stop” της Δανίας, “Apturi COVID” της Λετονίας και “Radar Covid” της Ισπανίας, ενώ κι άλλες εφαρμογές θα συνδεθούν με το σύστημα τον Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης του νέου κορωνοϊού, τα περισσότερα κράτη – μέλη έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων. Συνολικά, μέσω της υπηρεσίας της πύλης, είναι δυνατή η διαλειτουργικότητα 20 εφαρμογών βασισμένων σε αποκεντρωμένα συστήματα.

Πύλη διαλειτουργικότητας
Τα εθνικά apps μπορούν να συνδεθούν με την πύλη, αφού ακολουθήσουν ένα πρωτόκολλο, που προβλέπει διάφορες δοκιμές και ελέγχους, ενώ πρέπει να εκδοθεί και επικαιροποίηση για κάθε εφαρμογή. Η πύλη διασφαλίζει την απρόσκοπτη διασυνοριακή λειτουργία των εφαρμογών.

Έτσι, οι χρήστες χρειάζεται να εγκαταστήσουν μόνο μία εφαρμογή και όταν ταξιδεύουν σε άλλη συμμετέχουσα χώρα της Ευρώπης, εξακολουθούν να επωφελούνται από την ιχνηλάτηση επαφών και τη λήψη ειδοποιήσεων, είτε στην πατρίδα τους, είτε στο εξωτερικό. Ο διακομιστής της πύλης διατηρεί τον όγκο των ανταλλασσόμενων δεδομένων στο ελάχιστο.

Ειδικότερα, λαμβάνει και διαβιβάζει με αποδοτικό τρόπο αυθαίρετα αναγνωριστικά μεταξύ των εθνικών εφαρμογών. Η πύλη δεν χειρίζεται καμία άλλη πληροφορία εκτός από τις αυθαίρετες “κλείδες”, που δημιουργούνται από τις εφαρμογές: οι πληροφορίες είναι ψευδωνυμοποιημένες, κρυπτογραφημένες, περιορίζονται στο ελάχιστο και αποθηκεύονται μόνο για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Επίσης, δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση μεμονωμένων προσώπων, ούτε η παρακολούθηση της θέσης ή της κίνησης των συσκευών.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες από τις T-Systems και SAP και λειτουργεί από το κέντρο δεδομένων της Επιτροπής στο Λουξεμβούργο. 

Αλυσίδες μετάδοσης
“Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι, οι εφαρμογές αυτές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης”, σχολίασε η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

“Κάθε φορά που μια αλυσίδα κρουσμάτων σπάει ταχύτερα, χάρη σε μια εφαρμογή, ενισχύεται ο περιορισμός της πανδημίας. Με τη νέα υπηρεσία πύλης, συνδέουμε εφαρμογές από ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, οι επαφές μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό ή έπειτα από αυτό”, τόνισε από την πλευρά του ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, κ. Jens Spahn.

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 HomePod mini ως stereo Mac ηχεία και αυτό είναι...

Τώρα που το HomePod mini έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην αγορά μπορεί να σκέφτεστε κάτι πολύ απλό όπως και εμείς - Θα αποτελούσαν...

Φήμη: H Apple δεν θα κάνει συμβατά τα iPhone 6s και το πρώτο iPhone...

Μια νέα αναφορά θέλει την Apple να σταματάει την υποστήριξη λογισμικού για τα iPhone SE, iPhone 6s και iPhone 6s Plus του χρόνου όταν...

O Craig Federighi αναφέρει πως τα Windows μπορούν να τρέξουν κανονικά στα M1 Macs...

Αν και η αρχική μετάβαση στο Apple Silicon είναι εντυπωσιακά ομαλή για τα πρώτα M1 Macs, ένα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και έχει να κάνει...

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple αναφέρουν πως το AR έχει μια τεράστια δυναμική στις...

Η Apple συνέχισε να εστιάζει και φέτος στην επαυξημένη πραγματικότητα προσθέτοντας τους LiDAR scanners στα iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max και iPad...

Για πρώτη φορά το HomePod έγινε jailbroken με το checkra1n εργαλείο

Όταν οι περισσότεροι χρήστες σκέφτονται ένα jailbreak εργαλείο όπως το checkra1n, σίγουρα έρχονται στο μυαλό τους συσκευές όπως τα iPhones, iPod Touch, iPads και Apple...

Διανομέας κούριερ αποφάσισε να το σκάσει με 14 iPhone 12 Pro Max αξίας 23.000...

Μια μοναδική ιστορία μας έρχεται σήμερα από την Κίνα όπου διανομέας αποφάσισε να κρατήσει για τον εαυτό του 14 iPhone 12 Pro Max συσκευές...