13.9 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    2015: Η χρονία που η Apple μεγάλωσε τις φιλοδοξίες της

    Apple-year-in-review-2015-780x434

    Μπορεί κάποιος να πει πως το 2015 ήταν μια χρονιά προϊόντων για την Apple. Η εταιρεία έκανε την είσοδο της στην αγορά των wearable συσκευών, παρουσίασε το πολυαναμενόμενο νέο Apple TV αλλά και το μεγάλο iPad Pro. Εν συνεχεία είχαμε την παρουσίαση του της νέας μουσικής υπηρεσίας Apple Music ενώ τέλος για ακόμη μια φορά έσπασε όλα τα ρεκόρ με τα νέα iPhone 6S και iPhone 6S Plus.

    Στο λογισμικό επίσης είχαμε την έλευση του OS X El Capitan που αντικειμενικά ικανοποίησε τους περισσότερους Mac χρήστες. Δεν ήταν όμως όλα ευχάριστα νέα για την APPLE μιας και την χρονιά που πέρασε είχε αρκετές δικαστικές διαμάχες, ελέγχους από χώρες για τους φόρους των χρημάτων της αλλά και κάποια ακόμη σκαμπανεβάσματα.

    Ιανουάριος – H Apple ξεκινάει με κάτι νέο και η Monster μηνύει την Beats 

    11461-4346-141231-Start_Something_New-l

    H Apple ξεκίνησε την χρονιά με το Start Something New, μια νέα διαφημιστική καμπάνια που είχε στόχο να αναδείξει τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των κατοχών των συσκευών της. Η διαφήμιση αυτή απέκτησε σάρκα και οστά και μέσα στα Apple Stores που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν σε γκαλερί iArt.

    Στο μεσοδιάστημα είδαμε την πρώτη μήνυση που δέχτηκε η εταιρεία από την Monster και που είχε να κάνει με τους ιδρυτές της Beats Dr. Dre και Jimmy Iovine που πούλησαν τις μετοχές τους λίγο πριν η Apple εξαγοράσει την Beats.

    H Monster λοιπόν αποφάνθηκε πως ζημιώθηκε με $100 εκατομμύρια ένα ποσό βέβαια που η Apple θα μπορούσε να καλύψει πάρα πολύ εύκολα.

     

    Η Apple επίσης παρουσίασε τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα για το 2015 στις 27 Ιανουαρίου δείχνοντας κέρδη $18 δις για το οικονομικό αυτό τρίμηνο  ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά κατάφερε να είναι η νούμερο 1 εταιρεία στα smartphones στην αγορά της Κίνας.

    Φεβρουάριος – H Apple μπορεί να βρίσκεται σε έναν δρόμο σύντομα κοντά σας

    20150302apple_car_silver

    Ο Φεβρουάριος ήταν ο πρώτος μήνας που για πρώτη φορά είχαμε έναν καλό λόγο να πιστεύουμε πως η Apple θα μπει στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μυστηριώδεις Apple van κάνανε την εμφάνιση τους στο San Francisco και New York για να εκτελέσουν ένα μυστικό project. Μπορεί να είχε να κάνει με τους Χάρτες της Apple αλλά μπορεί να είχε να κάνει και με ένα νέο αυτοκίνητο από την εταιρεία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος για ένα επερχόμενο Apple Car ξεκίνησε και ο πόλεμος πρόσληψης ταλέντων και όχι μόνο μεταξύ Apple και της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.

    O μήνας αυτό σηματοδότησε και ακόμη κάτι μεγάλο μιας και η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε τα $700 δις κάνοντας την την πιο κερδοφόρα επιχείρηση σε όλο τον κόσμο.

    Μάρτιος – Ακόμη ένας μήνας, ακόμη μια νέα διαφημιστική καμπάνια 

    1200x-1

    Η Apple ξεκίνησε μια νέα διαφημιστική καμπάνια με την ονομασία “Shot with iPhone” που παρουσίασε μοναδικές λήψεις που κάνανε χρήστες με την κάμερα του iPhone τους.

    Το Apple Watch θα καθυστερούσε ένα μήνα ακόμη για να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του αλλά ήδη είχε ξεκινήσει να κερδίζει βραβεία και μάλιστα σημαντικά όπως αυτό του iF Design Gold βραβείο

    “Το Apple Watch πετυχαίνει ένα πολύ μεγάλο σκορ για τον σχεδιασμό του που το κάνει ένα μοναδικό αντικείμενο. Για εμάς ήδη είναι ένα νέο σημείο αναφοράς” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η κριτική επιτροπή των βραβείων.

    Στο media event της Apple αυτό το μήνα είδαμε περισσότερες πληροφορίες για το Apple Watch καθώς και το νέο MacBook που δημιούργησε μια νέα κατηγορία από μόνο του. Τις εντυπώσεις από το Keynote της εταιρείας το κέρδισε το Apple Watch όχι γιατί το MacBook που παρουσίασε η Apple δεν ήταν εντυπωσιακό αλλά γιατί όλος ο κόσμος αδημονούσε για την πρώτη wearable συσκευή της εταιρείας.

    Απρίλιος – Η ώρα για το Apple Watch

    Apple-Watch

    O μήνας Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στο Apple Watch. Η εταιρεία ξεκίνησε να παίρνει προ παραγγελίες ενώ έγινε διαθέσιμη και η ημερομηνία της διάθεσης του στην αγορά.

    Μέχρι και σήμερα η Apple δεν έχει αποκαλύψει πόσα Apple Watch έχει πουλήσει αλλά γνωρίζουμε πως πήρε μόλις μια ώρα προ παραγγελιών στην Κίνα έτσι ώστε το ακριβότερο μοντέλο του Apple Watch να εξαντληθεί.

    Επίσης το μήνα αυτό είχαμε και μια πρώτη ματιά στο Apple Music με την διάθεση στο κοινό του iOS 8.4 αλλά για την πλήρη χρήση της υπηρεσία θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο.

    Η Apple και σε αυτό το οικονομικό τρίμηνο σημείωσε αύξηση κερδών φτάνοντας μέσα σε 3 μήνες τα $58 δις.

    Μάιος – Η Apple βρίσκετε σε ηρεμία 

    voiceOver-780x481

    Η Apple τον Μάιο είδε να αποκτάει μια σειρά σημαντικών βραβείων όπως το Helen Keller για το VoiceOver χαρακτηριστικό αλλά και την αναγνώριση από την Greenpeace για τις πολιτικές που εφάρμοσε για την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης η Apple ανακηρύχτηκε η πιο πολυτιμότερη μάρκα στον κόσμο ρίχνοντας στην δεύτερη θέση την Google.

    H εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως θα είχαμε την έλευση του HomeKit τον Ιούνιο. Κάτι που έγινε και δεν έγινε παράλληλα…

    Τέλος είδαμε το “Unicode of Death” να χτυπάει την εφαρμογή iMessage της Apple και που είχε να κάνει με μια σειρά χαρακτήρων που μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εφαρμογή μηνυμάτων αυτού που θα δεχόταν ένα τέτοιο μήνυμα.

    Ιούνιος – Το Beats Pill παίρνει φωτιά, WWDC και Apple Music 

    Apple Inc CEO Tim Cook steps out on stage during an Apple event in San Francisco

    O Ιούνιος ξεκίνησε με την Apple εσπευσμένα να βγάζει από την παραγωγή το Pill XL ηχείο της Beats. Ο λόγος ήταν πως οι μπαταρίες του έπαιρναν φωτιά μετά από κάποιες ώρες συνεχούς χρήσης!!

    Ο μήνας βέβαια ήταν ο μήνας του WWDC – του ετήσιου συνεδρίου της Apple για τους προγραμματιστές της. Το Keynote της Apple ήταν ένα από τα καλύτερα και είδαμε τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 9, του El Capitan αλλά και του watchOS 2. Τέλος είχαμε και μια σύντομη παρουσίαση του Apple Music.

    H Apple ανακοίνωσε πως η νέα μουσική της υπηρεσία θα ερχόταν στις 30 Ιουνίου και θα ήταν δωρεάν για όλους τις πρώτες 90 μέρες.

    Ιούλιος – Η Apple θέλει να έχει τον έλεγχο και στην παραμικρή λεπτομέρεια 

    ipod-touch-780x278

    Τον Ιούλιο η Apple ξεκίνησε να κυκλοφορεί νέες συσκευασίες για τα αξεσουάρ τρίτων με σαφής οδηγίες προς τους κατασκευαστές που θα θέλανε το προϊόν τους να βρίσκετε στα ράφια ενός Apple Store. Πλέον στα ράφια δεν θα επικρατούσε ένας οργασμός χρωμάτων αλλά όλα θα έπρεπε να είναι λευκά και λιτά ή διαφορετικά η εταιρεία θα απέσυρε άμεσα κάποιο αξεσουάρ.

    Η Apple βέβαια δεν μισεί την πολυχρωμία για τις δικές της γραμμές και έτσι τον μήνα αυτό είχαμε την ανακοίνωση νέων χρωματικών επιλογών για τα νέα iPods. Πέρα από την χρωματική αλλαγή τα νέα iPods είχαμε και κάποιες άλλες όπως την ενσωμάτωση μιας 8 megapixel κάμερας.

    Επίσης αυτό το μήνα μάθαμε για τις δυσκολίες υλοποίησης της πλατφόρμας HomeKit της Apple μιας και πολλοί κατασκευαστές αξεσουάρ είχαν σοβαρά προβλήματα εναρμόνισης τους με τα πολύ υψηλά στάνταρ της Apple.

    Αύγουστος – Ο μήνας με τους πονοκεφάλους 

    Apple-Support-780x554

    Ο Αύγουστος δεν ήταν καλός μήνας για την Apple.

    Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε ακόμη μια σημαντική πτώση και πολύ έσπευσαν για ακόμη μια φορά να θεωρήσουν πως η Apple είναι καταδικασμένη. Μέχρι και σενάρια φυγής του Tim Cook διαβάσαμε εκείνη την περίοδο.

    Την ίδια στιγμή η Apple έχασε ένα σημαντικό στέλεχος της υπηρεσίας Apple Music μια και από το πουθενά ο senior director Ian Rogers αποφάσισε να απομακρυνθεί από την εταιρεία. Ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς ποιοι ήταν οι λόγοι για την απομάκρυνση του αυτή.

    Σαν να μην έφτανα όλα αυτά για πρώτη φορά η Apple διάβασε πως οι υπηρεσίες της για τους καταναλωτές στα Apple Store σημειώσαν πτώση στην βαθμολογία που τους έδιναν οι καταναλωτές.

    Σεπτέμβριος – Αγοράστε τα πάντα 

    Apple CEO Tim Cook introduces the new iPad Pro during an Apple media event in San Francisco, California

    Στις 9 Σεπτεμβρίου η Apple ετοίμασε ένα media event όπου είδαμε το νέο Apple TV, τα iPhone 6S και 6S Plus, το 13 ιντσών iPad Pro καθώς και τα Apple Pencil και Smart Keyboard.

    H Apple επίσης ανακοίνωσε το buyback πρόγραμμα της που είχε και έχει ως στόχο το να κρατήσει τους καταναλωτές ακόμη πιο κοντά στην εταιρεία – Είπαμε το 2015 η Apple ήθελε να έχει τον έλεγχο στα πάντα.

    Τα νέα iPhones έκαναν την εμφάνιση τους μέσα σε αυτό το μήνα σημειώνοντας πωλήσεις 13 εκατομμυρίων συσκευών μόλις το πρώτο Σαββατοκύριακο της διάθεσης τους!!

    Εν το μεταξύ το Apple Watch αποκόμισε ακόμη ένα βραβείο μιας και ανακηρύχτηκε το Gadget Of the Year στα T3 Awards. Στην ίδια βράβευση το iPad Air 2 κέρδισε στην κατηγορία του καλύτερου tablet.

    Οκτώβριος – Ακόμη ένα Gate έφτασε στο τέλος του  

    chipgate-780x462

    Κάθε φορά που έχουμε την κυκλοφορία ενός iPhone λίγο μετά παρουσιάζεται ένα πρόβλημα του που ξαφνικά γίνεται viral στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν η κυκλοφορία των νέων iPhone 6S δεν αποτέλεσαν εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Το νέο “Chipgate” είχε να κάνει με την απόδοση της μπαταρίας της νέας συσκευής ανάλογα με το ποιος είχε κατασκευάσει τον A9 επεξεργαστή. Μια φρενίτιδα λοιπόν ξεκίνησε με τους χρήστες να ψάχνουν να δουν αν η νέα τους iPhone συσκευή είχε επεξεργαστή της TSMC ή της Samsung. H ιστορία αυτή κράτησε αρκετά και είχε διάφορες ανατροπές και δράματα αλλά τελικά έκλεισε μιας και τα chips της συσκευής αποδείχτηκε πως συνολικά ήταν τα ίδια ενεργειακά ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή.

    Στον χώρο των συσκευή η Apple παρουσίασε νέα Magic αξεσουάρ. Έτσι είδαμε ένα νέο πληκτρολόγιο, ποντίκι αλλά και trackpad. Επίσης το νέο Apple TV 4ης γενιάς έκανε την εμφάνιση του στην αγορά με το δικό του App Store και ενσωμάτωση της Siri – Ξεχώρισε και το νέο του χειριστήριο αν και δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα στους χρήστες του (Σίγουρα βέβαια ήταν και είναι κατά πολύ καλύτερο του προηγούμενου Apple TV χειριστηρίου)

    Η iOS 9.1 έκδοση έκανε επίσης την εμφάνιση της στο κοινό.

    Τέλος η Apple για ακόμη ένα οικονομικό τρίμηνο είδε σημαντικά κέρδη που έφτασαν τα $51.5 δις αν και αυτό δεν βοήθησε σημαντικά την μετοχή της που συνέχισε να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Νοέμβριος – Καλωσορίζουμε το νέο iPad 

    iPad_Pro_hands_on-780x4391-780x439

    Στις 11 Νοεμβρίου είχαμε το λανσάρισμα του iPad Pro. Η διάθεση του στην αγορά κίνησε ομαλά αν και δεν μπορούμε να πούμε και το ίδιο για τα δύο αξεσουάρ της συσκευής μιας και το Apple Pencil και Smart Keyboard είχαν προβλήματα στην διάθεση τους.

    Το νέο iPad κέρδισε όσους τυχερούς είχαν την ευκαιρία να το αποκτήσουν και αποκόμισε πάρα πολύ καλές κριτικές από τον τύπο.

    Και ενώ η Αpple με βάση το παραπάνω χαμογελούσε ακόμη ένα μήνα η έρευνα για τα χρήματα που έχει εκτός Αμερικής συνεχίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την φορά δημιουργώντας αρκετούς πονοκεφάλους.

    Δεκέμβριος – Η Apple είχε ακόμη κάτι να δείξει και να παρουσιάσει

    iPhone-6s-Smart-Battery-Case-6-1024x583

    H Apple ήθελε να κλείσει το 2015 με ακόμη μια μικρή κυκλοφορία που δημιούργησε όμως πάρα πολλά αμφιλεγόμενα σχόλια. Έτσι λοιπόν είδαμε την κυκλοφορία την πρώτης Battery Case για το iPhone 6/6S της εταιρείας. Η εμφάνιση απλά δίχασε κοινό και κριτικούς δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο buzz απλά για μια θήκη – φορτιστή.

    Επίσης η είδηση για ακουστικά που χρησιμοποιούν lighting συνδεσμολογία φούντωσε τις φήμες πως η εταιρεία για το επόμενο iPhone της θα απομακρύνει την 3.5 χιλιοστών θύρα ακουστικών κάνοντας την συσκευή ακόμη λεπτότερη.

    Λίγο πριν το κλείσιμο του 2015 η Apple άλλαξε και ανακάτεψε τα τραπουλόχαρτα της και διοικητικά μιας και προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών με σημαντικότερη αυτή του Jeff Williams που έγινε ο chief operating officer στην Apple και ουσιαστικά το Νούμερο 2 της εταιρείας και ίσως μελλοντικό διάδοχο του Tim Cook.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles