17.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    2014: H χρονιά που το iPhone θα ελέγχει τα πάντα…

    iphone

    Υπάρχουν μερικές τεχνολογίες που πολλές φορές παρουσιάζονται όταν ακόμη ο κόσμος δεν είναι έτοιμος. Για παράδειγμα στέλνοντας τον άνθρωπο στο φεγγάρι όταν το κέντρο ελέγχου της NASA είχε υπολογιστική ισχύ λίγο μεγαλύτερη από ένα κομπιούτερ τσέπης ήταν πραγματικά κάτι τρελό και μοναδικό.

    Υπάρχουν όμως και μερικές τεχνολογίες που αργούν πάρα πολύ να παρουσιαστούν με την αυτοματοποίηση του σπιτιού να είναι μια από αυτές μιας και ενώ σαν ιδέα υπάρχει χρόνια η υλοποίηση της ήταν πρακτικά αδύνατη από την έλλειψη μιας κοινής διεπαφής του χρήστη με όλες τις συσκευές.

    Το 2014 όμως αναμένουμε και μάλιστα ραγδαίες εξελίξεις σε αυτό τον τομέα με το iPhone να γίνεται επιτέλους η βασική διεπαφή του χρήστη σε όλο το σπίτι. Κάποτε ο Steve Jobs είχε πει πως το κέντρο της ψηφιακής μας ζωής θα ήταν ένας Mac αλλά πλέον φαίνεται πως την θέση του θα την πάρει και πολύ σύντομα το iPhone.

    Παρακάτω σας έχουμε μια σειρά πραγμάτων που θα μπορείτε να κάνετε και να συνδεθείτε με το iPhone σας, κάποια είναι ήδη διαθέσιμα ενώ κάποια άλλα θα γίνουν μέσα στο 2014.

    Οπτικοακουστικά Συστήματα 

    Screen Shot 2014-01-07 at 6.26.29 PM

    Εδώ ήδη η σύνδεση έχει πραγματοποιηθεί. Μεταξύ Apple TV, AirPlay, iPhone, εφαρμογές απομακρυσμένης διαχείρισης και streaming ακόμη και σε multi wifi speaker συστήματα, δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά που δεν μπορείτε να κάνετε με την βοήθεια του iPhone και του iPad σας. Με το iPhone ως χειριστήριο μπορείτε να ελέγξετε σχεδόν όλες τις AV συσκευές σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    Υγεία

    why810

    Μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα ακόμη να διαχειριστείτε την υγεία σας μέσω του iPhone αλλά σίγουρα μπορείτε να την μετρήσετε και να κάνετε βήματα προόδου ανάλογα με τις μετρήσεις αυτές. Ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε το Fuel Band της Nike έχουμε μια σειρά από fitness bands για αυτό ακριβός τον σκοπό. Ακόμη και οι φίλοι του ποδηλάτου βρήκαν την χαρά τους με το Garmin Edge 810 και το Strava. Το χρόνο που διανύουμε αναμένουμε να δούμε πολλά περισσότερα ακόμη και με την Apple που σίγουρα θα θέλει να εκμεταλλευτεί περισσότερο τις δυνατότητες του M7 μικροεπεξεργαστή της καθώς ίσως λανσάρει ακόμη και το δικό της iWatch.

     

    Φωτισμός

    switches

    Αλλάξτε τον φωτισμό του χώρου σας όπως εσείς επιθυμείτε. Με το iPhone ως χειριστήριο και την φαντασία σας ως οδηγό μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε και ταιριάζουν στην εκάστοτε στιγμή σας με προϊόντα όπως οι μπρίζες της Wemo και οι λαμπτήρες Hue της Philips. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από λάμπες γραφείου που μπορούν να συνδεθούν με το iPhone σας όπως η Holi mood lamp.

    Θέρμανση

    home-normal

    Κάντε έλεγχο και ρύθμιση της θερμότητας σας πρακτικά από οπουδήποτε. Στην Αμερική την ικανότητα και ευχρηστία αυτή την οδηγούν οι έξυπνοι θερμοστάτες της Nest ενώ στην Ευρώπη έχουμε τα πρώτα βήματα του Tado έξυπνου θερμοστάτη. Και οι δύο χρησιμοποιούν το iPhone και την αντίστοιχη εφαρμογή ως βασική διεπαφή των λειτουργιών με τον χρήστη. Η Tado μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα λανσάρει φέτος και το πρώτο air condition που θα μπορείτε να το χειρίζεστε με το iPhone σας εντός αλλά και εκτός σπιτιού.

    Κλείδωμα θυρών.

    lock

    Η August ανακοίνωσε το Yves Behar, μια ψηφιακή κλειδαριά πόρτας που σύντομα θα γίνει διαθέσιμη στο κοινό. Η Okidokeys ανακοίνωσε το δικό της αντίστοιχο σύστημα το οποίο θα γίνει και αυτό διαθέσιμο μέσα στο 2014 με την Goji να ανακοινώνει και αυτή κάτι αντίστοιχο. Μέχρι το καλοκαίρι κάθε gadgetakias που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να ξεκλειδώνει την πόρτα του σπιτιού ή του δωματίου ψηφιακά και όχι πλέον χειροκίνητα.

    Ασφάλεια σπιτιού.

    move

    Εδώ και χρόνια έχουμε δικτυακές κάμερες που μπορούν να στέλνουν τα feed τους στο iPhone μας με την λύση της DropCam Pro να είναι μια από τις καλύτερες της αγοράς. Νέα προϊόντα όμως κάνουν την εμφάνιση τους όπως το Canary δίνοντας μεγαλύτερη ευχρηστία στον χρήστη. Αναμένουμε μέχρι το καλοκαίρι πολλές περισσότερες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

    Ανιχνευτές καπνού.

    nest

     

    Μέχρι πρότινος στην κατηγορία αυτή είχαμε ασύρματους αισθητήρες συνδεμένους σε ένα τοπικό δίκτυο με αποτέλεσμα όταν ένας ενεργοποιούνταν να ενεργοποιούνται όλοι με τον αντίστοιχο ήχο. Η Nest παρουσίασε την δική της πιο εύχρηστη λύση σε αυτό με τον έξυπνο ανιχνευτή καπνού ο οποίος σταματάει να κουδουνίζει όταν περάσετε το χέρι σας από πάνω του ενώ μπορεί να στέλνει ειδοποιήσεις άμεσα στο iPhone σας όταν κάτι δεν πάει καλά.

    Ηλεκτρικές συσκευές.

    wemoslowcooker

    Έχουμε πλέον στην αγορά μια σειρά από ηλεκτρικές συσκευές που μπορούν να χειριστούν μέσω του iPhone. Έξυπνοι βραστήρες, κατσαρόλες αλλά ακόμη και πιρούνια και οδοντόβουρτσες ασύρματα ή μέσω bluetooth συνδέονται με το iPhone σας και μέσω ειδικών εφαρμογών υπόσχονται να κάνουν την ζωή σας ευκολότερη ακόμη και σε αυτές τις απλές καθημερινές συνήθειες.

    Παιχνίδια.

    anki-drive-starter-kit-_3x4-view-on-white-background_

    Εδώ αναμένεται να έχουμε μια μεγάλη έκρηξη.

    Έχουμε δει ως τώρα quadrocopters μηχανοκίνητα παιχνίδια. Τα φανταστικά Anki  race cars. Spy-tanks. Robot balls ακόμη και αεροπλάνα κατασκευασμένα από χαρτί.

    Επίσης έχουμε μια σειρά πλέον από iPhone game controllers από εταιρείες όπως οι SteelSeries, Logitech και Moga.

    Και ακόμη είμαστε στην αρχή….

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles